Τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες με άνοδο, έστω και αναιμική, για το ΠαΣοΚ. Τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες με τα αστικά κέντρα να έχουν μονοψήφια ποσοστά και να αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του κόμματος. Να εμποδίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη να πετύχει τον εκλογικό της στόχο, που είναι η δεύτερη θέση.
Μια θέση που θα σήμαινε αυτόματα πως το ΠαΣοΚ είναι η ηγέτιδα δύναμη στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, θα μπορούσε να λύσει τα χέρια της ηγεσίας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες, να μεγαλώσει την παράταξη και να χαρίσει κυβερνητική προοπτική στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ικανοποίησε έως έναν βαθμό την ηγεσία. Δεν ευχαρίστησε ωστόσο βουλευτές και στελέχη του κόμματος που τοποθετούνται δημόσια για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Μιλούν για πιο καθαρό πολιτικό στίγμα που πρέπει να επικοινωνηθεί σωστά, ενώ ταυτόχρονα ζητούν σύγκληση των οργάνων του κόμματος για να ανοίξει ο διάλογος.
Ο διάλογος για το ΠαΣοΚ έχει ανοίξει από το βράδυ των εκλογών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει πως πρέπει να γίνει νηφάλια αποτίμηση του αποτελέσματος. Σχολίασε το εκκωφαντικό μήνυμα της αποχής αλλά και την άνοδο της Ακροδεξιάς, ενώ παράλληλα τόνισε πως η γεωγραφική ασυμμετρία που υπάρχει μεταξύ Αττικής και περιφέρειας εμποδίζει το ΠαΣοΚ να ανεβάσει τα ποσοστά του και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί, να αναλυθεί και να διορθωθεί.
«Το Βήμα», λίγο πριν από τη σύγκληση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου δίνει τον λόγο στους βουλευτές, στους πρωταγωνιστές της παράταξης που όργωσαν προεκλογικά την Ελλάδα. Ανοίγει τον διάλογο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και των διεργασιών για την επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη. Διεργασίες που έχουν σκοπό να γιατρέψουν τις πληγές του πληγωμένου πολιτικού γίγαντα και να του δώσουν ύστερα από 15 χρόνια κυβερνητική προοπτική. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;
Παύλος Γερουλάνος – Μοναδική ευκαιρία
Από το 1996 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο των μνημονίων, όλες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες αναζητούμε ένα κράτος που λειτουργεί υπέρ του πολίτη. Οταν βρίσκουμε εκφραστή αυτής της προτεραιότητας στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ψηφίζουμε για «Εκσυγχρονισμό» (Κ. Σημίτης), «Επανίδρυση του Κράτους» (Κ. Καραμανλής), «Πρώτα ο Πολίτης» (Γ. Παπανδρέου) και «Επιτελικό Κράτος» (Κ. Μητσοτάκης). Οταν απογοητευόμαστε από το κυβερνών κόμμα, επιλέγουμε την επόμενη κυβέρνηση με πρώτο γνώμονα και πάλι το κράτος και τη λειτουργία βασικών κοινωνικών υπηρεσιών. Διαβάστε ολόκληρη την άποψη.
Μιχάλης Κατρίνης – Με ειλικρίνεια και γενναιότητα
Κάθε συζήτηση για την ανασυγκρότηση και την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης εγκλωβίζεται αρχικά και αυτοϋπονομεύεται τελικά σε δύο σημεία. Στο παρελθόν, δηλαδή στην ιστορική πολιτική μνήμη της κάθε κομματικής οντότητας, της προέλευσης των στελεχών και των ψηφοφόρων της. Στις ηγεσίες, δηλαδή στις προτεραιότητες των ηγετικών ομάδων με στόχο αν όχι την κυριαρχία, τουλάχιστον τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πρώτο, το κρίσιμο διάστημα της οικονομικής κρίσης, κατά το οποίο το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνολικά βρέθηκε απροετοίμαστο. Διαβάστε ολόκληρη την άποψη.
Να μην πληρώσουμε μια νέα πολιτική κρίση… – Ευαγγελία Λιακούλη
Οπως και να το δει κανείς, η αποχή μαζί με τα, πέραν της Δεξιάς, μορφώματα – όπως είχα διαβλέψει με σχετικό άρθρο μου στις 7/6/2024 – ήταν οι, πραγματικά, μεγάλοι κερδισμένοι της βραδιάς των ευρωεκλογών. Με την αυστηρή ανάγνωση των αριθμών του εκλογικού αποτελέσματος, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να μιλήσουν για κυριολεκτικό αποδεκατισμό μέσα σε μόλις 12 μήνες, όταν το ΠαΣοΚ μπορεί να μιλήσει για σταθερότητα και αξιοπρεπή επιβίωση. Διαβάστε ολόκληρη την άποψη.
Να εκφράσουμε τις αγωνίες του λαού – Παύλος Χρηστίδης
Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες μίλησαν διά της ψήφου και διά της εκκωφαντικής αποχής. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Οι Ελληνες έστειλαν πολλαπλά μηνύματα στο πολιτικό σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του και τα κόμματα, ακόμα και όσα γνώρισαν λόγω της αποχής μεγάλη άνοδο στα ποσοστά τους. Διαβάστε ολόκληρη την άποψη.