Με την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου παρουσία του Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανοίγει το τελευταίο (;) κεφάλαιο του πολιτικού σκέλους της τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου.
Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει εμφανιστεί ή μιλήσει δημοσίως από την ημέρα της παραίτησής του και, υπό την πίεση των γεγονότων, το ζήτημα της υποψηφιότητάς του στις προσεχείς εκλογές έχει πυροδοτήσει μία εν πολλοίς ανούσια πολιτική συζήτηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ακρόασή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως ως προς το πώς θα απαντήσει στα… κλιμακωτά αδειάσματα από την κυβέρνηση και στις αιχμές για τη γνώση που είχε ή δεν είχε για το τι συνέβαινε με τα τρένα, τις διαβεβαιώσεις του για την ασφάλεια των επιβατών και το ότι δεν είχε μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την εικόνα για την κατάσταση των σιδηροδρόμων.
Πέραν των όσων θα αναφέρει ή όχι ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην υπουργός, το θέμα της υποψηφιότητάς του στις εκλογές παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Εντονες πιέσεις
Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες ενέτεινε παρασκηνιακά τις πιέσεις ώστε ο πρώην υπουργός να τοποθετηθεί δημοσίως.
Παράλληλα όμως από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφές στον Κώστα Καραμανλή ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά και αναμένει να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος λέγεται ότι δεν έχει λάβει ακόμη οριστικά τη δύσκολη απόφαση, η οποία όμως πιθανολογείται ότι δεν θα αργήσει. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι η αιωρούμενη αμφιθυμία και η έλλειψη αποφασιστικότητας στο συγκεκριμένο θέμα διαμορφώνουν μία ακόμη εκκρεμότητα, η οποία βαραίνει την κυβέρνηση. Οπως επιμένουν, μία ακόμη μεγαλύτερη αντίφαση θα διαμορφωθεί όσο θα επιχειρείται να επισπευσθούν αποφάσεις και ενέργειες για τον ΟΣΕ, οι οποίες εκκρεμούσαν, αποφεύγονταν ή καθυστερούσαν τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια.
Διαμεσολαβητές-αγγελιοφόροι
Αλλες πηγές επιβεβαιώνουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού, μέσω συγκεκριμένων «διαμεσολαβητών-αγγελιοφόρων». Κατά τις πληροφορίες αυτές, από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαμηνυθεί σχεδόν εμφατικά ότι «καλό για όλους θα ήταν να μην είσαι υποψήφιος». Από την πλευρά Καραμανλή έχει μείνει να αιωρείται η εκκρεμότητα για την όποια απόφασή του και τον γνώμονα με τον οποίο αυτή θα ληφθεί.
«ΝΔ χωρίς Καραμανλή δεν γίνεται;»
Εν όψει των όποιων ανακοινώσεων και σε συνέχεια της πρόσφατης επαναδραστηριοποίησης των «καραμανλικών κύκλων», με τα σχόλια έμμεσης αποδοκιμασίας του Θοδωρή Ρουσόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου εκδηλώνεται ένας προβληματισμός ως προς το αν η αντίληψη ότι «ΝΔ χωρίς Καραμανλή δεν γίνεται» θα ανοίξει ένα νέο εσωκομματικό μέτωπο. Οσοι γνωρίζουν, επιμένουν ότι οργανωμένοι «κύκλοι» δεν υπάρχουν, ενώ η ομάδα των τακτικών συνομιλητών του είναι κλειστή. Περιλαμβάνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και συγκεκριμένους εκπροσώπους του Τύπου, από τους οποίους τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκαν πίεσεις, σε Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη.