Χαμηλές προσδοκίες υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Ψευδαισθήσεις στη νέα ηγεσία δεν υπάρχουν, αν και τα σήματα που εξέπεμψε όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν πως πρέπει σε αυτές τις εκλογές, δημοτικές και κυρίως τις περιφερειακές, να δοθεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Ασφαλώς και ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, δεν θα χρεωθεί το σημερινό αποτέλεσμα, εάν είναι αρνητικό, καθώς ήταν προϊόν πολιτικής και κομματικής διαχείρισης το προηγούμενο διάστημα, η οποία ήταν πολύ κακή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γνωρίζει πολύ καλά ότι η πορεία που ξεκίνησε δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και το είδε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Πέμπτη, όταν η πρότασή του για τα όργανα αποδοκιμάστηκε επί της ουσίας από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο ίδιος, δεσμεύτηκε ότι ο αγώνας τους θα είναι πάντα ενωτικός, συλλογικός, με αλληλεγγύη και δημοκρατικό ήθος και «η διαδρομή του καθενός και της καθεμίας», όπως είπε, «αποτελεί έναν ξεχωριστό οδικό χάρτη για να οικοδομήσουμε το πιο ισχυρό και συμπαγές αντιπολιτευτικό μέτωπο στο ελληνικό Κοινοβούλιο».
Το μείζον ζήτημα για τον ίδιο είναι πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξαναμπεί στο παιχνίδι της εξουσίας. Μέχρι στιγμής και οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν αρκετά χαμηλά σε επίπεδο δημοφιλίας, ενώ προβληματισμό προκαλούν και τα υπόλοιπα ευρήματά τους, καθώς, ο κ. Κασσελάκης έχει μόλις 17% θετικές γνώμες (μέτρηση Prorata), όσες και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Λάθη και καθυστερήσεις στις αυτοδιοικητικές
Η σημερινή εκλογική διαδικασία είναι η πρώτη πολιτική μάχη για τον Στ. Κασσελάκη που «έτρεξε», όσο το επέτρεπε το πρόγραμμά του, καθώς υπήρξε και το ταξίδι στην Κύπρο, να βρεθεί δίπλα σε ορισμένους περιφερειάρχες και δημάρχους που έχουν την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έκανε τραγικά λάθη το προηγούμενο διάστημα στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για να γίνουν κινήσεις ουσιαστικές, ζητεί τη στήριξη των συγκεκριμένων προσώπων για να υπάρξει προοδευτική αλλαγή.
Στις περιφέρειες δίνει υποστήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες: στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στον Στέργιο Ηλιόπουλο, στην Κεντρική Μακεδονία στον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, στη Δυτ. Μακεδονία στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου (στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ), στην Ηπειρο στον πρώην βουλευτή Γιάννη Στέφο, στη Θεσσαλία στον Δημήτρη Κουρέτα (στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ), στα Ιόνια Νησιά στον Θόδωρο Γαλιατσάτο, στη Δυτ. Ελλάδα τον Κώστα Καρπέτα, στη Στερεά Ελλάδα στον Απόστολο Γκλέτσο, στην Αττική στον Γιώργο Ιωακειμίδη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Μανώλη Μάκαρη, στο Βόρειο Αιγαίο στη Βάσω Χόχλακα, στο Νότιο Αιγαίο, όπου και βρέθηκε προχθές ο κ. Κασσελάκης, στη Χρύσα Καραγιάννη, που ήταν και στα 30 ονόματα που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του, και στην Κρήτη στον Σπύρο Δανέλλη.
Στους δήμους, όπου η διαχείριση που έγινε από το κόμμα ήταν τραγική καθώς σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζονται: στην Αθήνα ο Κώστας Ζαχαριάδης, για το οποίο ελπίζουν στην Κουμουνδούρου να περάσει στον δεύτερο γύρο, στη Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Πέγκας που έχει και την υποστήριξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος στηρίζεται και από το ΠαΣοΚ, και εδώ ήταν η εξαίρεση και καταγράφηκε η διάθεση για συναινέσεις, στον Πειραιά ο Γιώργος Γαβρίλης, στη Λάρισα ο Απόστολος Καλογιάννης, στο Περιστέρι ο Ανδρέας Παχατουρίδης, που έχει όμως ευρύτερη στήριξη, και στο Αγρίνιο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης.
Τα λάθη των προηγουμένων μηνών δεν δημιουργούν συνθήκες ανατροπής σε δήμους και περιφέρειες και το πολιτικό ταμείο για τον Στ. Κασσελάκη επί της ουσίας θα γίνει στις ευρωεκλογές, καθώς εκεί θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για τον ίδιο.
Μετά τις εκλογές οι «λογαριασμοί»
Αυτό δεν σημαίνει πως η σημερινή αναμέτρηση είναι χαλαρή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον νέο πρόεδρο. Ακόμα και η εσωκομματική αντιπολίτευση έριξε για την ώρα τους τόνους, καθώς είναι μπροστά η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αμέσως μετά όμως θα εκκινήσει επί της ουσίας και η εσωκομματική αναμέτρηση, όπου και θα φανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πεδίο, όχι ισορροπίας, αλλά – έως έναν βαθμό – συμβιβασμού. Κάτι που δεν φάνηκε πάντως στην ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Πέμπτη, όπου η πρόταση Κασσελάκη αποδοκιμάστηκε επί της ουσίας από το ένα τρίτο.
Η πρότασή του για τα βασικά πρόσωπα που θα σηκώσουν και το βάρος στο Κοινοβούλιο εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 16 λευκά, ενώ τρεις βουλευτές ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας που μετά την ομιλία του Στ. Κασσελάκη αποχώρησε.
Και τυπικά, αφού είχε αποφασιστεί εξ αρχής, πρόεδρος της ΚΟ θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, νέα γραμματέας της της ΚΟ αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός. Τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ συντονιστής όλων των τομεαρχών (ΕΠΕΚΕΟ) αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης.
Από την πρόταση Κασσελάκη αναδείχθηκε η ομάδα των «τεσσάρων», δηλαδή Π. Πολάκης, Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας και Σ. Φάμελλος, που ουσιαστικά μαζί κυρίως και με τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Δ. Καλαματιανό στο Κοινοβούλιο θα είναι η «φρουρά» του νέου προέδρου. Ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η πρόταση να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Θ. Ξανθόπουλος, που αποτελεί ένα από τα πολύ καλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άριστη δημόσια παρουσία, αν και είχε υποστηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.
Διάσπαση ή «κόμμα μέσα στο κόμμα»
Το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα είναι και ποιοι θα είναι οι νέοι τομεάρχες, καθώς από εκεί θα φανεί εάν πραγματικά υπάρχει και διάθεση ενωτική. Πάντως το γεγονός ότι το 1/3 των βουλευτών δεν στήριξε την πρόταση Κασσελάκη δείχνει και επιφυλακτικότητα έναντι του νέου προέδρου και διάθεση ξεχωριστής παρουσίας, ενώ δύο άλλα στοιχεία που δείχνουν και το κλίμα στην ΚΟ ήταν η χαλαρή έως αδιάφορη αντίδρασή τους στην πρώτη του ομιλία, καθώς και το μη χειροκρότημα από ορισμένους, όπως και από την Εφη Αχτσιόγλου.
Ο νέος πρόεδρος έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διάθεση από την πλευρά της Ομπρέλας για κομματικό συμβιβασμό. Θα φανεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τι θα γίνει, κυρίως με φόντο το συνέδριο. Ο Νίκος Φίλης που συναντήθηκε με τον κ. Κασσελάκη είπε ευθέως και δημόσια ότι διαφωνούν. Το κλίμα στη βάση της Ομπρέλας που έκανε διαδικτυακή πανελλαδική σύναξη το περασμένο Σάββατο, ήταν για συντεταγμένη έξοδο από το κόμμα, ενώ και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ της αποχώρησης. Αρνητικά στέκονται όμως κεντρικά στελέχη που έχουν την άποψη για παραμονή και λειτουργία με μια λογική «κόμμα μέσα στο κόμμα», ενώ την ίδια στιγμή διαδικτυακά διαμορφώνεται κλίμα για εκκαθαρίσεις.