Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το 2015; Ο Μάριο Ντράγκι. Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρότι είχε ειδοποιήσει τη σύζυγό του Δανάη ότι «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» και κοινοποίησε παντού το κατόρθωμά του, τώρα το αποποιείται. Πρόκειται, πλέον, για «μαύρη προπαγάνδα του κατεστημένου». Ποιος θα ευθύνεται αν ξανακλείσουν οι τράπεζες; Πάλι ο Ντράγκι. Από το 2019 επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για τον Βαρουφάκη. Η πραγματικότητα έχει σχετική αξία για αυτόν, όπως είδαμε όλοι σε απευθείας μετάδοση το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν ως υπουργός Οικονομικών περιδιάβαινε την Ευρώπη για να μάθει οικονομικά στους ομολόγους του.
Η σύγκρουση με την Ευρώπη
Αν άλλος υπουργός Οικονομικών είχε γίνει αποσυνάγωγος από το Eurogroup με τον τρόπο που έγινε εκείνος τον «σκληρό μήνα Απρίλιο» στη Ρίγα της Λετονίας, ουσιαστικά τον πέταξαν έξω από το επίσημο δείπνο μπουχτισμένοι από τον εγωκεντρισμό, τις παραδοξολογίες και τις δολιχοδρομίες του, θα έκανε κάποιου είδους απολογισμό.
Ο Βαρουφάκης, όμως, δεν αφήνει τίποτα και κανέναν να μπει ανάμεσα σε εκείνον και στον εαυτό του. Τι έλεγε το 2015; Οτι η κυβέρνηση θα μπλόφαρε φτάνοντας στα άκρα τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε μπροστά στην απειλή της δραχμής να τρομάξουν και να υποχωρήσουν.
Τελικά τρόμαξαν να τον ξεφορτωθούν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Για να τους τιμωρήσει ο Βαρουφάκης έβγαλε όλων τα άπλυτα στη φόρα, στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι», και όταν οι ομόλογοί του αντέδρασαν τους ενημέρωσε ότι είχε μαγνητοφωνήσει παράνομα τις συνομιλίες. Το σχετικό USB το κατέθεσε στη Βουλή, για να στερήσει από τους επικριτές του «το δικαίωμα να ψευδολογούν». Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τού το επέστρεψε ως απαράδεκτο.
Μετά το δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης άσκησε όλη του την πειθώ στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσουν όπως ξεκίνησαν. «Ή ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» του είπε.
«Minister no more»
Ο Τσίπρας όμως είχε κατανοήσει πολύ καλά το παιχνίδι και προσπαθούσε να κάνει την «κωλοτούμπα» του, χωρίς να χάσει τους υποστηρικτές του. Του πρότεινε, σύμφωνα με όσα γράφει στο βιβλίο του, να παίξουν ένα διπλό παιχνίδι με τους δανειστές. Δημοσίως να παριστάνουν τα καλά παιδιά και στο παρασκήνιο να ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Ο Βαρουφάκης όμως ήθελε γνήσια επανάσταση και το είπε στον Τσίπρα, εκείνος του πρότεινε το υπουργείο Πολιτισμού, που το αρνήθηκε. Επέστρεψε στο σπίτι, διηγήθηκε τα πάντα στην κάμερα της συζύγου του Δανάης, που είχε γίνει το εξομολογητήριό του, κοιμήθηκε και μετά έγραψε την έβδομη και τελευταία επιστολή παραίτησής του, ανακοινώνοντας στο blog του: «Minister no more».
Χαμένος, πάντως, δεν πήγε. Αρχισε να γυρνάει τον κόσμο και να δίνει διαλέξεις με αμοιβή, εξέδωσε και το βιβλίο του, το οποίο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και ταινία από τον Κώστα Γαβρά. Ο τίτλος στην αγγλική έκδοση είναι «Adults in the room», μια φράση δάνεια από δήλωση της Λαγκάρντ, η οποία δεν τον κολάκευε αλλά η Κριστίν του φερόταν πιο καταδεκτικά από τους άλλους και για αυτό παραθέτει στο βιβλίο τους σχοινοτενείς διαλόγους τους, πραγματικούς ή περίπου.
Πολλά έχουν γραφεί για την ψυχοσύνθεση του Βαρουφάκη, από τότε που μάθαμε ότι μαθητής ακόμα επέβαλε σε όλους να γράφουν το όνομά του με ένα «ν». Το οικογενειακό του ιστορικό προϊδέαζε για άλλου είδους εξέλιξη. Ο πατέρας του Γιώργος, ήταν γεννημένος στο Κάιρο, πανεπιστημιακός, αριστερός με εξορίες, και αργότερα διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της Χαλυβουργικής, η μητέρα του Ελένη, χημικός και δραστήριο μέλος του φεμινιστικού κινήματος. Οταν πήγε να φοιτήσει στο Εσεξ πήρε συστατική επιστολή από τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Γιώργο Παπανδρέου είχε στενό δεσμό, ήταν σύμβουλός του μέχρι το πρώτο μνημόνιο, μετά τον κέρδισε η κάτω πλατεία.
Το 2018 ίδρυσε το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) και ανακηρύχθηκε γραμματέας του. Το επόμενο έτος μπήκε στη Βουλή με ποσοστό 3,44% και εξέλεξε 9 βουλευτές. Στην πορεία αποχώρησαν τρεις γυναίκες βουλευτές κατηγορώντας τον για bullying, νεποτισμό και αυταρχισμό. Στη Βουλή δεν εμφανιζόταν με το εξεζητημένο ντύσιμο, επιλογής της Δανάης, που τον έκανε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα. Αλλωστε με τον κορωνοