ΠαΣοΚ: Ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου την επόμενη μέρα – Οι ρόλοι τους

Οι προσδοκίες και οι εισηγήσεις για την αξιοποίηση των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο στις εκλογές του ΠαΣοΚ

Από την ημέρα που αποφασίστηκε να «μιλήσουν» οι κάλπες, πολλοί στο ΠαΣοΚ έβλεπαν το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου σαν μια εξίσωση γνωστών ως προς τη διαδικασία και αγνώστων (ή λιγότερο γνωστών) ως προς το αποτέλεσμα.

Στις 19.00 θα σταματούσε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου. Αμέσως μετά η κεντρική εφορευτική επιτροπή θα έδινε το σήμα πως είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η καταμέτρηση. Περίπου στις 20.00 θα έβγαιναν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα επί της διαδικασίας, ίσως και τα πρώτα αποτελέσματα, και κάπου εκεί η αγωνία των τεσσάρων μηνών θα λάμβανε τέλος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, που έφτασαν στον δεύτερο γύρο, αλλά και το «όλον ΠαΣοΚ» θα γνώριζαν επιτέλους ποιος από τους δύο καταλαμβάνει την καρέκλα που βρίσκεται στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη.

Το μήνυμα

Τη Δευτέρα μία καινούργια ημέρα θα ξημέρωνε ανεξάρτητα από την εκλογή, δηλαδή από τον κυριακάτικο άγνωστο της εξίσωσης. Τα επόμενα βήματα του προέδρου είναι γνωστά και συγκεκριμένα. Εκλογές βάσης για ανάδειξη συνέδρων και νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Συνέδριο και εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, από την οποία θα προκύψει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και ο νέος γραμματέας στο κόμμα.

Ο πραγματικός άγνωστος όμως και το πολιτικό επίδικο βρίσκεται στην αξιοποίηση των υποψηφίων που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο. «Από τον χειρισμό αυτόν θα φανεί εάν ο νικητής έλαβε το μήνυμα των 300.000 ψηφοφόρων και το αίτημα για ενότητα» παρατηρεί γνώστης του χώρου.

Ο Παύλος Γερουλάνος βγήκε πρώτος στην Αθήνα, όπως και στην Περιφέρεια της Αττικής. Ακολούθησε η Αννα Διαμαντοπούλου που με μια καμπάνια 70 ημερών πέρασε στην Αττική τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τον δήμαρχο Αθηναίων, οι οποίοι κατετάγησαν στην τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα.

«Η κατάταξη αυτή έχει τη σημασία της, καθώς μιλάμε για την περιοχή που αποτελεί την πληγή του ΠαΣοΚ τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον» εξηγεί στο «Βήμα» πολιτικός αναλυτής και συνεχίζει τονίζοντας πως «οι συγκεκριμένες δύο υποψηφιότητες απέκτησαν κινηματικά χαρακτηριστικά και διεύρυναν την εκλογική βάση της παράταξης. Κοινώς έφεραν κόσμο πίσω στο ΠαΣοΚ, που το είχε ανάγκη, για αυτό και κρίνεται επιβεβλημένη η αξιοποίησή τους σε κορυφαίο επίπεδο».

Επιλογές

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας κυκλοφόρησε το σενάριο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις να ορίσει αντιπρόεδρο τον Παύλο Γερουλάνο και να τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας την Αννα Διαμαντοπούλου. Κάτι που όμως δεν επιβεβαιωνόταν από καμία πλευρά όσο η κάλπη της Κυριακής παρέμενε ανοιχτή.

Στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» πως «συμφωνίες δεν υπάρχουν, υπάρχει πολιτική και νομίζω πως ο κάθε άνθρωπος που στον πρώτο γύρο στήριξε έναν από τους υπολοίπους υποψηφίους έκανε μία πολιτική επιλογή. Τώρα έχει δύο επιλογές και θα κρίνει ποια από τις δύο είναι πιο κοντά στη δική του πολιτική άποψη».

Ο ίδιος σημείωνε πως «σίγουρα θα αξιοποιηθούν όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οχι μόνο οι υποψήφιοι, αλλά και άλλα πρόσωπα που δεν ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Αυτό είναι χρέος και του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στους πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από το ΠαΣοΚ σε σχέση με το παρελθόν». Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, «αυτό το στοιχείο του πίστωσαν στον πρώτο γύρο και είχε μια πρωτιά καθαρή».  

Ομογενοποίηση

Στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα τα στόματα έμεναν επίσης ερμητικά κλειστά. «Δεν μπαίνουμε στην ονοματολογία, στεκόμαστε στην πολιτική μας θέση» έλεγαν. «Το ΠαΣοΚ πάντα συνέθετε. Είχε σύνθεση τάσεων και απόψεων, είχε και πολιτικές συγκρούσεις, όμως η δύναμη του ήταν διαχρονικά η ομογενοποίηση» ανέφερε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του Χάρη Δούκα ερωτώμενος για τη διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ του κ. Δούκα και της κυρίας Διαμαντοπούλου που αναδείχθηκε και στην τηλεμαχία των έξι.

Το ίδιο πρόσωπο, αναφορικά με την αξιοποίηση των στελεχών, τόνιζε πως «ο Χάρης Δούκας αν εκλεγεί θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κέντρο, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι συνυποψήφιοί του και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό το κέντρο θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, θα χαράζει τη στρατηγική του κόμματος. Θα αξιοποιηθούν επίσης και τα 300.000 μέλη και φίλοι και θα έχουν ενεργό ρολό από την πρώτη στιγμή».

Το «μήλο της έριδος»

Ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου αποτέλεσαν το «μήλο της έριδος», καθώς σε μία προεκλογική καμπάνια έξι ημερών και χωρίς τη διεξαγωγή ντιμπέιτ «θα αρκούσε ένα νεύμα τους προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο για να κατευθύνουν χιλιάδες ψηφοφόρους προς μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή», όπως σημειώνει πολιτικός αναλυτής.

Οι ίδιοι όμως απέφυγαν να δώσουν το χρίσμα επιλέγοντας να συναντηθούν μέρα μεσημέρι με τους δύο υποψηφίους και να θέσουν στο τραπέζι του μετεκλογικού διαλόγου τις θέσεις τους για την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος. Ηταν, από κάθε άποψη, το δικό τους μήνυμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.