Με βασικό στόχο να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου Τσίπρα για διεύρυνση του κόμματος σε άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, κυρίως στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου αποφεύγουν να βάλουν πήχη για τις περιφέρειες, όπου δίνεται και η μεγάλη πολιτική μάχη, και απλά επιμένουν ότι η κεντρική επιδίωξη είναι η αύξηση της πολιτικής του επιρροής στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έχει κεντρικό ρόλο στην προώθηση του σχεδίου ενώ έπειτα από διεξοδική συζήτηση σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, αποφασίστηκε στους δήμους να μην υπάρξουν χρίσματα όπως τα προηγούμενα χρόνια, ούτε κεντρικές συμφωνίες κορυφής που ακυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε πάρα πολλούς δήμους υπάρχει όσμωση και συνεργασία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και παραγόντων από το ΚΙΝΑΛ σε μια λογική συγκρότησης ενός τοπικού προοδευτικού μετώπου έναντι των υποψηφίων της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει, όχι απλά χάσμα, αλλά άβυσσος μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη.
Να καλυφθούν οι αδυναμίες
Η εντολή του Πρωθυπουργού για ενίσχυση του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου σε δήμους και περιφέρειες εντάσσεται και σε μια προσπάθεια να καλυφθούν αδυναμίες και προβλήματα στην εξεύρεση δυνατών υποψηφίων.
Στην παρούσα χρονική περίοδο, αν και αποφεύγουν όλοι να μιλήσουν για κεντρικό στόχο, εάν δηλαδή θα κερδίσει 2-3 περιφέρειες, αυτό που κυριαρχεί είναι η επιδίωξη οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο και εκεί θα υπάρξουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.
Χαμηλοί τόνοι
Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει εκ νέου τη Ρένα Δούρου, που είναι επικοινωνιακά και πολιτικά λαβωμένη, και μένει να φανεί κατά πόσο θα μπορέσει να συγκρατήσει σχετικά ικανοποιητικά ποσοστά, έχοντας απέναντί της τον Γιώργο Πατούλη (δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ) που στηρίζει η ΝΔ, αλλά και τον πρώην νομάρχη Γιάννη Σγουρό. Στην Κουμουνδούρου κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή πολιτική και επικοινωνιακή κινητοποίηση, καθώς είναι μια κεντρική μάχη, ανεξάρτητα από τις τάσεις, τις ομαδοποιήσεις και τα σχέδια διαφόρων στελεχών.
Στην Κεντρική Μακεδονία δεν έχει κλειδώσει ακόμα υποψήφιος, αν και το προβάδισμα έχει ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι προβληματική για τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της ισχυρής παρουσίας της ΝΔ και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ επηρεάζει και η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μεγάλη πίεση, λόγω και των εξελίξεων στο θέμα των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών, δέχεται και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης που θα έχει απέναντί του τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά για τον περιφερειάρχη Θοδωρή Γαλιατσάτο που θα έχει απέναντί του τη Ρόδη Κράτσα (επί σειρά ετών ευρωβουλευτή της ΝΔ) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα «γαλάζιων ανταρτών» και κυρίως του Σπύρου Σπύρου που είναι έτοιμος να κατέλθει υποψήφιος.
Στήριξη με το ΚΙΝΑΛ
Στην Κρήτη και στη Δυτική Ελλάδα θα υποστηριχθούν οι κεντροαριστεροί περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης (θα ανακοινωθεί εντός των ημερών η στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ) και Απόστολος Κατσιφάρας, παρά το γεγονός ότι θα έχουν τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
Για την περιφέρεια Θεσσαλίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα που έχει τη στήριξη και του ΚΙΝΑΛ, ενώ το 2004 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΠαΣοΚ. Στη Στερεά Ελλάδα ανακοινώθηκε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, που ήταν τα τελευταία τρία χρόνια γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ελπίζει να μπει στον δεύτερο γύρο λόγω της πίεσης που δέχεται ο υποψήφιος της ΝΔ Φάνης Σπανός από τον Απόστολο Γκλέτσο. Τα δεδομένα στην περιφέρεια άλλαξαν μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων.
