Η απόσταση του ΠαΣοΚ με τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στις 8,2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis. Η Χαριλάου Τρικούπη κάλυψε μεγάλο μέρος της διαφοράς της με το κυβερνών κόμμα χάριν, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, της καλής εικόνας που παρουσίασε το κόμμα κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο και του συνεχούς πρέσινγκ που ασκεί έκτοτε στην κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η εικόνα θα έχει διάρκεια. «Ο χρόνος θα δείξει αν το ΠαΣοΚ μπορεί να κρατηθεί σε αυτή τη θέση και να χτίσει πάνω στην καλή βάση που έχει δημιουργηθεί. Για να κρατηθεί όμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει να έχει σοβαρό, τεκμηριωμένο και προγραμματικό λόγο» δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» γνωστός δημοσκόπος.
Η συνάντηση και η σύγκρουση
Αυτή είναι και η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρωθυπουργός και πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συζητήσουν στις 4 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά, με την ατζέντα να περιέχει θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, το Δημογραφικό, τη στεγαστική κρίση και το κράτος δικαίου.
Η συζήτηση πραγματοποιείται μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά του φυσικού προσώπου που πλήρωσε, μέσω προπληρωμένης κάρτας στο όνομά του, την αποστολή των μολυσμένων SMS από το παράνομο λογισμικό Predator. Το πρόσωπο αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «άμεσα εμπλεκόμενο» δεν κλήθηκε ποτέ από τη Δικαιοσύνη για να καταθέσει. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο διάλογος των δύο πολιτικών αρχηγών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και το θέμα των υποκλοπών δεν αναμένεται να τεθεί στη συζήτηση.
Το μοτίβο της κυβερνητικής τροχιάς
Τα γεγονότα το επόμενο διάστημα αναμένονται πυκνά. Δέκα ημέρες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο άνδρες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Σε μία σύγκρουση που θα κορυφωθεί με άξονα την πορεία της οικονομίας. Στο μεσοδιάστημα, το ΠαΣοΚ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα νομοσχέδια που θα φέρει, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο δράσης που βασίζεται στην προετοιμασία τους μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο θα συνεδριάζει, θα αποφασίζει την ατζέντα, θα οργανώνει τις εκδηλώσεις και πώς θα συνδέονται όλα με τη στρατηγική του κόμματος. Βουλευτές, τομεάρχες και πρόσωπα που έχουν κομβική θέση στον πολιτικό σχεδιασμό, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, θα συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το ΠαΣοΚ με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς. Στη συνέχεια με βάση τα επεξεργασμένα συμπεράσματα θα φέρνουν τις προτάσεις αυτές στη Βουλή και παράλληλα θα επικαιροποιούν το υπάρχον προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.
Αυτή η μέθοδος επεξεργασίας των θεμάτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο περιπτώσεις. Στα εργασιακά θέματα και στο μισθολογικό. Την Παρασκευή το ινστιτούτο inSocial πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Η στέγαση ως δικαίωμα». Τα συμπεράσματα θα ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι. Αρχικά, θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα χρησιμοποιηθούν στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, και κατόπιν θα ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ.
Τα οφέλη από τέτοιες ενέργειες είναι και επικοινωνιακά, καθώς οι εκδηλώσεις αυτές προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Χαριλάου Τρικούπη χρησιμοποιεί το ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία ως έναν αγωγό συνδιαμόρφωσης προγραμματικού λόγου. Το ινστιτούτο πραγματοποιεί έρευνες και παράγει χρήσιμα αποτελέσματα» τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. «Το πρόγραμμα ενός κόμματος», προσθέτει, «δεν είναι στατικό, έχει δυναμική και πρέπει να επικαιροποιείται διαρκώς, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά».
Στο inSocial έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 20 πρωτογενείς μελέτες, ενώ τα συμπεράσματα από τα τραπέζια συζητήσεων, όπως διαμορφώνονται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων, συνδράμουν και το κοινοβουλευτικό έργο. «Είναι σημαντικό όμως οι προτάσεις αυτές», σχολιάζει η ίδια πηγή, «να προκύπτουν μέσα από διάλογο, καθώς οι συνομιλητές μας νιώθουν πως κάποιος τους ακούει. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξι χρόνια τώρα δεν έχει καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον, όσοι συμμετέχουν γίνονται αναμεταδότες των πολιτικών θέσεων που συνδιαμόρφωσαν» καταλήγει.
Σύμφωνα με ιστορικό στέλεχος της παράταξης, ο διάλογος με τα παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους, «ανοίγει και απλώνει το ΠαΣοΚ στην κοινωνία και το βοηθά να αποκτήσει νέο ακροατήριο».