«Η εξουσία πρέπει να δίνεται μόνο σε αυτούς που τολμούν και σκύβουν για να την πάρουν» είχε πει ο Φιοντόρ Ντοστογέφσκι. Την Κυριακή, τρεις διεκδικητές της εξουσίας, που δίνει η καρέκλα του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη, θα άνοιγαν τα χαρτιά τους. Τρία πρόσωπα που θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να ηγηθεί του ΠαΣοΚ, θα τοποθετούνταν από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής δηλώνοντας την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία του κόμματος. Το ραντεβού στις κάλπες για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο είναι το φθινόπωρο. Με τα ονόματά τους να αναγράφονται στα ψηφοδέλτια και τον εσωκομματικό τους στρατό να βρίσκεται στις εφορευτικές επιτροπές και να περιφρουρεί τη διαδικασία, που αναμένεται εμφυλιοπολεμική. Τρεις υποψηφιότητες, μέχρι στιγμής, για μια θέση που μπορεί να μη συνομιλεί ακριβώς με την παγκόσμια λογοτεχνία, συνομιλεί όμως με τη μεταπολιτευτική ιστορία.
Το μήνυμα Ανδρουλάκη
Σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να ακολουθήσει τη θεσμική οδό. Η πρότασή του είναι «καθαρές λύσεις και εκλογές μέσα το 2024». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος αναμενόταν να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, ενώ ήδη από την Παρασκευή διακινούνταν η πληροφορία περί ανακοίνωσης συγκεκριμένων ημερομηνιών που θα στηθούν οι κάλπες. Το ανδρουλακικό μήνυμα είναι σαφές («Δεν πρέπει να υπάρξουν δυαρχίες»), ενώ ερμηνεύεται ως μομφή προς το πρόσωπο του Χάρη Δούκα που έχει πει πως αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠαΣοΚ, θα είναι ταυτόχρονα και δήμαρχος της Αθήνας. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, «το ΠαΣοΚ είναι πρωταγωνιστής πλέον και όχι ο φτωχός συγγενής του πολιτικού συστήματος». Αφήγημα που στηρίζεται στο γεγονός πως το ΠαΣοΚ κέρδισε δύο νομούς στις ευρωεκλογές και ο χάρτης «πρασίνισε», αλλά και πως σε πολλές περιοχές το ΠαΣοΚ ήρθε δεύτερο. Στην ίδια ανάγνωση, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι πλέον η ουρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η παράταξη που δρομολογεί τις εξελίξεις, ενώ σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στέκεται στα «σημαντικά πλήγματα» που έχει δεχθεί το κυβερνών κόμμα κατά τη θητεία του, με πρωτεύον ανάμεσα σε άλλα την πρόταση μομφής.
Για το μέλλον της παράταξης και την ανασύνθεση του χώρου από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως «θα δουλέψουμε με όρους προσκηνίου και όχι παρασκηνίου», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιελάμβανε στα εσωκομματικά του πυρά και αναφορές στον ρόλο ενός δημάρχου και αιρετού, όπως ο Χάρης Δούκας, ο οποίος αποτελεί και τον μεγάλο του αντίπαλο σε αυτή την εσωκομματική σύγκρουση.
Ρωγμές στο σύστημα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι αυτός που ελέγχει τα όργανα. Αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας η δική του πρόταση είναι αυτή που θα περάσει. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το σύστημα που με κόπο έστησε τα προηγούμενα χρόνια έχει δεχθεί ρωγμές. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, «δύο βουλευτές που ευνοήθηκαν από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως η Ευαγγελία Λιακούλη κι ο Απόστολος Πάνας, με τη στάση τους δείχνουν πως απομακρύνονται» και συνέχισε τονίζοντας «μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο υπήρξαν πρόσωπα με τα οποία μετρούν δεκαετίες φιλίας και τώρα δείχνουν να του γυρίζουν την πλάτη». Κατά την ίδια πηγή, «έχει αρχίσει να σπάει και η συμμαχία του ΤΕΕ. Ο Χάρης Δούκας, μηχανικός κι αυτός, κάνει τηλέφωνα και συναντήσεις και δημιουργεί τον δικό του μηχανισμό».
Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν πως οι ρωγμές αυτές είναι επιφανειακές. Δεν είναι ικανές, αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας, να ανατρέψουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λένε, παραμένει ο «ελ πατρόν» και έχει φυλάξει τον «τελευταίο χορό» για το φθινόπωρο που θα τρέξουν οι διαδικασίες. Παρτενέρ του θα είναι σίγουρα πολλοί βουλευτές, όπως οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Τάσος Νικολαΐδης, Μανόλης Χνάρης, Φραγκίσκος Παρασύρης, αλλά και στελέχη όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας. Επίσης θα βρεθούν δίπλα του και πολλά πρόσωπα από το παρελθόν, που συμπορευθήκαν για δεκαετίες μαζί και περιμένουν ένα τηλεφώνημά του. Σημαντική θα είναι και η στήριξη από δημάρχους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιθυμία του Χάρη Δούκα να γίνει πρόεδρος του κόμματος. «Πράσινος» δήμαρχος ανέφερε στο «Βήμα» πως «η αυτοδιοίκηση δεν είναι πολιτικός βατήρας, είναι μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Πριν 10 μήνες ήμασταν χαρούμενοι που η παράταξη βρήκε ένα νέο πρόσωπο για υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας. Σε 10 μήνες κανένα έργο δεν μπορεί να αξιολογηθεί, γι’ αυτό ο κ. Δούκας πρέπει πρώτα να δουλέψει και να εξαντλήσει τη θητεία του».
Η απάντηση Δούκα
Στην Κεντρική Επιτροπή αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του Χάρη Δούκα, ο οποίος χτίζει ένα ενωτικό προφίλ προτάσσοντας την ίδια ώρα έναν οδικό χάρτη με τους λόγους που το ΠαΣοΚ πρέπει να οδηγηθεί γρήγορα σε κάλπες, «χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος». Ο Χάρης Δούκας με τις συμμαχίες που χτίζει εμφανίζεται εσωκομματικά ενισχυμένος, καθώς έχει στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Οι δύο νέοι σύμμαχοι φαίνεται πως επέλεξαν και συγκεκριμένο μοτίβο επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ένας κάνει ανάρτηση την Τετάρτη, ο άλλος του απαντά την Πέμπτη την ίδια περίπου ώρα, λίγα λεπτά μετά τις 10.00, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τα ΜΜΕ με ειδήσεις και τίτλους. Σε μία ανάρτηση φορούσαν και τα ίδια ρούχα, σκούρο παντελόνι και λευκό πουκάμισο. Σημασία έχει πως η συμμαχία αυτή εξασφαλίζει στον Χάρη Δούκα αυτό που του έλειπε, μηχανισμό, κάτι που διαθέτει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που απέσυρε την υποψηφιότητά του. Επίσης θετικά έχει ήδη εκφραστεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας παραμένει ο εξ απορρήτων του δημάρχου.
Το «παρών» Γερουλάνου
Υποψήφιος θα είναι και ο Παύλος Γερουλάνος, για τον οποίο πληροφορίες ήθελαν, αμέσως μόλις ανακοίνωνε εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης, να σήκωνε το γάντι και να δήλωνε «παρών» για τις διαδικασίες. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, όσο πολώνεται το κλίμα μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα ο ίδιος κερδίζει έδαφος και εμφανίζεται ως εγγυητής της ενότητας, ενώ ίδιες πηγές αναφέρουν πως «κινήσεις για συμμαχίες και στήριξη από ομάδες και πρόσωπα θα ξεκινήσουν μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του». Ενα πιθανό σημείο εκκίνησης είναι η ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που επιστρέφει και ο Γιώργος Παπανδρέου από το Συμπόσιο της Σύμης. Ο πρώην πρωθυπουργός και γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ επέλεξε να απουσιάσει από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ, κίνηση που ασφαλώς δεν στερείται πολιτικού νοήματος.