Θα μπορούσε να είχε μετριαστεί η βιβλική καταστροφή που βιώνει η χώρα μετά την πρωτοφανούς έντασης και έκτασης βροχόπτωση-θεομηνία; «Ναι, αν υπήρχαν πυκνά αυτοφυή δάση στις πλημμυροπαθείς περιοχές» υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο διάσημος γερμανός δασολόγος Πέτερ Βόλεμπεν και συγγραφέας του μπεστ σέλερ των «New York Times» «The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate» και του «The Power of Trees» (εκδ. Greystone Books), προειδοποιώντας ότι στην επόμενη ανάλογης έντασης βροχόπτωση στην Ελλάδα η πλημμύρα θα είναι ακόμη πιο καταστροφική.
«Το δασικό χώμα απορροφά 200 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Επομένως, στην Ελλάδα ένα πράγμα χρειάζεστε» τονίζει ο γερμανός επιστήμονας. «Χρειάζεστε πίσω τα παλιά αυτοφυή δάση σας, γιατί έχετε να αντιμετωπίσετε ευρείες φωτιές που καταστρέφουν και αυτά και τα υπό ανάπτυξη νέα δάση».
Το λασπώδες νερό που βλέπουμε σήμερα να έχει καλύψει κομμάτια της Μαγνησίας και της Καρδίτσας, «πνίγοντας» ανθρώπους, οικίες και εργοστάσια και εξαφανίζοντας δρόμους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προσθέτει ο γερμανός δασολόγος με την πολύτιμη εμπειρία του κυβερνητικού δασοφύλακα στη Ρηνανία-Παλατινάτο, «είναι το χώμα που εξαφανίζεται από τα βουνά. Στην επόμενη βροχόπτωση και επόμενη καταστροφή θα είναι ακόμη βαρύτερη κατάσταση», προβλέπει, υπολογίζοντας στην Ελλάδα να έχουν χαθεί, κατά προσέγγιση, τα τελευταία 2.000 χρόνια περί τα 2 μέτρα από το επίπεδο του δασικού εδάφους.
«Για την αποκατάσταση του χαμένου εδάφους (2 μέτρα), χρειάζονται 10.000 χρόνια. Μοιάζει να μην έχουμε ελπίδα, ωστόσο υπάρχει ένα παλιό ρητό. Λέει: Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι πριν από 10 χρόνια και η δεύτερη καλύτερη είναι τώρα. Αναδασώστε».
Το πρόβλημα, συνεχίζει ο Πέτερ Βόλεμπεν, είναι ότι οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και οι πολιτικοί στη Γερμανία δεν κατανοούν ότι η πλημμύρα ξεκινάει από τα βουνά και όχι από τη «στροφή του ποταμού». «Οταν το νερό έχει φτάσει στις κοιλάδες, είναι πλέον πολύ αργά, κι ας μπορείς τεχνικώς να κάνεις επεμβάσεις. Το νερό πρέπει να κρατηθεί ψηλά στα βουνά. Και η μοναδική λύση για αυτό είναι τα δάση. Καταργήστε όλα τα συστήματα ρύθμισης του νερού που κρατούν το νερό μακριά από αυτά» υπογραμμίζει ο Πέτερ Βόλεμπεν, που μετά το «ολοκαύτωμα» των δασικών περιοχών του Εβρου συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τον χειμώνα ταχέως να αναδασώνει.
«Ξεκινήστε! Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι ο ιδανικός χρόνος. Το δάσος ανακάμπτει γρηγορότερα ύστερα από μια ευρείας κλίμακας φωτιά. Είναι ευκαιρία να επιστρέψει στον πληγέντα τόπο το αυτοφυές δάσος. Θα ξεκινούσα λοιπόν αμέσως. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες, είναι και η θερμοκρασία. Τα δάση δροσίζουν την τοπική ατμόσφαιρα το καλοκαίρι κατά 10 βαθμούς».
Η αναδάσωση μπορεί, συνεχίζει, να γίνει με τον αυτοφυή σπόρο της περιοχής. «Τα δέντρα προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή, εκτός από το κλίμα της περιοχής που φύονται. Οι Γερμανοί εισήγαγαν σπόρους ελάτου από τη Νότια Ευρώπη και δεν έπιασαν. Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο έχουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η κλιματική αλλαγή δεν έχει zippo να ανάψει τη φωτιά. Η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και η ξηρασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τη φωτιά την έχει ανάψει άνθρωπος. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα, αλλά ο άνθρωπος, η κακή δασολογία, η κτηνοτροφία και τα δασικά lobby ξυλείας καταστρέφουν τα δάση».
Επειδή, τέλος, οι βροχοπτώσεις στην ελληνική επικράτεια εξαρτώνται και από τα δάση στην Ισπανία, στην Ιταλία, στο Μαυροβούνιο, στην Αλβανία κ.ο.κ., χώρες που μας «στέλνουν» καταιγιδοφόρα νέφη, είναι σημαντικό να «δουλέψουμε μαζί» για έναν ευρωπαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό, συνοψίζει ο Πέτερ Βόλεμπεν, που θα προβλέπει το «30% της γης κάθε χώρας να προστατεύεται αυστηρά, χωρίς καμία απολύτως χρήση, και 20% να χρησιμοποιείται, αλλά έχοντας αποκατασταθεί το οικοσύστημά της. Επιτακτική είναι η ανάγκη, επίσης, για μείωση της εμπορίας ξυλείας, που αποτελεί σοβαρότατο αίτιο καταστροφής των δασών».