Το σκηνικό ακραίας πόλωσης που κυριάρχησε στη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αποτυπώνει το εύρος των πολιτικών προεκτάσεων που έχει λάβει η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία επισκιάζει το πολιτικό σκηνικό και βαραίνει το κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητώντας την παραίτησή του και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τον προέτρεψε αν θεωρεί ότι δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ΚΟ της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας: «Αν δεν το κάνετε, είστε ένας θρασύδειλος πολιτικός και μακάρι να την καταθέσετε γιατί θα βρείτε 157 βουλευτές μπετόν αρμέ» του είπε, με τον κ. Τσίπρα να του αντιτείνει ότι «τη δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο απαλλαγής της Δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές».
Παραδοχές και περιπλοκές
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί το ολίσθημα της «τυπικά νόμιμης», πλην «πολιτικά μη αποδεκτής» παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ενώ απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε τόνισε ότι «κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ». «Εγώ δεν γνωρίζω» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι «αποδέκτης πληροφοριών διαβαθμισμένων» την αξιοπιστία των οποίων μπορεί να ελέγχει χωρίς να γνωρίζει την πηγή τους. «A priori κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται. Για τις περιπτώσεις βουλευτών η τεκμηρίωση πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη, πράγμα που δεν συνέβη στην περίπτωση Ανδρουλάκη» αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον εγκαλεί ότι «πιάστηκε με τον κοριό στ’ αφτί» αποκαλώντας τον «Πρωθυπουργό των υποκλοπών».
Σκληρό πινγκ πονγκ
Στη θυελλώδη αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής με βεβαιότητα ότι ένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας» σημειώνοντας ότι «οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν οποιονδήποτε κρίνουν, αλλά με φίλτρα τεκμηρίωσης», κάτι που στην περίπτωση Ανδρουλάκη, όπως παραδέχθηκε, δεν υπήρχε. «Η διαδικασία ήταν νόμιμη, κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολούθησή του, εξ ου και η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, άρα δεχόμαστε επί της αρχής ότι ήταν μια παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει» δήλωσε ευθέως ο Πρωθυπουργός. Παρά τις διαβεβαιώσεις του, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι «όχι μόνο γνώριζε, αλλά ήταν ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας», ενώ επισήμανε ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ «δεν ήταν μια κακιά στιγμή, μια αβλεψία, ένα λάθος, αλλά θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη στιγμή εγκαθιδρύσατε».
«Σκηνικό κρίσης»
Περνώντας στην αντεπίθεση ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα ως «δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης» και μια «επιχειρησιακή αστοχία» ως τάχα εντολή της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά. «Αυτό που λέτε είναι ψέμα, είναι ανήθικο και ανέντιμο» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο οποίος επέμεινε αποδίδοντάς του την πλήρη και «αμετάθετη ευθύνη» για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, την οποία, όπως είπε, «δεν αποφάσισε ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο εκλεκτός σας στην ΕΥΠ – εσείς δώσατε την εντολή». Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι μέσω αυτής επεδίωκε να ελέγξει τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ στη φάση της διαδοχής.
Η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ
Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε στο απυρόβλητο της κριτικής του τον κ. Ανδρουλάκη γιατί αρνήθηκε να ενημερωθεί προσωπικά για την υπόθεσή του λέγοντας πως «δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση» και σημείωσε πως «η συμπόρευση του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη». «Πολλοί φίλοι του ΠαΣοΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τούς προκύψει Τσίπρας» σχολίασε χαρακτηριστικά. Προκάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να πει αν συμφωνεί με την άποψη που έχει διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν μπορεί να παρακολουθείται εκλεγμένος βουλευτής ή ευρωβουλευτής με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας»: «Να το πείτε ανοιχτά, αλλά θυμηθείτε πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος «από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου», διερωτώμενος αν είχε την ίδια άποψη για εκείνον όταν τον τοποθετούσε στο «κάδρο» του σκανδάλου Novartis.
«Δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες κακόβουλα λογισμικά»
Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης των διαδικασιών που ακολουθεί η ΕΥΠ ώστε «να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών» ενώ επικαλούμενος το παρελθόν είπε: «Και εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος αρχηγός, όπως η σύζυγος και η κόρη μου». Και ζήτησε μια «διαχρονική αδυναμία να μη μετατραπεί σε δηλητήριο της κοινωνίας και να μην εμφανίσουμε μια εικόνα εθνικής ανεπάρκειας και διχασμού», σε μια φάση που «πολλοί θα ήθελαν στο εξωτερικό μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη», ενώ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες» κακόβουλα λογισμικά.
Αναφέρθηκε δε σε «τέσσερις αλήθειες» που αναδείχθηκαν από την υπόθεση των παρακολουθήσεων: ότι πρέπει να εκλείψει η σύγχυση μεταξύ χρήσης κακόβουλου λογισμικού και νόμιμων επισυνδέσεων, ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά υπάρχουν κενά στο πρωτόκολλο που ακολουθείται, ότι παντού οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας και, τέλος, ότι η υπόθεση διερευνάται πλήρως από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή.
Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του έγιναν από την ΕΥΠ 54.000 επισυνδέσεις. «Τις κοιτάξατε μία-μία;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα που δήλωσε ότι επί πρωθυπουργίας του δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί ότι επιχειρεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου με φτηνούς αντιπερισπασμούς και προτρέποντάς τον, εφόσον έχει στοιχεία για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, να προτείνει τη σύσταση ξεχωριστής εξεταστικής επιτροπής. Το επόμενο «επεισόδιο» της σκληρής πολιτικής σύγκρουσης θα παιχτεί στην Ολομέλεια αύριο, όπου συζητείται η πρόταση του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσία των εμπλεκόμενων προσώπων.