Βράδυ Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ αποχωρούν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Αν και κουρασμένοι, ύστερα από μια δύσκολη διαδικασία με εντάσεις και διαφωνίες, βρίσκουν το κουράγιο να χαμογελάσουν και να καθίσουν παρέα με τα μέλη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος. Ισχυρίζονται πως η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε μια «πάγια και διαρκή θέση του προοδευτικού χώρου» και έτσι υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μια θέση που τους κάνει περήφανους. Οχι όμως όλους. Εντεκα βουλευτές επέλεξαν να απέχουν. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως πολλοί από αυτούς που απείχαν από την ψηφοφορία ήταν στη Βουλή εκείνο το βράδυ, σε συγκεκριμένο γραφείο, και παρακολουθούσαν την εξέλιξη της συνεδρίασης από την τηλεόραση.
Το νομοσχέδιο για την Παιδεία
Αυτή η αποχή των 11 βουλευτών δημιούργησε ένα δεδικασμένο και το ερώτημα που εύλογα θέτουν οι παροικούντες την πράσινη Ιερουσαλήμ της Χαριλάου Τρικούπη είναι τι θα γίνει στα επόμενα νομοσχέδια και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Το ερώτημα αυτό αφορά και το νομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αν ψηφιστεί θα δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται και μεγάλη μάχη σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Η δήλωση μάλιστα του προέδρου του ΠαΣοΚ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είναι ενδεικτική της σκληρής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. «Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους.
Θέμα κομματικής πειθαρχίας
Υπάρχουν όμως και βουλευτές που διαφωνούν με αυτή τη θέση. Κάποιοι σκέφτηκαν ακόμα και την αποχή, όπως έγινε στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών. Συγκεκριμένα, η Νάντια Γιαννακοπούλου προτίθεται να διαφοροποιηθεί και να ψηφίσει τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση. «Εγώ συμφωνώ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα το ψηφίσω, γιατί αυτή είναι η θέση μου. Οπως ήμουν υπέρ στα ομόφυλα ζευγάρια, έτσι είμαι υπέρ κι εδώ» δήλωσε στο «Βήμα» προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος, που αν επιλέξει να βαδίσει στο μονοπάτι της κομματικής πειθαρχίας θα πρέπει μετά να διαγράψει τα πρόσωπα που διαφώνησαν. Αυτό όμως είναι κάτι που θα αποφασιστεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος που ακόμη δεν έχουν συνεδριάσει.
Την παρούσα χρονική συγκυρία στη Χαριλάου Τρικούπη ασχολούνται με το νομοσχέδιο για την Παιδεία και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη. Δηλώνουν ότι δεν έγινε διαβούλευση για ένα θέμα που αφορά οριζόντια την κοινωνία και παράλληλα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν καλύπτει τη θέση του κόμματος που είναι δημόσια διατυπωμένη από όλους τους προέδρους του την τελευταία εικοσαετία και είναι «ναι» στα μη κρατικά -μη κερδοσκοπικά, αλλά με όρους και προϋποθέσεις.
Κριτήρια και προϋποθέσεις
Ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, Στέφανος Παραστατίδης, δήλωσε στο «Βήμα» πως «λέμε ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτόνομο και προσαρμοσμένο στο διεθνές περιβάλλον, ενισχυμένο με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, υποστηρίζουμε την ύπαρξη μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια», για να αναρωτηθεί στη συνέχεια εάν όλα αυτά υπάρχουν στο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία. «Το παρόν νομοσχέδιο πληροί έστω μία από τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει; Η ενίσχυση στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ευκαιριακή και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Τα πανεπιστήμια που θέλει να φέρει η Νέα Δημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικά κατ’ όνομα, με δυνατότητα το μητρικό πανεπιστήμιο να είναι αμιγώς κερδοσκοπικό – και ο νοών νοείτω. Τα οποιαδήποτε παραρτήματα ανά τον κόσμο δεν είναι ισότιμα ακαδημαϊκά με τα μητρικά πανεπιστήμια. Τέλος, ως προς τα γεωγραφικά κριτήρια, με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά – γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο» κατέληξε.