Το κλίμα στο Μουσείο Μπενάκη, την Πέμπτη, ήταν πανηγυρικό. Η ΝΔ στην επέτειο των 44 χρόνων από την ίδρυσή της βρίσκεται στα πρόθυρα της επανόδου της στην κυβέρνηση. Οπως και το 1974, σύμφωνα με την Πειραιώς, φαίνεται να υπάρχει ένα αίτημα εθνικής αναγέννησης. Υστερα από δέκα χρόνια κρίσης, μια πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος, η ΝΔ, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι έτοιμη να αναλάβει τις τύχες της χώρας «σε δύσκολες καταστάσεις» και «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Επέτειος με επιστροφή του πυρσού
Ο πρόεδρος της ΝΔ για πρώτη φορά σήκωσε το γάντι της σύγκρουσης των δύο κόσμων στις εκλογές που του είχε ρίξει ο Αλέξης Τσίπρας. «Για εμάς οι εκλογές που έρχονται είναι πράγματι σύγκρουση δύο κόσμων» είπε. Της Ελλάδας της αυταπάτης και του ψέματος που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας της παραγωγής και της εξωστρέφειας που εκφράζει η ΝΔ. «Το να αλλάξουμε δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος» είπε και τόνισε ότι όσες φορές η ΝΔ άλλαξε βρήκε ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους. «Ανανεώνουμε το κόμμα, ενώνουμε τους Ελληνες για να πάμε την Ελλάδα μπροστά» υπογράμμισε.
Ολα αυτά επιχειρήθηκε να αποτυπωθούν στο νέο λογότυπο του κόμματος το οποίο αποτελείται από επτά τρίγωνα που σχηματίζουν τα αρχικά «Ν» και «Δ», ενώ ανάμεσά τους επανεμφανίζεται ο – καταργημένος από τον Αντώνη Σαμαρά – παραδοσιακός πυρσός.
Η παρουσίασή του σε ένα κοινό που αποτελούνταν από τους πρώην προέδρους του κόμματος, ιστορικά στελέχη αλλά και στελέχη της νέας γενιάς προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Τους συμβολισμούς ανέλαβε να εξηγήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Σηματοδοτεί τον ρόλο του κόμματός μας. Ενός κόμματος που είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες, που θέλει να ενώσει τους Ελληνες σε μια συμφωνία αλήθειας. Ενα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες της νέας εποχής. Με το «Ν» της διαρκούς νεότητας και με το «Δ» της παντοτινής δημοκρατικής μας αναφοράς» είπε και πρόσθεσε: «Εχει τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μια πιο αφαιρετική εκδοχή, αλλά τυλίγεται από το γαλάζιο της πατρίδας αλλά και από το λευκό. Το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα».
Είναι σαφής η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Συνέχεια, ανανέωση, άνοιγμα στην κοινωνία και συνεργασίες, όχι απαραίτητα σε επίπεδο κορυφής. Αλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει την πρόθεσή του να εντάξει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς στοχεύοντας στην προσέλκυση των μετριοπαθών ψηφοφόρων του Κέντρου που επιθυμούν την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Και είναι εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να σκοπεύει, προς το παρόν, ακολουθήσει τους συγκρουσιακούς τόνους του κ. Τσίπρα, υιοθετεί τη μετατροπή της εκλογικής μάχης σε κούρσα για δύο θεωρώντας ότι η τακτική αυτή ευνοεί και το κόμμα του.

Κριτική για οικονομία, τράπεζες, Προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης επετέθη με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης ζητώντας εκλογές «για να κλείσει μια εποχή οδύνης» και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να «διώξουν τους πολιτικά ηττημένους και ηθικά απαξιωμένους» σημερινούς κυβερνώντες. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και γενικότερα στην οικονομία είναι, κατά τον κ. Μητσοτάκη, η απόδειξη ότι «η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη», αλλά και ότι η αναξιοπιστία της κυβέρνησης παρατείνει την αβεβαιότητα και πολλαπλασιάζει τις απειλές για την ελληνική οικονομία. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Οφείλονται, όπως υποστηρίζει, «σε μια ανίκανη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση η οποία φτωχοποιεί καθημερινά τους πολίτες και κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία».
Για τον πρόεδρο της ΝΔ, η λέξη-κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη». Εχει χαθεί «λόγω της ανικανότητας και του τυχοδιωκτισμού της σημερινής κυβέρνησης», αλλά μπορεί να ανακτηθεί μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Στον λαϊκισμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλουμε τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα» τονίζουν οι επιτελείς της Πειραιώς, που χαρακτηρίζουν «ανέκδοτο» την τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη στη θέση του υπευθύνου για τις τράπεζες.
Η Πειραιώς, πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, θα κρατήσει ψηλά και τη σημαία της κριτικής στο Προσφυγικό μετά και τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα Υποδομών και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου. Οπως επισημαίνουν, από τη στιγμή που ο πλέον αρμόδιος καταγγέλλει «αδιαφανείς διαδικασίες», τονίζοντας ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος», η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των κονδυλίων. Η ΝΔ θα εξακολουθήσει να ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή βοήθεια. Και για τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο υπουργείο Αμυνας και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της OLAF.