Σε συναγερμό τέθηκε το υπουργείο Εξωτερικών με την έκρηξη του πολέμου στο Ισραήλ. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει καθώς και μία ενδεχόμενη διάχυση του πολέμου στην περιοχή, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εξωτερικών που αναλύει ενδεχόμενες συνέπειες και στις συνεργασίες που είχαν ξεκινήσει να χτίζονται στην περιοχή. Ποιο θα είναι το μέλλον των Συμφωνιών του Αβραάμ, πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις η αναστολή προσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ και πώς θα συμπεριφερθούν τα κράτη του αραβικού κόσμου;
Ψηλά στην ατζέντα είναι και οι έλληνες πολίτες που βρίσκονταν για τουρισμό στο Ισραήλ ή μένουν μόνιμα στη χώρα. Το ΥΠΕΞ ξεκινά αγώνα επαναπατρισμού των ελλήνων πολιτών που εξέφρασαν τη σχετική επιθυμία.
Η ΓΓ του ΥΠΕΞ Τερέζα Αγγελάτου ήταν αυτή που ανέλαβε την οργάνωση των επαναπατρισμών από την Αθήνα, υπό την επίβλεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη, σε άμεση συνεργασία με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ μάχη με τον χρόνο και τις δυσκολίες της οργάνωσης έδωσαν και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης και οι προξενικές αρχές.
Στις πτήσεις που έγιναν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα και ολοκλήρωσαν την επιχείρηση επαναπατρισμού επέστρεψαν συνολικά 230 έλληνες πολίτες, ενώ διευκολύνθηκε η επιστροφή μέσω Ελλάδας και πολιτών άλλων χωρών.
Ο απαραίτητος «συναγερμός» σήμανε και στο Πεντάγωνο, που όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επί του παρόντος παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενημερώνει την πολιτική ηγεσία.
Πληροφορίες που ήθελαν τη φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού να συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS GERALD R. FORD» στην περιοχή διαψεύστηκαν από το ΓΕΕΘΑ.
Σημείωναν δε ότι «η Φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό» καθώς το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή της SNMG-2 «σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Η κατάσταση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο και της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη, με αντικείμενο ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Ελλάδα και στην περιοχή.
Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέτασε όλες τις πτυχές της κρίσης στην περιοχή, με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής.
Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση ενώ ψηλά στην ατζέντα παραμένει και το ζήτημα της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Με την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο να συνεχίζεται στην ίδια γραμμή και τις Αρχές να παρακολουθούν και το Μεταναστευτικό στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.