Το 2025 μπήκε από την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη με πολλές υποσχέσεις και είναι τώρα στο χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη και του επιτελείου του να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν την ανατροπή.

Η ανανέωση του πολιτικού του μομέντουμ μετά την εσωκομματική αναμέτρηση και ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια πρόκληση με δύο όψεις για το ΠαΣοΚ: Θα υπερβεί το αριστερό πεδίο βαρύτητας ή θα το απορροφήσει, ένα μέρος του τουλάχιστον, δυναμώνοντας τις γραμμές του απέναντι στη ΝΔ;

Οι επιλογές και οι χειρισμοί των επόμενων μηνών θα έχουν σημαντική επίδραση στη μελλοντική πορεία του κόμματος και κυρίως στο αν θα το αναδείξουν ως κυρίαρχη δύναμη στην Κεντροαριστερά και ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Ο Ιανουάριος προδιαγράφεται ιδιαίτερα φορτωμένος μήνας, όχι μόνο εξαιτίας της προεδρικής εκλογής, αλλά και επειδή το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση μέσα στη Βουλή, αναδεικνύοντας κενά και παραλείψεις, όπως στο θέμα της ενεργειακής δαπάνης για τους αγρότες και στο στεγαστικό πρόβλημα.

Η Προεδρία

Ο πρώτος μήνας του έτους έχει δύο βασικούς σταθμούς. Ο πρώτος αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ έχουν περιγράψει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο πρώτος πολίτης της χώρας και τονίζουν πως πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Εξηγούν μάλιστα πως αυτό θα βοηθήσει τον θεσμό, ειδικά αν προκύψουν κρίσιμες καταστάσεις στο ασταθές γεωπολιτικό πεδίο που συνθέτουν η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Ουκρανία.

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, να συμβολίζει την εθνική ενότητα, να εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και να συμβάλλει στην εύρυθμη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος.

Οι τομεάρχες

Η Χαριλάου Τρικούπη ορίζει μάλιστα ως καταληκτική ημερομηνία για να σταματήσει η ονοματολογία που πλήττει, όπως λένε, τον θεσμό την 20ή Ιανουαρίου. Αν μέχρι τότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανοίξει τα χαρτιά του, τότε ενδέχεται το ΠαΣοΚ να προτείνει πρόσωπο που θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος σταθμός του Ιανουαρίου είναι κομματικός. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους τομείς του κόμματος. Εκείνα τα πρόσωπα που θα δουλέψουν εθελοντικά, θα παρακολουθήσουν στενά το κυβερνητικό έργο, τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις του και παράλληλα θα προτείνουν λύσεις.

Τους προηγούμενους μήνες στάλθηκαν εκατοντάδες βιογραφικά στη Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία τα επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί και αποτελείται από τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, τη Χαρά Κεφαλίδου και τον Δημήτρη Οικονόμου από το Πολιτικό Συμβούλιο, τον Θανάση Γλαβίνα από το Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο και τη διευθύντρια του προέδρου του κόμματος Ελενα Αναστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των τομεαρχών έχει καθυστερήσει για δύο λόγους. Από τη μία έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στους προηγούμενους τομείς και από την άλλη, τα μέλη της επιτροπής έπρεπε να πειστούν πως τα άτομα που έστειλαν το βιογραφικό τους έχουν εκτός από διάθεση και τον απαραίτητο χρόνο για να προσφέρουν στο κόμμα.

Κεντρική Επιτροπή

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν τους τομείς θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να επικαιροποιήσει τους τομείς. Αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τον τρίτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που δικαιούται το ΠαΣοΚ στη Βουλή. Παράλληλα, καλείται να επιλέξει διπλωματικό ακόλουθο, ο οποίος θα τον συμβουλεύει για κρίσιμα εθνικά θέματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτές είναι δύο κινήσεις που δικαιούται ως τέταρτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας, όπως και εκείνη της μεταφοράς του γραφείου του από τον πρώτο όροφο της Βουλής στο ισόγειο, όμως ακόμη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έχει ανακοινώσει ούτε τα πρόσωπα για τις επίμαχες θέσεις ούτε το πότε κι αν θα μεταφερθεί στο ισόγειο.

Για το αγροτικό η πρώτη επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Το 2025 θα πραγματοποιηθούν όλες οι εσωκομματικές διεργασίες που θα εξασφαλίσουν στο ΠαΣοΚ την οργανωτική και πολιτική του αυτοτέλεια.
Με την αρχή της νέας χρονιάς, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, ξεκινούν τα περιφερειακά συνέδρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βασικός στόχος αυτών των συνεδρίων είναι να αναδειχθούν οι βασικές προτεραιότητες σε κάθε περιοχή και να μπουν στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ οι πολιτικές θέσεις που θα προκύψουν.

Ζητήματα όπως το αγροτικό, που αποτελεί όχι τυχαία και την πρώτη επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο έτος, αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς σε αυτή τη διαδικασία και να συνδυαστούν με το δημογραφικό, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τις χαμηλές υπηρεσίες υγείας, αλλά και την οριζόντια ψηφιακή ανάπτυξη.

Στα μέσα Ιανουαρίου το ΠαΣοΚ αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση για το στεγαστικό, η οποία θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες: Την ανέγερση κατοικιών με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και του νέου Ταμείου για τη Στέγη, την ανακαίνιση κτιρίων, τα οποία ανήκουν σε οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τη σύσταση νέου Οργανισμού Κατοικίας που θα ασχολείται μόνο με την ανάπτυξη πολιτικών για τη στέγαση και τη θέσπιση μηχανισμού που θα ενεργοποιεί, με βάση συγκεκριμένους δείκτες, τη διαδικασία αναστολής της επέκτασης των Airbnb και ή της ισχύος της Golden Visa σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως ο διάλογος που θα αναπτυχθεί στα περιφερειακά συνέδρια και η συζήτηση με τα παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας θα βοηθήσουν το ΠαΣοΚ να επικαιροποιήσει και να συνδιαμορφώσει με την κοινωνία το πολιτικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως είναι μια κίνηση εξωστρέφειας που διευρύνει το κοινωνικό ακροατήριο της παράταξης και φέρνει ακόμη πιο κοντά δυνάμεις που θα διαμορφώσουν ένα μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο.

Τα συμπεράσματα αυτών των περιφερειακών συνεδρίων θα αναπτυχθούν στο πολιτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Μάιο. Ενώ το φθινόπωρο το ΠαΣοΚ θα προχωρήσει σε οργανωτικό συνέδριο με εκλογή νέων οργάνων, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν σημαντικό κύκλο πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης.