Ρόλο… σκηνοθέτη έχει επιλέξει για τον εαυτό του ο Πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι διαθέτει τα μέσα και τις δυνατότητες να διαμορφώσει πλέον κατά το δοκούν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο σχεδιασμός του ίδιου, της ομάδας των συνεργατών του και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται με απροκάλυπτο τρόπο και ξεδιπλώνεται με μεθόδους άτσαλης προπαγάνδας και σπασμωδικές κινήσεις.
Το βασικό εργαλείο του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την προσπάθεια είναι η συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι σχετίζεται με αυτήν ή έρχεται ως συνεπακόλουθη συνέπεια.
Επιστροφή στα
πολιτικά χαρακώματα
Με την κύρωσή της την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκίνησε μια περίοδος στην οποία θα φανεί κατά πόσο η συμφωνία λειτουργεί ευεργετικά για τη χώρα και σταθεροποιητικά για την περιοχή, άρχισε δε και η τελευταία φάση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και σε αυτήν ο κ. Τσίπρας έχει προτάξει την επιστροφή στα πολιτικά χαρακώματα με κάθε μέσο και κάθε κόστος.
Επειτα από μια περίοδο αντιπαραθέσεων και αφότου απέτυχε το σχέδιο διάσπασης της ΝΔ μέσω του σκοπιανού ζητήματος, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής. Τοποθέτησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ακροδεξιό στρατόπεδο, αυτόν τον όρο μεταχειρίζεται ακρίτως και καταχρηστικώς στην πολιτική αντιπαράθεση και με βάση αυτά προσδιορίζονται πολιτικά ο ίδιος και το κόμμα του.
Ο Πρωθυπουργός υποδύεται πλέον τον ηγέτη του δήθεν αντιδεξιού μετώπου και έτσι επιχειρεί να ενεργοποιήσει πολιτικά αντανακλαστικά.
Αυτόν τον ρόλο υπηρέτησε ο ίδιος, και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ακούστηκαν πολλά. Από προσωπικές επιθέσεις για την ακροδεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη έως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παίρνει τη σκυτάλη από το ΕΑΜ» (Σία Αναγνωστοπούλου) και ιστορίες για τους «σλαβομακεδόνες μαχητές» του ΕΛΑΣ.
Η προσπάθεια και η πιθανώς οριστική στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μεθοδικά – αν και χονδροειδώς.
Χαρακτηριστικά ήταν κάποια περιστατικά, όπως:
l Τα επεισόδια στις δυτικές εισόδους της Βουλής κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της προηγούμενης Κυριακής. Εξυπηρέτησαν δύο σκοπούς: με τη χρήση χημικών διαλύθηκε το πλήθος στο συγκεκριμένο σημείο και εν συνεχεία άρχισε να αναπτύσσεται η θεωρία περί σχεδιαζόμενης εισβολής «ταγμάτων εφόδου» στο Κοινοβούλιο. Αυτή τη διακίνησε αρχικώς ο Πρόεδρος της Βουλής και την επικαλούνταν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού.
l Η ταχύτατη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην είδηση ότι είχε εκδηλωθεί επίθεση κατά της οικίας της Θεοδώρας Τζάκρη στα Γιαννιτσά. Με πρωτοφανή ταχύτητα ο Πρωθυπουργός έγραψε στο Τwitter: «Στην αρχή ήταν η στοχοποίηση βουλευτών με απειλητικά μηνύματα. Μετά με αφίσες. Ακολούθησαν τα τάγματα εφόδου στο Κοινοβούλιο. Για να καταλήξουμε στους εμπρησμούς σπιτιών των βουλευτών. Οσοι κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούνε, δεν καταλαβαίνουν, φέρουν τεράστια ευθύνη». Και επίσης: «Το αβγό του φιδιού έχει σπάσει και απειλεί τη Δημοκρατία μας. Το ελάχιστο που αναμένω από τον Κ. Μητσοτάκη & όλα τα κόμματα είναι αυτή τη φορά να καταδικάσουν χωρίς μισόλογα. Να ξέρουν όλοι: Η απόπειρα εκφοβισμού δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία στον τόπο μας είναι δυνατή και θα νικήσει».
l Με περίπου τα ίδια λόγια ξεκίνησε και την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, αποσιωπώντας προφανώς ότι οι τακτικές τις οποίες κατήγγειλε είναι καλά γνωστές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με διπλή ταυτότητα
Η στρατηγική αυτή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν διπλό και προφανή στόχο. Κατ’ αρχάς, να εμφανιστεί στις ευρωεκλογές ως μέρος του φιλοευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου, διατηρώντας τον ρόλο του συνομιλητή των ξένων κυβερνήσεων. Επιπλέον, να συσπειρώσει τον λεγόμενο προοδευτικό πόλο στο εσωτερικό γύρω από το πρόσωπό του.
Και τα δύο αυτά φιλόδοξα στρατηγήματα προσκρούουν σε εξόφθαλμες αντιφάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη φιλοευρωπαϊκή του δημοκρατική ταυτότητα, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σήμερα μόνος απέναντι σε όλους σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Μπορεί να εισπράττει επαίνους για την προθυμία του να κλείσει το θέμα της πΓΔΜ, όμως την ίδια στιγμή προξενεί αρνητικά σχόλια ως ο επικεφαλής της μοναδικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης και μίας από τις λίγες παγκοσμίως, μαζί με της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας και της Βολιβίας, που στηρίζει απερίφραστα και με σθένος τον Νικολάς Μαδούρο.
Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη συνάντηση του γραμματέα της ΚΕ Πάνου Σκουρλέτη με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας. Εκεί αναφερόταν μεταξύ άλλων: ««Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον πρόεδρο της χώρας ως παράνομο».
Ο Π. Καμμένος απειλεί και προειδοποιεί…
Ως προς τη συσπείρωση του προοδευτικού πόλου στο εσωτερικό, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα. Παραμένει στην κυβέρνηση με τα υποστυλώματα των βουλευτών που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ και της Κατερίνας Παπακώστα. Οι επιλογές αυτές δημοσκοπικά δεν αποφέρουν τίποτε, όπως φάνηκε και στις τελευταίες έρευνες, όπου το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει στις 10 μονάδες. Εν όψει εκλογών θα αποσαφηνιστεί αν επαρκείς ομάδες του εκλογικού σώματος πείθονται ότι ο προοδευτικός πόλος συγκροτείται με τέτοιες επιλογές.
Παράλληλα με αυτά, από τις προηγούμενες ημέρες άρχισε να φαίνεται ότι το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο δεν θα είναι τόσο ανώδυνο όσο φαντάζονταν στην Ηρώδου Αττικού.
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έχει ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές πιεζόμενος από το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Από το βήμα της Βουλής ο πρώην κυβερνητικός εταίρος για πρώτη φορά επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα και μίλησε ευθέως για μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κατά τα όσα ανέφερε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Οταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άσ’ το αυτό για παρακάτω”, τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς. Περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες».
Η «βόμβα Καμμένου» είναι πιθανό, κατά κάποιους, να αποδεχθεί ικανή για την πρόκληση πολιτικής βλάβης στον κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς.