«Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν» τονίζουν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και συμπληρώνουν ότι οι «δημοσκοπήσεις είναι μακριά από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία». Παράλληλα, επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά από όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών, σιγά-σιγά θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη και η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σημαντική φθορά. Αυτή είναι η αισιόδοξη οπτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν αξιολογεί όπως πρέπει, και το παραδέχονται κατ’ ιδίαν έμπειρα στελέχη, την άνοδο των ποσοστών του ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής και την αδυναμία του κόμματός τους να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά.
Παρασκηνιακή μάχη στη ΝΔ
Ο κ. Τσίπρας, που δεν δείχνει να αγχώνεται πολιτικά, παρά τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιμένει όπως λένε σταθεροί συνομιλητές του στην άποψη ότι το πολιτικό παιχνίδι γυρίζει με μεγάλη δυναμική και η φθορά που καταγράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μη αναστρέψιμη. Στην πολιτική εξίσωσή τους πλέον βάζουν και την προ ημερών ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις υποκλοπές, εκτιμώντας ότι στο εσωτερικό της ΝΔ έχει ξεκινήσει η παρασκηνιακή μάχη για την επόμενη μέρα, αν και σημειώνουν ότι αντίπαλος στις εκλογές θα είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του και με αυτό το δεδομένο χαράσσουν και στρατηγική.
Παράλληλα, σημειώνουν από το επιτελείο του κ. Τσίπρα ότι πλέον υπάρχει συσσωρευμένη καύσιμη πολιτική ύλη για να προκληθεί μεγάλο κύμα αντιδράσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής και εστιάζουν ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, δηλαδή στην ακρίβεια, στο ενεργειακό, κ.α.
«Ακόμα και να δεχθούμε την κυβερνητική γραμμή πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις υποκλοπές – κάτι που δεν συμβαίνει και καταγράφεται στις μετρήσεις ότι επλήγη η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης -, είναι τόσο βαρύ και ασήκωτο το ζήτημα της ακρίβειας που θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς τον προσεχή χειμώνα» λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δίνουν μεγάλο βάρος στη ΔΕΘ
Και γι’ αυτό δίνουν και βάρος από το επιτελείο του κ. Τσίπρα στην εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό πακέτο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ενδιαφέρον φέτος δεν θα είναι μόνο τα προτεινόμενα οικονομικά μέτρα, αλλά και το προγραμματικό προσκλητήριο που αναμένεται να απευθύνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ηδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το πακέτο της ΔΕΘ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εργάζεται πάνω στο πολιτικό πλαίσιο της προγραμματικής σύμπλευσης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης εννοείται, και πώς μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής, πού και σε ποια θέματα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Επιμένει στη θεωρία του «ώριμου φρούτου»
Την ίδια στιγμή όμως το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προφανώς εκτός προεδρικής ομάδας, είναι γιατί ακόμα δεν εισπράττει από την κυβερνητική φθορά η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας δεν ανησυχεί, έχοντας στο «πίσω μέρος του μυαλού του», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, τη θεωρία του «ώριμου φρούτου», αν και δεν το λέει ευθέως, αλλά όλες οι κινήσεις του σε αυτό συγκλίνουν.
Αρκεί αυτή για να δημιουργήσει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; διερωτώνται αρκετοί. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη από πολλές και ετερόκλητες πλευρές: Οχι, και το στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να δημιουργηθεί πέρα από το αντικυβερνητικό κλίμα, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για την ίδια και βέβαια αποδοχής των προτάσεών της και να καταγραφεί η δυναμική της στις μετρήσεις. Και αυτό σε μια περίοδο που το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής, με βάση και το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει ανασυνταχθεί και κερδίζει πολιτικούς πόντους, ευρισκόμενο πλέον – δημοσκοπικά τουλάχιστον – σε πάρα πολύ καλή θέση.
Η αδυναμία στη νέα γενιά
Πώς αλλάζει το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Επί της ουσίας, όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη, εντονότερη και πιο διεισδυτική προσπάθεια, αλλά και «δουλειά μυρμηγκιού» για τον πολιτικό και ιδεολογικό προσεταιρισμό της νεότερης γενιάς – εκεί όπου έχει σημαντικό πρόβλημα η ΝΔ – που θα μετεξελιχθεί σε εκλογικό. Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις μετρήσεις θα δει το πρόβλημα της ΝΔ στις νεότερες ηλικίες, αλλά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τις γοητεύσει πολιτικά.
Επί της ουσίας η φετινή ΔΕΘ αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τον κ. Τσίπρα καθώς από αυτήν θεωρεί ότι θα αρχίσει η ουσιαστική αντεπίθεση του ίδιου και του κόμματος σε μια άκρως προεκλογική περίοδο, την ώρα που έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μεγάλος κύκλος συσκέψεων για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, και αυτό διότι θέλουν η σύγκριση που θα γίνει με τον κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσει υπέρ του. Ηδη προ ημερών ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε επαφές με φορείς και κομματικούς παράγοντες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τη γραμματέα του Ράνια Σβίγκου για την προετοιμασία της ανόδου του κ. Τσίπρα.
«Η εξωφρενική θεωρία»
Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τα όσα γίνονται και λέγονται. Μάλιστα χθες στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα έλεγαν στο «Βήμα» ότι στο προ ημερών Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την «εξωφρενική θεωρία» ότι η εξιχνίαση του σκανδάλου των υποκλοπών εξυπηρετεί αλλότριες δυνάμεις.
Ψηλά στην ατζέντα το σκάνδαλο των υποκλοπών
Σε αυτό το κλίμα της προετοιμασίας εν όψει ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να επενδύει στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτός ήταν και ο λόγος που προ ημερών επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών), ενώ θα εντείνει την αντιπολιτευτική του τακτική με υψηλούς τόνους και με σκληρές επιθέσεις προς την κυβέρνηση (και προσωπικά προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό). Και αυτό διότι θεωρεί ότι οι συνεχείς επιθέσεις του προς τον Πρωθυπουργό τον αποδυναμώνουν διαρκώς και στην πορεία προς τις εκλογές θα έχει αρκετά μειωμένο πολιτικό κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται η διεξαγωγή μιας μεγάλης εκδήλωσης με θέμα «Κράτος Δικαίου σε κρίση» που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα καλοκαιριού αλλά είχε αναβληθεί λόγω των πυρκαγιών. Μάλιστα, λένε στην Κουμουνδούρου ότι τώρα αυτή η εκδήλωση αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς υπάρχει το σκάνδαλο των υποκλοπών και όλα όσα αποκαλύπτονται, που αποτελούν ισχυρό πλήγμα στο Κράτος Δικαίου και στην ίδια τη Δημοκρατία.
«Κύριε Μητσοτάκη, έχετε δύο επιλογές. Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά και κινήσεις πανικού, που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και στην εικόνα της χώρας. Σας ενθαρρύνω με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο, παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Ελληνες να κρίνουν» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο την προπερασμένη Παρασκευή που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί για να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας.