ΠαΣοΚ – Debate: Τι θα πουν οι υποψήφιοι – Τα χτυπήματα, οι κόντρες

Πώς θα προσπαθήσουν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠαΣοΚ να πείσουν τον κόσμο να τους ψηφίσει και να φέρουν σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους τους.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα, οι μονομάχοι του ΠαΣοΚ ακόνισαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους. Εδειξαν τις προθέσεις τους. Ανοιξαν τα χαρτιά τους. Και προσπάθησαν να θέσουν το πολιτικό πλαίσιο που θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν συμμαχίες, οι οποίες ενδεχομένως τους φανούν χρήσιμες τη δεύτερη Κυριακή. Παράλληλα, απευθυνόμενοι στο σώμα χτυπήσαν τις αδυναμίες των αντιπάλων τους και υπέστησαν με τη σειρά τους ρωγμές στο προφίλ τους.

Για πολλούς αυτό ήταν το πρώτο ημίχρονο μιας μονομαχίας που θα ολοκληρωθεί με το ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 21.00. Εκεί, στο στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, οι μνηστήρες της καρέκλας του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσουν τον διάλογο, τις κόντρες, αλλά και τα χτυπήματα σε πανελλήνια μετάδοση. Στόχος τους να πείσουν τον κόσμο που θα πάει στις 6 Οκτωβρίου στα εκλογικά κέντρα, να βάλει σταυρό προτίμησης δίπλα στο δικό τους όνομα.

Οι μονομάχοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα καθίσει πρώτος στο τραπέζι του διαλόγου, αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός. Θα τονίσει πως την επόμενη ημέρα πρέπει να είναι όλοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια και παράλληλα θα παίξει το χαρτί της πολιτικής αυτονομίας.

Στενός του συνεργάτης ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» πως «ο κ. Ανδρουλάκης θα αναδείξει τη στρατηγική της αυτόνομης πορεία του κόμματος, που όπως βλέπουμε δυναμώνει αμφίπλευρα το ΠαΣοΚ» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η τακτική που παρέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αποδίδει καρπούς. Εφερε αποτελέσματα στις ευρωεκλογές με δύο νομούς να βάφονται πράσινοι και καθιερώνει το ΠαΣοΚ ως πόλο εξουσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης θα εστιάσει στο στρατηγικό σχέδιο που ανέπτυξε στη ΔΕΘ. Παράλληλα, έχει ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα του, αυτό της «υπονόμευσης της πορείας του ΠαΣοΚ» στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Ενα βέλος που αναμένεται να το τοποθετήσει στο τόξο του και να το στρέψει προς εκείνους που τον αμφισβήτησαν.

Οπως είπε και ο ίδιος «στις 7 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών και στις 7.10 είχαμε θέμα ηγεσίας. Ο κόσμος της παράταξης θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7.10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης στις 6.50». Αυτό, σε συνδυασμό με το πόσο γρήγορα παρουσιάστηκαν από συνυποψηφίους του προγράμματα διακυβέρνησης, αποτελούν για το στρατόπεδο Ανδρουλάκη αιτία εξηγήσεων και αφορμή σύγκρουσης.

Σοσιαλδημοκρατία

Στο περιβάλλον της Αννας Διαμαντοπούλου υπάρχει ικανοποίηση καθώς σε πολλές δημοσκοπήσεις το όνομά της φιγουράρει στη δεύτερη θέση. «Αν και ξεκινήσαμε τελευταίοι, η δυναμική μας αρχίζει να φαίνεται. Αυτό οφείλεται στη συντονισμένη δουλειά, στις περιοδείες, αλλά και στον ρεαλιστικό, σύγχρονο λόγο της Αννας» δηλώνει άνθρωπος από το περιβάλλον της και επισημαίνει πως περιμένουν επιθέσεις για την απουσία της τα προηγούμενα χρόνια από το ΠαΣοΚ, αλλά και χτυπήματα για τη «δεξιόστροφη ρότα» του καραβιού. Με την ίδια όμως να έχει απαντήσει στο παρελθόν πως «το τιμόνι θα είναι σταθερά μπροστά, ούτε αριστερά ούτε δεξιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της κυρίας Διαμαντοπούλου στην τηλεμαχία θα είναι στοχευμένος, ενωτικός, με διάσταση μέλλοντος και προοπτική. Οι απαντήσεις της σύμφωνα με συνεργάτες της «θα συμπυκνώνουν τις εμπειρίες της σε δύσκολες καταστάσεις που έχει διαχειριστεί στο παρελθόν, τόσο ως επίτροπος όσο και ως υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, θα καταθέσει και προτάσεις για τη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα έχοντας επίγνωση της εποχής που ζούμε και των πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέο μοντέλο

Ο Χάρης Δούκας, που για πολλούς η τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή είχε αριστερό πρόσημο, αναμένεται να τοποθετηθεί προγραμματικά, χωρίς να μπει σε κάποια αντιπαράθεση. Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη ο δήμαρχος Αθηναίων «είναι έτοιμος να ανταλλάξει απόψεις για να καταλάβει η κοινωνία τι πρεσβεύει ο καθένας και να πείσει τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ και να συμμετέχει μαζικά στις εκλογές. Στόχος είναι ο πολιτισμένος διάλογος».

Οπως όλα δείχνουν, ο κ. Δούκας προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να προτάξει οικονομικά θέματα, να μιλήσει για το κοινωνικό κράτος και τα μεγάλα εθνικά θέματα. Ενώ για τα εσωκομματικά αναμένεται να σταθεί στο γεγονός πως το ΠαΣοΚ δεν έχει τομέα αυτοδιοίκησης, αλλά και στο ότι «δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται μία ή δύο μονάδες, όταν η Νέα Δημοκρατία χάνει δέκα και ο ΣΥΡΙΖΑ οκτώ μονάδες, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές», όπως έχει τονίσει ο ίδιος επανειλημμένα στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα «σκοπό έχει να αναδείξει τις προτάσεις του, καθώς και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει τόσο για το κόμμα όσο όμως και για τη χώρα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά άνθρωπος από το περιβάλλον του.

Στην κάλπη

Για μια νέα ηγεσία που να ενώνει, να βρίσκεται μέσα στη Βουλή και να είναι πλήρους απασχόλησης αναμένεται να μιλήσει ο Παύλος Γερουλάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γερουλάνος θα εστιάσει στο γεγονός πως ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι και βουλευτής, παράλληλα αναμένεται να δώσει έμφαση στην προβολή του έργου του γύρω από την οικονομία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα «κόκκινα δάνεια», το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οσο για τις δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου τονίζουν πως «σε μία ρευστή πολιτική κατάσταση όπου το εκλογικό σώμα θα διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα, όλοι παραδέχονται ότι τα πάντα θα κριθούν πάνω στην κάλπη. Αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Λοβέρδος θα ήταν πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η κυρία Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μεϊμαράκης πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός της χώρας. Ολοι θα κριθούν και θα κριθούμε στις 6 Οκτώβρη».

Διεκδίκηση

Οσον αφορά τους δυο υποψηφίους που στις μετρήσεις κινούνται χαμηλά, ο Μιχάλης Κατρίνης θα τοποθετηθεί για την ανάγκη μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που δεν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα θα τονίσει πως το ΠαΣοΚ πρέπει να διεκδικήσει την εξουσία και όχι να ικανοποιείται με τη μικρή άνοδο του ποσοστού του από αναμέτρηση σε αναμέτρηση. Από το περιβάλλον περιμένουν επίθεση για αριστερόστροφη τακτική και απαντούν πως «ο κ. Κατρίνης υπερασπίστηκε το ΠαΣοΚ από το 2007 από όλες τις θέσεις ευθύνης και ποτέ δεν φλέρταρε με άλλα κόμματα, ούτε έμεινε αμέτοχος στις δύσκολες εποχές της παράταξης».  

Από την πλευρά της Νάντιας Γιαννακοπούλου επισημαίνουν πως θα απαντήσει με «σαφήνεια, φρεσκάδα, ορμή και τεχνοκρατική επάρκεια για όλα τα θέματα», καθώς σκοπός της είναι να γίνει «ένας πολιτισμένος και σοβαρός διάλογος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.