Την αντεπίθεσή τους ετοιμάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, βλέποντας τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται το ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση, ειδικά μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη και την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Οπως παρατηρούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, υπάρχει ένα οργανωμένο κύμα επίθεσης με σκοπό να φθαρεί το ΠαΣοΚ, ακόμα και με κίνδυνο να ενισχυθούν τα άκρα, και στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν να κορυφωθεί μέχρι την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Θεωρούμε ότι υπάρχει εκτέλεση οργανωμένου πολιτικού συμβολαίου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη» σημειώνει ο Κώστας Τσουκαλάς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος πιστεύει πως «όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της επιβιώσει μετά από σειρά επιβαρυντικών στοιχείων για εκείνη που προέκυψαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών».
Μετωπική με ΝΔ
Τηλεοπτικά πάνελ και στη Βουλή. Στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ενορχηστρωτή της συγκάλυψης» και δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.
«Είτε έχουμε ένα επικίνδυνα ανίκανο σύστημα εξουσίας ή ένα επικίνδυνα ικανό για όλα σύστημα εξουσίας» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προσθέτοντας ότι «είναι ικανοί για όλα μπροστά στον φόβο να χάσουν την εξουσία». «Ταυτίζεται με τους πιο γνήσιους εκφραστές της τοξικότητας» απάντησε η ΝΔ.
Ερωτήματα
«Ποιος έδωσε εντολή στους βουλευτές της ΝΔ να απορρίψουν την Προανακριτική Επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή; Ποιος έδωσε εντολή να μην κληθεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή; Ποιος παρίστανε τον πραγματογνώμονα για το τι μετέφεραν τα τρένα;» αντεπιτέθηκε το ΠαΣοΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται να δεχθούν μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, όμως, θα χρειαστεί να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στο εσωτερικό του κόμματος και τις διαχρονικές αρρυθμίες στον τρόπο λειτουργίας του.
Απώλειες
«Ερχόμαστε, χειροκροτάμε, φεύγουμε». «Μπαίνουμε σε κομματικές διαδικασίες χωρίς να μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε τα πολιτικά κείμενα». Η εσωστρέφεια χτυπάει ξανά την πόρτα του κόμματος έπειτα από την ανάσα που έδωσε η εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Στην Κεντρική Επιτροπή της προηγούμενης Κυριακής το κλίμα ήταν βαρύ, εν μέρει εξαιτίας της πτώσης στις δημοσκοπήσεις.
Την εικόνα αυτή τη γνωρίζει ο Ν. Ανδρουλάκης και είναι έτοιμος να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις. Σε ερώτηση σχετική με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως «με προβληματίζουν, αλλά δεν με κάμπτουν».
Αναδιάταξη
Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ επισημαίνουν πως η ενότητα είναι προϋπόθεση για την καλή πορεία του κόμματος και εκτιμούν ότι η εικόνα θα αλλάξει σύντομα με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το κόμμα, όπως είναι οι περιφερειακές συνδιασκέψεις, αλλά και την ανακοίνωση των τομέων που θα γίνει άμεσα. Παράλληλα, στις αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η αναδιάταξη στον τρόπο λειτουργίας του ΠαΣοΚ.
Συγκεκριμένα θα οριστεί συντονιστής τομέων, συντονιστής δικτύων, γραμματέας κινητοποιήσεων και θα αναλυθεί η νέα αποκεντρωμένη δομή του οργανωτικού. Ολα αυτά θα γίνουν, όπως επισημαίνουν επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, με ταυτόχρονη αξιοποίηση έμπειρων στελεχών και από παλαιότερες γενιές που θα κληθούν να συνδράμουν στην πορεία ανασυγκρότησης. Επίσης, υπάρχει σκέψη, μετά το επόμενο συνέδριο, να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών της κεντρικής επιτροπής.
Ασαφής γραμμή
Να γίνει δηλαδή το ανώτατο όργανο του κόμματος ολιγομελές και ευέλικτο και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Είναι ωστόσο αυτές οι κινήσεις αρκετές για να αναστρέψουν τη σημερινή εικόνα; Από την πλευρά του Χάρη Δούκα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος αμφισβητίας της σημερινής ηγεσίας, επισημαίνεται ότι η γραμμή σε κάποια θέματα είναι ασαφής και πως πρέπει το ΠαΣοΚ να στοχεύει στον πυρήνα των προβλημάτων.
Φέρνουν ως παράδειγμα την πρόταση του ΠαΣοΚ για τη φορολογία των υπερκερδών των τραπεζών, που είναι σωστή, όμως δεν χτυπά την πολιτική των τραπεζών, που είναι η ρίζα του κακού, λένε, για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων.
Ενα ακόμη παράδειγμα είναι η πολιτική του κόμματος για τον ΦΠΑ, την οποία θεωρούν σωστή, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να ενισχυθεί και να δείξει πως μπορεί να χτυπηθεί συνολικά η λειτουργία της ακρίβειας και τα ολιγοπώλια. Ο Χ. Δούκας θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να ζητά εκλογές, άποψη που δεν ενστερνίζεται ο πρόεδρος του κόμματος. Η Αννα Διαμαντοπούλου έχει επιστρατεύσει μπλοκάκι της, όπως έκανε ο Κώστας Σημίτης, και σε αυτό σημειώνει ό,τι κρίνει πολιτικά ενδιαφέρον, όπως π.χ. ορισμένες ομιλίες νεότερων στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή.
Στο σημειωματάριό της περιέχονται και σημειώσεις για τη σύνταξη μιας νέας διακήρυξης, ενός μανιφέστου που ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στο ΠαΣοΚ. Με θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, το Μεταναστευτικό, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, «θέματα που μπορούν να σπάσουν τη βιτρίνα».
Αιχμηρός λόγος
Ο Παύλος Γερουλάνος θέλει πιο αιχμηρό τον λόγο του ΠαΣοΚ, αλλά πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική δράση του κόμματος έχει φέρει πίεση στη Νέα Δημοκρατία.
Οι διαφορετικές αποχρώσεις δεν έχουν στη βάση τους ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες, αλλά τον προβληματισμό για το πώς θα πάει καλύτερα το ΠαΣοΚ.
Ενώ ο σκοπός είναι κοινός, δεν έλειψαν οι άστοχες δηλώσεις από όλους τους παραπάνω, ορισμένες από τις οποίες είχαν και δημοσκοπικές συνέπειες, πράγμα που δείχνει πόσο λεπτές παραμένουν οι ισορροπίες και η σχέση με τους ψηφοφόρους.