Σε μια πρωτόγνωρη πολιτική συνθήκη, δίχως αντιπολίτευση και με ουσιαστικούς αντιπάλους την αποτελεσματικότητα και την επαλήθευση των υψηλών προσδοκιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του προετοιμάζονται για τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησής τους.
Κατά τη συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 8 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή προ μίας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης και μίας νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή τη συνθήκη, τα όσα θα πει και θα εξαγγείλει αναμένεται ότι θα έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα και περιεχόμενο απ’ ό,τι σε μία συνηθισμένη συζήτηση τέτοιου τύπου.
Στόχος, κατά τα όσα μεταδίδονται από το επιτελείο του, είναι να πιάσει το νήμα των προεκλογικών εξαγγελιών από εκεί που το άφησε στις 25 Ιουνίου και να διατυπώσει τον αντίστοιχο κυβερνητικό λόγο. Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανολογείται ότι θα προστεθούν και νέα στοιχεία για τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, με κεντρική επιδίωξη την ισορροπία μεταξύ της επίδειξης κοινωνικού προσώπου, εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων και συγκεκριμένων προτάσεων για τα πεδία στα οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει το βάρος: Υγεία, Παιδεία και Κράτος.
Yπάρχει επίσης η επίγνωση ότι οι μεγαλύτερες και ανελαστικές προκλήσεις βρίσκονται στους τομείς της ακρίβειας και της βελτίωσης της λεγόμενης καθημερινό
Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αντιμετωπίζονται από την ηγεσία της υπό ένα ιδιαίτερο πρίσμα. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν τη νέα τετραετία συνέχεια της προηγούμενης και όχι ένα νέο ξεκίνημα εκ του μηδενός. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πως παρά την κρίση στην αντιπολίτευση, στην ουσία δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Και ταυτόχρονα ότι οι κωλυσιεργίες, οι καθυστερήσεις, τα στραβοπατήματα και ενδεχόμενα χειρότερα δείγματα ατολμίας ή ασυνέπειας, πολύ εύκολα θα μεταβάλουν τις διαθέσεις των πολιτών και θα μετατρέψουν την ευφορία της εκλογικής νίκης σε δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία.
Εν όψει αυτών, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει η επίγνωση ότι οι μεγαλύτερες και ανελαστικές προκλήσεις βρίσκονται στους τομείς της ακρίβειας και της βελτίωσης της λεγόμενης καθημερινότητας. Ως προς το πρώτο στοιχείο, στη συζήτηση της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις για την παράταση του market pass ή και άλλες ενδεχόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ιδιότυπων πληθωριστικών πιέσεων.
Ταυτόχρονα αναμένονται οι συγκεκριμένες εξαγγελίες για τις παρεμβάσεις στην Υγεία, τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και την Παιδεία. Και υπό αυτό το πρίσμα, με ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα θα ανακοινώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί με τα αντίστοιχα «καυτά χαρτοφυλάκια», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ειδικότερα όμως τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στο πρώτο δείγμα γραφής του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο κατά παραδοχή και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι σοβαρότερες καθυστερήσεις κατά την προηγούμενη τετραετία και που συγκεντρώνει πολυδιάστατο ενδιαφέρον: Από τους πολίτες, τους παράγοντες της οικονομίας και του επιχειρηματικού κλάδου και τους διεθνείς επενδυτές.
Δείγμα γραφής της «νέας ΝΔ»
Στο καθαρά πολιτικό πεδίο, με ενδιαφέρον αναμένονται από την κυβέρνηση και οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εν πρώτοις του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία, αλλά κυρίως του ΠαΣοΚ, στα όσα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων και στις φορολογικές ελαφρύνσεις ή σε εκείνα τα οποία θα στοχεύουν στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων από την ακρίβεια. Εμμέσως και με αφορμή αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αναμένεται ότι θα θελήσουν να αναδείξουν και τον πολιτικό χαρακτήρα της «νέας Νέας Δημοκρατίας», για την οποία ανοιχτά έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ολα αυτά αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Η απεικόνιση του εκλογικού αποτελέσματος στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς θα φέρει, από τη μία πλευρά, μία ισχυρή κυβέρνηση με άνετη αυτοδυναμία και από την άλλη μία πολυδιασπασμένη και ασθενική αντιπολίτευση. Υπό αυτούς τους όρους, προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αποφευχθούν σε αυτή την πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία τα δείγματα έπαρσης και αλαζονείας και να φανεί εμπράκτως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν θέσει τη διακυβέρνηση στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
Κατά την αίσθηση η οποία μεταφέρεται από το Μαξίμου, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ερμηνεύεται με όρους πολιτικής κυριαρχίας και ηγεμονίας, αλλά ως μία ευκαιρία που προσφέρθηκε από τους πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει. Και ταυτόχρονα τονίζεται ότι, παρά την εκ πρώτης άποψης αλλοπρόσαλλη σύνθεση της Βουλής, ειδικά στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό ρεύμα οργής και αγανάκτησης, αλλά περισσότερο προβληματισμού και αγωνίας.
Η πρώτη μάχη με την Ακροδεξιά
Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην ουσία θα είναι όμως και μία αφορμή για την πρώτη εκδήλωση των διαθέσεων των νεοεισερχομένων στη Βουλή και ειδικότερα των δύο σχηματισμών της Ακροδεξιάς, της Νίκης και των Σπαρτιατών.
Σε αυτή την πρεμιέρα της πλέον ασύμμετρης Βουλής της Μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση δείχνει περισσότερο να προετοιμάζεται παρά να ανησυχεί.
Με δεδομένο ότι ειδικά τα δύο συγκεκριμένα κόμματα ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού και της πολλαπλών εκφάνσεων πατριδοκαπηλίας, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδείξει το στοιχείο του προοδευτικού, μετριοπαθούς και υπεύθυνου πατριωτισμού (κατά τον όρο ο οποίος εισήχθη προεκλογικά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη).
Στο συγκεκριμένο πεδίο, το βάρος αυτής της πρώτης αποστολής πιθανολογείται βασίμως ότι θα αναλάβουν, πέραν του ιδίου του Πρωθυπουργού:
α) Αφενός ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η τοποθέτηση του οποίου στη συγκεκριμένη θέση έχει σαφή στόχευση και επιδίωξη, υπό την έννοια ότι είναι ένα πρόσωπο με πολιτική αναφορά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και
β) Ο νέος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Οπως έχει αποσαφηνιστεί, μία από τις αποστολές του θα είναι η διαχείριση και οργάνωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας της κυβέρνησης συνολικά. Θεωρείται όμως και ένα πρόσωπο το οποίο κατ’ εξοχήν μπορεί να αντιμετωπίσει και να ακυρώσει τις κραυγές και τις εξαλλότητες τόσο των ακραίων της Δεξιάς όσο και άλλων, όπως η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εισέρχεται στη Βουλή με διαθέσεις που παραπέμπουν στο πρώτο εξάμηνο του 2015.