Πρόβα ακραίας εκλογικής σύγκρουσης στη Βουλή

«Μετωπική» Μητσοτάκη - Τσίπρα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, φραστικές εξάρσεις και κλίμα πόλωσης στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή (με 156 «όχι» έναντι 143 «ναι») ξεκινά ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, οι οποίες, όπως έδειξαν η πόλωση και η οξύτητα που επικράτησαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της ακραίας σύγκρουσης και αντιπαράθεσης μέχρις εσχάτων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε αλώβητη, όπως αναμενόταν, από το crash test της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων υπό το φως της δημοσιοποίησης από τον πρόεδρο του κόμματος των ονομάτων-«στόχων» των επισυνδέσεων της ΕΥΠ με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Χατζηδάκης, Φλώρος, Διακόπουλος, Λαλούσης, Λάγιος και Αλεξόπουλος).

Η αντιπαράθεση για τα ονόματα

Αυτό ήταν εξάλλου ένα από τα επίμαχα στοιχεία της κόντρας ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, καθώς, όπως άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης, τα εν λόγω ονόματα δεν περιλαμβάνονταν στη σχετική επιστολή που παρέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς του ότι «εάν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο».

«Αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Εγώ λοιπόν μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν, κύριε Τσίπρα…» είπε ο Πρωθυπουργός. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η Κουμουνδούρου άφησε να διαρρεύσει η επιστολή που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Ράμμο στην οποία αναφέρονται τα συγκεκριμένα ονόματα και τα τηλέφωνά τους προς διευκόλυνση, όπως επισημαίνεται, του έργου της ΑΔΑΕ, σε συνέχεια του προηγούμενου αιτήματός του προς την Αρχή με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί για περιπτώσεις άρσης του απορρήτου πολιτικών προσώπων. «Σε αυτό απάντησε ο κ. Ράμμος επιβεβαιώνοντας πως και τα έξι πρόσωπα για τα οποία έκανε αίτηση ο κ. Τσίπρας βρίσκονταν σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη» ανέφεραν οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδείξεις παρακράτους»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ως «εντολέα» των παρακολουθήσεων που «δεν μπορεί πλέον να παριστάνει τον ανήξερο», καθώς «υπάρχουν αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους (την ΑΔΑΕ) για τη δράση του παρακράτους» και ότι «αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε είτε να υποδείξετε τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη, επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής και τη δολοφονία της αλήθειας».

Σε μια ατμόσφαιρα βαριά, με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς και με φωνές από τα βουλευτικά έδρανα, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με διακοπές της πρωθυπουργικής ομιλίας και φραστικές εξάρσεις που προσπάθησε πολλές φορές να μετριάσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η κόντρα άγγιξε «κόκκινο».

«Ούτε κουβέντα για τα λεφτά Καλογρίτσα»

Περνώντας στην αντεπίθεση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι απόψεις μου κρίνονται, αλλά πάντως δεν κρύβομαι και σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία». «Εσείς δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ», αντέτεινε στον κ. Τσίπρα, βάζοντας στην ατζέντα της αντιπαράθεσης τα δύο ειδικά δικαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη για Παππά και Παπαγγελόπουλο («ναι, υπάρχουν δικαστές, όπως είπατε, μόνο που δικάζουν δυο δικούς σας υπουργούς» είπε) προσθέτοντας τη δίκη «για όσα έγιναν στο Μάτι, όπου χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος αδιάφορο, διαλυμένο και αδίστακτο», αλλά και την υπόθεση της σύλληψης του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» («τον οποίο ως κουκουλοφόρο μάρτυρα αγάπησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα αγνοεί ως απατεώνα»), όπως και την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» αποδίδοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγκάλιασε με ευκολία τέτοια fake news» («Είστε αφελής ή επικίνδυνος;» τον ρώτησε).

«Σκηνοθετημένες αποκαλύψεις»

Ως προς τις υποκλοπές ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πολιτικά έχει τοποθετηθεί για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή» και ότι υπήρξε δική του αυτόματη αποδοκιμασία. «Οσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης, την ερευνούν η Δικαιοσύνη και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων» είπε, διατυπώνοντας σαφείς αιχμές για τις διαδικασίες που ακολούθησε ο κ. Ράμμος λέγοντας ότι «δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής». Και απαντώντας στον κ. Τσίπρα έκανε λόγο για «κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα του» και «σκηνοθετημένες αποκαλύψεις που έγιναν με διαρροές στοιχείων στα δικά σας Μέσα, αξιοποιώντας κάποιες σπασμωδικές ενέργειες της ΑΔΑΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «μεμονωμένα λάθη και αστοχίες» που δεν πρέπει «να σκιάσουν τον ρόλο της ΕΥΠ», υπογραμμίζοντας πως «η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί». «Εμείς μένουμε Ευρώπη χωρίς ερωτηματικό, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο…» είπε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος σχετικά με τον ρόλο του κ. Ράμμου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «χυδαία και άθλια επίθεση σε έναν έντιμο δικαστή επειδή επιτέλεσε το καθήκον του» και για «φτηνούς αντιπερισπασμούς και φτηνές κατασκευές» χωρίς να δίδονται απαντήσεις γιατί παρακολουθούνταν ένας υπουργός και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον χαρακτήρισε «ένοχο για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει στη Μεταπολίτευση», σημειώνοντας πως «η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη δική του σφραγίδα». «Τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας: «Επιχειρήσατε να στήσετε ένα καθεστώς για να διαιωνίσετε την εξουσία σας. Μετατρέψατε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία», ενώ σηκώνοντας το γάντι της πρόκλησης για «σύγκριση» κάλεσε τον Πρωθυπουργό σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, δηλώνοντας πως «όλα θα ειπωθούν στην πορεία προς τις εκλογές».

Info

Η αναφορά στο 1989

Μια αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα στο «βρώμικο ’89» με την επίκληση ενός πρωτοσέλιδου (της «Ελευθεροτυπίας») με τον τίτλο «Ενοχος ή βλαξ;» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: «Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή» είπε στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν άφησε ασχολίαστο τον βαρύ υπαινιγμό, για να θυμίσει ότι το πρωτοσέλιδο του τότε εκδότη Κίτσου Τεγόπουλου αναφερόταν στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο σκάνδαλο Κοσκωτά. «Αφορούσε τον Παπανδρέου, τον Κουτσόγιωργα και τον Μαντζουράνη που σήμερα είναι δικηγόρος του Παππά» είπε. Και πρόσθεσε: «Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες…», αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της πλευράς Καλογρίτσα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.