Τι όμως συμβαίνει με τα συστήματα που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν και στην απόπειρα παγίδευσης του αρχηγού του τρίτου κόμματος στην Ελλάδα;

Την τελευταία λοιπόν οκταετία φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί – κυρίως στο Ισραήλ – νέα λογισμικά παγίδευσης όπως το Pegasus, το Predator και πολλά ακόμη μέσω αποστολής ειδικών «ελκυστικών» SMS του κινητού τηλεφώνου του «στόχου». Στο SMS το υποψήφιο θύμα καλείται να ανοίξει ύστερα από φιλική παραίνεση αγνώστου ατόμου έναν διαδικτυακό τόπο που έχει μεγάλες ομοιότητες, αλλά δεν είναι το ίδιο, με γνωστά ενημερωτικά sites. Ετσι ώστε, υποτίθεται, να τύχει μιας ειδικής ενημέρωσης για θέματα που τον απασχολούν.

Σε περίπτωση που ο ανυποψίαστος «στόχος» ανοίξει το link αυτού του SMS, το παράνομο λογισμικό, όπως το Predator, αρχίζει να υφαρπάζει και να καταγράφει ανταλλαγή αρχείων, δεδομένων που πραγματοποιεί ο χρήστης από οποιαδήποτε συμβατική ή διαδικτυακή εφαρμογή, ενώ έχει τη δυνατότητα να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο Διαδίκτυο, μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης, ενώ μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.

Το εν λόγω πειρατικό λογισμικό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στον χώρο των αρχών ασφαλείας, μυστικών υπηρεσιών και ιδιωτικών συμφερόντων σε πολλές χώρες του κόσμου, γιατί έτσι μπορούσαν να αντληθούν στοιχεία από διαδικτυακές εφαρμογές και άλλα κρίσιμα δεδομένα που δεν μπορούσαν να καταγράψουν τα… παραδοσιακά συστήματα νόμιμων συνακροάσεων.

Τα εν λόγω λογισμικά κατασκοπείας είναι πολύ «εύχρηστα», αφανή, χωρίς να προαπαιτούν σχετικές δικαστικές άδειες ή εμπλοκή παρόχων κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. Επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακριβωθεί ποιος είναι ο «χειριστής» της εν λόγω υποκλοπής μέσω SMS από αριθμούς-«κλώνους» κινητών τηλεφώνων ανυποψίαστων ανθρώπων.