Τις βαλίτσες του και την ατζέντα με τα αιτήματά του για τις ΗΠΑ ετοιμάζει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου που, όπως δημοσιοποίησε ο ίδιος, αναμένεται να έχει συνάντηση στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. Το θέμα των F-16 και του αιτήματος της Αγκυρας τόσο για την απόκτηση νέων αεροσκαφών όσο και για τον εκσυγχρονισμό των παλιών αναμένεται να είναι αυτό στο οποίο ο τούρκος ΥΠΕΞ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, αφού το ζήτημα χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ζήτημα κολλάει στις ισχυρές αντιρρήσεις του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, και όχι μόνο. Πληροφορίες που δημοσίευσε η «Wall Street Journal» αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να ζητήσει από το Κογκρέσο έγκριση για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, καθώς και για την πώληση των μαχητικών νέας γενιάς F-35 στην Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στη «WSJ» ωστόσο τόνισαν ότι η έγκριση του Κογκρέσου για τα F-16 εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO. Και όπως παραδέχονται οι ίδιοι αξιωματούχοι, αν οι πωλήσεις πραγματοποιηθούν θα είναι οι μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων των τελευταίων ετών, που επίσης έχει τη σημασία του.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα θεωρείται βέβαιο ότι πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας για τα F-16 στην Τουρκία θα καμφθούν εφόσον ικανοποιηθεί και το δικό της αίτημα για τα F-35, ενώ υπενθυμίζει ότι το Κογκρέσο δεν έχει ποτέ μπλοκάρει πωλήσεις όπλων σε ξένη χώρα, που έχει αιτηθεί ο Λευκός Οίκος.

Στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπάιντεν αναμένεται να τεθεί και το θέμα της εργαλειοποίησης από την τουρκική πλευρά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον, όπως και η υπονόμευση της ενότητας του ΝΑΤΟ, με αιχμή και τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά.  

Αμερικανοί διπλωμάτες, άλλωστε, αναγνωρίζουν στις τουρκικές δηλώσεις, που δείχνουν να απευθύνονται στην Αθήνα, μηνύματα που επί της ουσίας έχουν παραλήπτη την Ουάσιγκτον. Ερντογάν και Τσαβούσογλου έχουν ευθέως εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και δη για την ανάπτυξη των αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο. Οι βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση Ερντογάν. Αλλά και ο Τσαβούσογλου είχε διαμαρτυρηθεί παλαιότερα στον Μπλίνκεν για διατάραξη της ισορροπίας στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ – Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Τουρκία έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο δεν έχουν πάψει να ανησυχούν και να δυσφορούν για τις σχέσεις Ερντογάν – Πούτιν και δεν έχουν ξεχάσει τους S-400.