ΠαΣοΚ: Ποιοι ερίζουν για την πράσινη «πυξίδα»

Με σύνθεση τάσεων και απόψεων η Χαριλάου Τρικούπη καλείται να ενώσει τα κομμάτια του μετεκλογικού παζλ και φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει το καλό momentum που υπάρχει στην κοινωνία - Στόχος να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό ως ο κυρίαρχος πόλος της αντιπολίτευσης

Το ΠαΣοΚ ανοίγει τον βηματισμό του προσπαθώντας να συνθέσει ένα ετερόκλητο, πολιτικό μωσαϊκό, με βάση τα όσα προηγήθηκαν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να ενώσει τα κομμάτια του μετεκλογικού παζλ της Χαριλάου Τρικούπη και να δώσει προοπτική σε ένα κόμμα που δείχνει να ανακάμπτει ύστερα από μια περίοδο μακράς εκλογικής ξηρασίας. Με τη συγκρότηση του συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου, τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη νέα σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης, το ΠαΣοΚ ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και φιλοδοξεί να πετύχει δύο στόχους. Αφενός να κεφαλαιοποιήσει το καλό momentum και αφετέρου να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό ως ο κυρίαρχος πόλος της αντιπολίτευσης.

Δηλωτικό στοιχείο της καλής συγκυρίας για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA. Στη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση το ΠαΣοΚ έλαβε 19,8% στην εκτίμηση ψήφου, με τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να είναι σε μονοψήφιο αριθμό. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας με 41%, όχι όμως στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

 

Χαμόγελα

Η εικόνα αυτή, όπως είναι φυσικό, φέρνει χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη. Γεννιούνται όμως πολλά ερωτήματα, που οι παροικούντες την πράσινη Ιερουσαλήμ θα κληθούν να απαντήσουν το επόμενο διάστημα και μάλιστα πειστικά. Πώς ερμηνεύεται αυτή η άνοδος, αν θα κρατήσει, αλλά και πώς μπορεί ένα κόμμα, που μέσα του υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, να ισορροπήσει και να προχωρήσει ενωτικά. Είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τόσο την ηγετική ομάδα όσο και τους δημοσκόπους.

Χρόνος και δρόμος

Πολιτικός αναλυτής, μιλώντας στο «Βήμα», τόνισε πως ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις. «Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία και αυτά που βλέπουμε είναι τα απόνερα ενός θετικού κλίματος» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως «θέλει λίγο χρόνο για να λειτουργήσει αυτό. Βλέπουμε ωστόσο κινήσεις που δεν είχαμε τόσο από τον κ. Ανδρουλάκη. Βλέπουμε επίσης πώς αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ ο κ. Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται, με όσα έγιναν στη Βουλή, πως υπολογίζει το ΠαΣοΚ ως αντίπαλό του και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτό το πρώτο διάστημα διακρίνουμε πως έχει αλλάξει η στάση που έχουν κάποια Μέσα και κάποιες ιστοσελίδες προς το ΠαΣοΚ. Δίνουν περισσότερο χώρο και χρόνο. Εχει όμως πολύ δρόμο ακόμη για να πούμε με σιγουριά πως το ΠαΣοΚ επανήλθε» επεσήμανε.

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς όρισε σε συνέντευξή του το πολιτικό ενδιαίτημα του ΠαΣοΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα πραγματικά πολιτικά και εκλογικά όρια του ΠαΣοΚ είναι από την Αριστερά έως το φιλελεύθερο Κέντρο». Σε αυτόν όμως τον πολυτασικό και πολυσυλλεκτικό χώρο, που ξεκινάει από τις παρυφές της Αριστεράς και καταλήγει στις παρυφές της Δεξιάς, υπάρχουν πρόσωπα, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας, με διαφορετικές αναφορές, αφετηρίες και πολιτικό προσανατολισμό. Πρόσωπα που συγκρούστηκαν πολιτικά το προηγούμενο διάστημα για τροχιοδεικτικά θέματα.

