ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού θυμίζει πολλές φορές η αξιωματική αντιπολίτευση με τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη που προκαλούν πολλές συζητήσεις για τις θέσεις του κόμματος. Από την ημέρα της εκλογής του, και ειδικά το τελευταίο δίμηνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει απόψεις και θέσεις που δημιουργούν έκπληξη σε πολλά στελέχη και βουλευτές, παρά το γεγονός ότι δεν τοποθετούνται δημόσια, καθώς δεν θέλουν να δημιουργήσουν ζήτημα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Μεταναστευτικό

Προ ημερών ο Στ. Κασσελάκης ξάφνιασε πολλούς όταν συμφώνησε με τον φράχτη στον Εβρο, παρότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικοί. Για τον φράχτη στον Εβρο είπε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και θα έπρεπε να υπάρχει αναγκαστική αλληλεγγύη, δηλαδή ισομερής κατανομή του Προσφυγικού. Η αναφορά του περί της αναγκαιότητας να υπάρχει φράχτης στην περιοχή ενόχλησε και μόνο ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης θέλησε να βάλει τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστολική ψήφος

Το άλλο θέμα που δημιούργησε ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κίνηση του Στ. Κασσελάκη να κρίνει θετική τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας μάλιστα ότι τον ενοχλεί που δεν ισχύει και για τις εθνικές εκλογές. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν βουλευτές παρασκηνιακά που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί δικής του προεδρίας καταψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση, δυναμιτίζοντας την προσπάθειά της να συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο άρθρο προκειμένου να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Οι «Σπαρτιάτες»

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο έχει και επικαιρότητα λόγω των εξελίξεων στο κόμμα των «Σπαρτιατών», ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσει ανεπαρκή τον νόμο βάσει του οποίου ασκήθηκε προ ημερών ποινική δίωξη στο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά αυτόν τον νόμο επίσης καταψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, ο Στ. Κασσελάκης προ μηνών δήλωνε για τους «Σπαρτιάτες»: «Στο τέλος της ημέρας έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και εκείνοι. Κάτι εκπροσωπούν…».

Αμυνα

Αλλο κρούσμα σημειώθηκε προ ημερών στο Κοινοβούλιο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ψήφισε υπέρ της πώλησης πυρομαχικών στην Τσεχία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς τα πυρομαχικά αυτά θα έχουν ως τελικό προορισμό την Ουκρανία, όπως είπαν στελέχη του. Αντιθέτως όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της προμήθειας ελικοπτέρων, καθότι παραμένει συνεπής – κατά τα λεγόμενα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – στη δυνατότητα ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας. Εδώ έμπλεξαν οι γραμμές κυριολεκτικά, καθώς εκείνες τις ημέρες ο Στ. Κασσελάκης εμφανίστηκε πολύ πιο «προωθημένος» απ’ ό,τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, αφού είπε ότι η άμυνα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Χάγη

Υπεραμύνθηκε της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μόνο για δύο ζητήματα: υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Και όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για τον φράχτη στον Εβρο είπε ότι είναι ένα «χρήσιμο εργαλείο»

ΗΠΑ και βάσεις

Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα των βάσεων εμφανίστηκε θετικός, αν και είπε πως «τίποτα δεν είναι επ’ αόριστον στη ζωή». Επί της ουσίας ψήφισε «ναι» στις βάσεις των ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα», τα οποία κατά τον ίδιο δεν είναι επαρκή. Και εδώ υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση.

Εξέπληξε πολλούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η κίνησή του να αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία»

ΝΑΤΟ

Εκείνο όμως που εξέπληξε πολλούς ακόμα και από τους τωρινούς υποστηρικτές του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η κίνησή του να αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία» και το ότι εμφανίστηκε να υποστηρίζει την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και πριν από τα Χριστούγεννα η γραμμή ήταν διαφορετική: Πρόκειται, έλεγαν, για αποστολή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, κατά παράβαση δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου, ενώ δεν έχει αποφασίσει ούτε η Βουλή σχετικά. Ειδικά οι δύο αυτές αναφορές χτυπάνε στην καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα πρεσβεύει, ενώ είναι ενδιαφέρον πως τα περισσότερα από όσα λέγονται δημόσια δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα του κόμματος.

Η «μνημονιακή απόφαση»

Βέβαια, αυτές οι τοποθετήσεις δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά τα πρώτα σημάδια είχαν εμφανιστεί με την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Πολλοί θυμούνται το περασμένο φθινόπωρο τη «βόμβα» που πέταξε για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ λέγοντας ότι «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το «μαξιλάρι» του κ. Τσακαλώτου».

ΣΕΒ και εργαζόμενοι

Αλλοι θυμούνται δύο ομιλίες που έκανε, τη μία στο Συνέδριο του «Economist» και την άλλη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, μετά την εκλογή του, όπου ήταν «ημέρα με τη νύχτα» η μία από την άλλη.

Τριγμούς προκαλεί και η κίνηση Κασσελάκη να κρίνει θετικά τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές

Στην ομιλία του στον ΣΕΒ προέταξε τη θέση υπέρ της διαμοίρασης μετοχών στους εργαζομένους δίχως καμία αναφορά σε αυξήσεις και είχε αποκαλέσει το κεφάλαιο «εργαλείο για ευημερία», ενώ δεν αναφέρθηκε στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αντίθετα, μετά τις γκρίνιες κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και προέταξε το σύνολο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εγκριθεί στο προγραμματικό του συνέδριο το 2020 και μίλησε για αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, ακόμα και φορολόγηση υπερκερδών.