Εννέα ώρες κλεισμένοι σε μία αίθουσα. Καθισμένοι στην ίδια καρέκλα. Χωρίς διακοπή. Βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ έχουν απέναντί τους τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Τον κοιτούν και τους κοιτά κι εκείνος.
Αυτή είναι η εικόνα της προαναγγελθείσας συζήτησης του απολογισμού που έγινε θεσμικά, στα όργανα του κόμματος. Δέκα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές.
Η μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη αποτέλεσε ουσιαστικά πρόβα σύγκρουσης και ταυτόχρονα προανάκρουσμα εσωκομματικών αλλαγών. Αλλαγών που αναμένεται να εισηγηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και να οριστικοποιηθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα.
Αναζητούνται συμμαχίες
Τριάντα τρεις ομιλητές τοποθετήθηκαν διαδοχικά και κάποιοι εξαπέλυσαν πυρά κατά της ηγετικής ομάδας. Από τις πρώτες τοποθετήσεις έγινε αντιληπτό πως παλιές συμμαχίες αλλά και νεότερες που είχε κάνει ο κ. Ανδρουλάκης «τρίζουν».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δέχθηκε την κριτική των στελεχών της παράταξης στωικά, κρατώντας σημειώσεις και νιώθοντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τη μοναξιά του σχοινοβάτη, αλλά και το θάρρος του μονομάχου που μάχεται σε αρένα. Ανέλαβε την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν προεκλογικά. Στάθηκε στην πολιτική αυτονομία του ΠαΣοΚ και πρόταξε την ενότητα.
Μίλησε δύο φορές. Μία στην αρχή που πραγματοποίησε τον δικό του απολογισμό, τονίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά μηνύματα της κάλπης. Αλλά κι ακόμη μία φορά στο τέλος όταν έκλεισε τη διαδικασία.
Ολα ανοιχτά στην ΚΕ
Στη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε συγκινημένος και ενωτικός. «Ηταν μια γόνιμη συζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως «θα προσπαθήσω η πρότασή μου στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά, βάζοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι του διαλόγου και κρατώντας παράλληλα κλειστά τα χαρτιά του. Τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται και η πρότασή του για αλλαγές.
Αιχμηρές τοποθετήσεις
Κάποιες ομιλίες σε αυτούς τους παράλληλους εκλογοαπολογιστικούς μονολόγους ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές, σε μία διαδικασία εσωκομματικής εκτόνωσης που χαρακτηρίστηκε από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Ο Πέτρος Ευθυμίου έκανε σκληρή κριτική προς την ηγεσία και ζήτησε «αναβάπτιση». Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης μίλησε για ένα γερασμένο κόμμα και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες. Εκλογές το φθινόπωρο ζήτησε κι ο πρώην γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε οι εσωκομματικές διαδικασίες να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του 2024. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε ότι η ηγεσία πρέπει να καταθέσει ένα πλήρες και σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει ενδεικτικά και την ημερομηνία των εκλογών.
Ενώ στο γκρουπ των διαφωνούντων εντάσσεται και ο Κώστας Σκανδαλίδης που ζήτησε να εγγυηθεί η ηγεσία τις απαραίτητες αλλαγές. Αν δεν μπορεί να τις κάνει, τότε να πάει το ΠαΣοΚ σε εκλογές. Παράλληλα, «κάλπη αναγέννησης» και μάλιστα «όσο νωρίτερα και με συμμετοχή τόσο καλύτερα» ζήτησε και ο Παύλος Γερουλάνος με την Εφη Χαλάτση να συμφωνεί σε μια διαδικασία εκλογών, αλλά και τη Νάντια Γιαννακοπούλου να επισημαίνει πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο, ενώ δριμεία κριτική άσκησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης που παρομοίωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κι αναρωτήθηκε ποιος είναι ο Μπέρια του κόμματος που θα κάνει τις διαγραφές.
Από εδώ και πέρα
Το καταστατικό ορίζει πως εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της παράταξης θα γίνουν το 2025. Αυτή είναι μέχρι σήμερα και η θέση της ηγετικής ομάδας, μέλη της οποίας στέκονται «στην ανάγκη για περιφρούρηση της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας της παράταξης, αλλά και όσων χτίστηκαν με κόπο τα προηγούμενα χρόνια και ανέβασαν επίπεδο το ΠαΣοΚ» όπως δηλώνουν στο «Βήμα».
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών θα αποφασιστεί αν, αλλά και πότε θα στηθούν κάλπες. Εκεί θα παραταχθούν οι κομματικοί στρατοί, θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί από την ηγεσία να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα φρεσκάρουν τη φυσιογνωμία της παράταξης. Μία από αυτές είναι η αποπομπή του σημερινού γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου. Με την αλλαγή γραμματέα δείχνει να ικανοποιείται μεγάλη μερίδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς του επιρρίπτει ευθύνες για τις χαμηλές πτήσεις του κόμματος στα αστικά κέντρα, κι αυτό γιατί «έτρεχε για τη δική του υποψηφιότητα κι άφησε το κόμμα», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Αυτή η κίνηση του φρεσκαρίσματος του πυρήνα του προέδρου του κόμματος που ζητούν επιτακτικά κάποια στελέχη, αλλά και της μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών λύνει τα χέρια σε όλους. Οι διαφωνούντες μένουν ικανοποιημένοι γιατί ξέρουν πως το μήνυμά τους προς την ηγεσία ελήφθη. Η ηγεσία από τη μεριά της θα μπορέσει να ασχοληθεί με την εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου και να ετοιμάσει θέσεις και προτάσεις για τη ΔΕΘ που θα φέρουν και εξωστρέφεια στο κόμμα.
Τα σενάρια των εκλογών
Με αυτά τα δεδομένα, το πρώτο σενάριο που ήθελε να γίνονται εκλογές άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, απομακρύνεται. Ενας ακόμη λόγος είναι πως όσοι ζήτησαν εκλογές, έβαλαν μπροστά τον διάλογο και μετά τις κάλπες. Μεταθέτοντας με αυτό τον τρόπο χρονικά τη διαδικασία. Με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να τονίζει πως «τα μπάνια του λαού, όπως είπε κι ο Ανδρέας, πρέπει να τα σεβόμαστε» δείχνοντας με την επίκλησή του στον ιδρυτή του κόμματος πως η κατάσταση αρχίζει να εκτονώνεται και κανείς δεν επιθυμεί «εκλογές εδώ και τώρα».
Ωστόσο, αν οι πιέσεις προς την ηγεσία συνεχιστούν και με δεδομένο πως ο Σεπτέμβριος είναι μήνας εξελίξεων (με γενέθλια και ΔΕΘ), τότε η πρώτη κάλπη δεν μπορεί να στηθεί πριν από την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Με τη δεύτερη κάλπη, αυτή του δεύτερου γύρου, να στήνεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Πολλοί ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι, κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτός είναι ο αρχηγός και το εσωκομματικό παιχνίδι έχει αποδείξει πως το γνωρίζει αρκετά καλά. Ξέρει πως αν η πρόταση που θα κάνει στην Κεντρική Επιτροπή είναι ενωτική και ικανοποιήσει τα μέλη της, τότε κανείς δεν αποκλείει οι εκλογές να πάρουν νέα παράταση.