Κρατικοποιήσεις ή ΣΔΙΤ;

Στο debate η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας διαφώνησαν μεταξύ τους για τις καταλήψεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη και για το μετρό στα Εξάρχεια. Η κυρία Διαμαντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Δούκα πως επιχειρεί ένα rebranding του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε πως ήταν στο ΠαΣοΚ ενώ εκείνη έλειπε.

«Εκείνη την ημέρα συγκρούστηκαν σε πανελλήνια μετάδοση δύο ρεύματα. Από τη μία ήταν η κρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κι από την άλλη οι ΣΔΙΤ (σ.σ.: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)» ανέφερε στο «Βήμα» χαριτολογώντας ιστορικό στέλεχος της παράταξης που παρακολουθεί στενά τις εσωτερικές εξελίξεις.

Στον Χάρη Δούκα δεν άρεσε επίσης η τοποθέτηση της κυρίας Διαμαντοπούλου στη θέση της υπεύθυνης πολιτικού σχεδιασμού. Κύκλοι της πλατείας Κοτζιά ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μία πολιτική κατεύθυνση». Από την πλευρά της, η πρώην επίτροπος της ΕΕ απάντησε με την παροιμία «η ομόνοια σπίτια χτίζει και η διχόνοια τα γκρεμίζει».

 

Αποφάσεις στα όργανα

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα συμμετέχουν στο ίδιο όργανο, το συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, που θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να επιταχύνονται οι εσωτερικές εξελίξεις. Οι στρατηγικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή.

Ωστόσο, η συνύπαρξή τους μόνο φουρτούνες έχει φέρει μέχρι στιγμής στον καπετάνιο του καραβιού Νίκο Ανδρουλάκη, που σε αυτή τη φάση τον ενδιαφέρει το ΠαΣοΚ να ενδυναμώσει την κοινωνική του διείσδυση. «Στόχος μας είναι ο κόσμος της εργασίας, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να νιώσουν πως τους εκπροσωπεί το κόμμα μας και πως μπορεί να τους προσφέρει μια προοδευτική κυβερνητική λύση» θα πει στο βήμα μέλος της ηγετικής ομάδας.

Στόχος η σύνθεση

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν με κάθε αφορμή πως η δύναμή τους κρύβεται στη σύνθεση των τάσεων και των απόψεων. «Κανένας δεν αποφασίζει μόνος του. Το ΠαΣοΚ του 2024 φιλοδοξεί να δώσει χαρτί και μολύβι στην κοινωνία και να συνδιαμορφώσει μαζί της το πρόγραμμά του. Εχουμε ως προίκα το πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλάκη και θα το επικαιροποιήσουμε μαζί με την κοινωνία. Στόχος μας είναι να εκφράσουμε τους σύγχρονους μη προνομιούχους και να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για να γυρίσουν πίσω οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και αποτελούν τεράστιο πλούτο για τη χώρα» ανέφερε πρόσωπο που μετέχει στα όργανα που συστάθηκαν. Παράλληλα επισημαίνει πως προβλήματα, δυσλειτουργίες και προσωπικές κόντρες που ενδεχομένως υπάρχουν θα ξεπεραστούν, καθώς δεν υπάρχει το μοντέλο του ενός ανδρός αρχή, αλλά δημιουργείται μια κυβερνητική ομάδα υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό θα φανεί και μέσα στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη ενωτική κίνηση

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί νομοσχέδιο που αφορά συγχωνεύσεις φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Εισηγητές για το ΠαΣοΚ είναι ο Φραγκίσκος Παρασύρης που στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που στήριξε τον Χάρη Δούκα. Αμφότεροι συνεργάζονται για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια των δημάρχων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παίρνει αρμοδιότητες από τους ΟΤΑ και τις μεταβιβάζει στα υπουργεία. Επιπρόσθετα θα εγείρουν και θέμα αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου. Αυτή είναι η πρώτη ενωτική και συνθετική κίνηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ βουλευτών που εσωκομματικά δεν είχαν την ίδια αναφορά και για τον λόγο αυτόν επικρατεί ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.