Παιχνίδι με τον (πολιτικό) χρόνο παίζει το κυβερνών κόμμα, το οποίο θα δώσει σκληρή μάχη μέχρις εσχάτων για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην πορεία προς τις εκλογές. Επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων καθίσταται η Βουλή: μεταμνημονιακά μέτρα, προϋπολογισμός, συνταγματική αναθεώρηση, πόρισμα γερμανικών επανορθώσεων, πιθανότητα προανακριτικών επιτροπών και συμφωνία των Πρεσπών είναι τα «βαριά χαρτιά» με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να αλλάξει το κλίμα.
«Η παρούσα σύνοδος της Βουλής έχει ξεχωριστή σημασία: δεν είναι μόνο προεκλογική, ούτως ή άλλως, αλλά θα καταστεί το πεδίο στο οποίο θα νοηματοδοτηθούν και θα αναμετρηθούν οι πολιτικές που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο» αναφέρει σε συνομιλητές του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο αυτό «θα αποτυπωθούν οι σαφείς οριοθετήσεις στα δεξιά και τα αριστερά του πολιτικού συστήματος» και μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία στην Ευρώπη έχει ανοίξει ξεκάθαρα ο διάλογος για το μέλλον και τη νέα αρχιτεκτονική της αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει «ένα σαφές προοδευτικό μέτωπο».
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η περίοδος αυτή δεν θα είναι μια απλή και ευθύγραμμη πορεία και αυτό αφορά και τον απρόβλεπτο παράγοντα «Καμμένο», ο οποίος απειλεί να ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς με αφορμή το Σκοπιανό. Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης επανέφερε το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει τυχόν πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή.
Παρά το δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που αποτυπώνεται στις έρευνες της κοινής γνώμης, στο κυβερνών κόμμα δηλώνουν ότι «δεν μας φοβίζουν οι δημοσκοπήσεις» και πιστεύουν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους, καθώς, όπως εκτιμούν, «μέρα με τη μέρα και όσο θα εμπεδώνεται στην κοινωνία το αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας λόγω των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση αποκαθιστώντας τις αδικίες του μνημονιακού παρελθόντος, θα καθίσταται σαφέστερη η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πάνω σε αυτό το δίπολο να επενδύσει για αλλαγή των δημοσκοπικών συσχετισμών. Σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στο «μεγάλο κάδρο» των ευρωπαϊκών εξελίξεων στην πορεία και προς τις ευρωεκλογές, αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων που περιλαμβάνουν τη χώρα μας ως ενεργειακό κόμβο, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση, η οποία αναμένει και ελπίζει ότι θα υπάρξει το απαραίτητο εκείνο οικονομικό περιβάλλον που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019, οι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πιθανότερο να οδηγηθούμε σε τετραπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και εθνικές), ενώ ουδείς «βλέπει» προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα. Το βέβαιο είναι ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια «μακρά προεκλογική περίοδο» και σε κάθε περίπτωση ο στόχος του Οκτωβρίου υπάρχει στο τραπέζι με ανοιχτό πάντοτε το ενδεχόμενο του Μαΐου.
Η προσδοκώμενη αλλαγή του εσωτερικού κλίματος στην κοινωνία και οι εξελίξεις και προοπτικές σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κρίνουν εν πολλοίς τις τελικές αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα. Οπως λένε κάποιοι χαρακτηριστικά «αχνοφαίνεται το σενάριο του Οκτωβρίου, αλλά ο Μάιος δεν μπορεί να αποκλεισθεί».
Η πραγματική έξοδος από το Μνημόνιο
Το κεντρικό αφήγημα είναι ότι με τις δράσεις της κυβέρνησης σηματοδοτείται η πραγματική έξοδος από το Μνημόνιο και με την αναδιάρθρωση του χρέους που επέτυχε προκύπτουν χρόνος και δημοσιονομικός χώρος για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και για μελλοντική αναθεώρηση δυσμενών δεσμεύσεων, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να προσδώσει και ένα θεσμικό περίβλημα στις κινήσεις της, επενδύοντας στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, αν και τα «μηνύματα» που εκπέμπονται ήδη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την πορεία έκβασής της, ενώ πάντα υπάρχει στην κυβερνητική «ατζέντα» και το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη (Νovartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις από τον χώρο της Υγείας, αλλά και η δικογραφία για το C4I και τις φρεγάτες εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου). «Ο,τι έρχεται στη Βουλή θα το σπουδαιολογούμε στο μέτρο του» λένε παράγοντες του Κοινοβουλίου αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, δηλαδή σύστασης προανακριτικής επιτροπής, εφόσον η Δικαιοσύνη αποδώσει αδικήματα. «Οι αποχρώσες ενδείξεις, πάντως, υπάρχουν» λένε χαρακτηριστικά.