Ελπίζουν στον εμφύλιο
Στην Πελοπόννησο ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στον εμφύλιο στον χώρο της ΝΔ και ο Γιώργος Δέδες (τα τελευταία τρία χρόνια γενικός γραμματέας Υποδομών) που το 2014 είχε τη στήριξη του ΠαΣοΚ επενδύει στη σύγκρουση του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα που στηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην Ανατολική Μακεδονία θα στηριχθεί και επίσημα, όπως ανακοινώθηκε, ο μηχανικός Κώστας Κατσιμίγας που ελπίζει στον εμφύλιο στο εσωτερικό της ΝΔ που ήδη έχει δυο αντάρτικα (ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης και ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς) απέναντι στον επίσημο υποψήφιο Χρήστο Μέτιο. Στην Ηπειρο, όπου δεν υπήρξε συμφωνία τοπικά με το ΚΙΝΑΛ που στηρίζει τον Δημήτρη Δημητρίου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ζάψας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο δυνατός περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει απέναντί του τον «αντάρτη» επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο.
Ανοικτές είναι ακόμη οι υποψηφιότητες για το Βόρειο Αιγαίο (συζητούνται ο Στρατής Ζαφείρης ή ο Γιώργος Πάλλης) και το Νότιο Αιγαίο (δεν συζητείται πλέον ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός). Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο ποντάρει στο ότι η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου πολεμήθηκε από την τοπική ΝΔ και απέναντί της έχει την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη που στηρίζεται από ένα ισχυρό σύστημα της νομαρχιακής. Στο Νότιο Αιγαίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει πόντους εάν ο Γιώργος Χατζημάρκος, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει «αντάρτικο» από τον πρώην περιφερειάρχη Χαράλαμπο Κόκκινο, παλαιότερα πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.
Αγκάθι η Αθήνα
Η κατάσταση είναι διαφορετική στους Δήμους, αν και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η Αθήνα, όπου υπάρχει μεγάλη δυστοκία στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψήφιο, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει εντός δεκαημέρου, και μάλιστα λέγεται ότι θα επιλέξει πρόσωπο από τη γενιά των 35-45 ετών και ίσως γυναίκα. Εκκρεμότητες υπάρχουν στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη περίπτωση να στηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη και εάν δεν είναι υποψήφιος, προκρίνεται η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει ακόμη για το όνομα του υποψηφίου στον Πειραιά.
Στην Πάτρα μάλλον θα στηριχθεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Ρώρος και στη Λάρισα θα δοθεί υποστήριξη στον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη. Στον Βόλο υπάρχει διχασμός για το εάν θα στηριχθεί ο πρώην αντιδήμαρχος Απόστολος Παντσάς ή ο οικονομολόγος Απόστολος Παπαδούλης, τον οποίο προτείνει το ΚΙΝΑΛ. Στα Γιάννενα, αν και υπάρχει τάση για υποστήριξη του Λάζαρου Νάτση, κερδίζει έδαφος η υποστήριξη του καθηγητή Παθολογίας Μωυσή Ελισάφ, που προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά. Στο Ηράκλειο, έναντι του πρώην δημάρχου Γιάννη Κουράκη που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να συνασπιστούν οι Γιώργος Σισαμάκης, Μανώλης Αλιφεράκης, Ηλίας Λυγερός και Χάρης Μαμουλάκης.
Ζυμώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο
Με αμείωτη ένταση προχωρούν στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις για τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρωθυπουργό να θέλει να κάνει ανοίγματα σε αρκετά πρόσωπα που δεν είναι στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται σχεδόν σίγουρό ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθούν οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου και υπάρχει ερωτηματικό για την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πολλοί θέλουν τη Λούκα Κατσέλη, άλλοι τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ υπάρχουν προτάσεις για τον Νίκο Μουζέλη.
Πολλές πιθανότητες για συμμετοχή στην ευρωλίστα έχουν η Λυδία Κονιόρδου και ο Γιάννης Μουζάλας. Πολύ πιθανή είναι η συμμετοχή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ πολλοί θέλουν να είναι στην Ευρωβουλή και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά εξαρτάται από τον ίδιο.