«Σαν να οργανώνεις προσεδάφιση στη Σελήνη»

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι σπάει τα όρια και ξεπερνά τις προσδοκίες, ακόμα όμως και όταν καταγραφεί η πολυαναμενόμενη νίκη για να σταματήσει η ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 στον παγκόσμιο χάρτη και να αποδυναμωθούν τα κύματα μετάδοσης που… σηκώνει, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού. Το ερώτημα είναι εύλογο: Υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα;

«Είναι σαν να οργανώνεις προσγείωση στη Σελήνη ή εισβολή εν μέσω παγκοσμίου πολέμου» δηλώνει στο περιοδικό «Nature» ο δρ. Daniel Altmann, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Από την προμήθεια γυάλινων φιαλιδίων έως την επίλυση τεχνικών ζητημάτων – π.χ. τη διατήρηση τεράστιων ποσοτήτων εμβολίου σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους -, η αποστολή είναι πρωτοφανής.

Συμφωνίες

Επιχειρώντας να κερδίσουν χρόνο και ενόσω συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους η Pfizer και η BioNTech συνεργάζονται για να αυξήσουν της δυνατότητες παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου επεκτείνοντας την παραγωγή τους έως και το Βέλγιο, ώστε τον Οκτώβριο να έχουν παρασκευαστεί εκατομμύρια δόσεις.

Αντίστοιχα, η AstraZeneca (βιομηχανικός εταίρος της Οξφόρδης) έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ετήσια πρακτική

Την ίδια ώρα διεξάγονται έρευνες για 140 εμβόλια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης προβλέπει ότι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 θα αποτελεί στο άμεσο μέλλον μια καθιερωμένη, ετήσια πρακτική, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης. Συνεπακόλουθα, κάθε τσίμπημά του θα μας οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα (όχι της νέας αλλά εκείνης που ίσχυε στην προ κορωνοϊού εποχή).

«Τα εμβόλια θα καθορίζουν το μέλλον μας και θα είναι συνδεδεμένα με την πρόοδο. Η πανδημία μάς υπενθύμισε πόσο σημαντική επίδραση μπορεί να έχει ένας άγνωστος ιός σε όλους τους τομείς – στην οικονομία, στην παιδεία, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στην επιστήμη. Τι θα συνέβαινε στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια εάν δεν υπήρχαν εμβόλια;» αναλογίζεται ο καθηγητής.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Και καθώς η ανυπομονησία εντείνεται, με μοναδικό αίτημα να μπει ένα οριστικό τέλος στον εφιάλτη που διαποτίζει τις ζωές μας προκαλώντας απώλειες, διαταράσσοντας τις οικονομίες και τις εργασιακές σχέσεις, απειλώντας ακόμα και τις ατομικές ελευθερίες, ο κ. Γραβάνης στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας έως ότου η επιστήμη βρει τη θεραπεία ή τις θεραπείες.

«Η χώρα μας ανέδειξε το πλέον αποτελεσματικό φάρμακο με έμπρακτο τρόπο, που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων – δηλαδή τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους, την τήρηση των αποστάσεων και το τακτικό πλύσιμο των χεριών είτε με σαπούνι και νερό είτε με αντισηπτικό που περιέχει οινόπνευμα. Εξίσου σημαντικό είναι να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπο. Με τους πρακτικούς αυτούς τρόπους, καταφέραμε να περιορίσουμε σημαντικά τη λοίμωξη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.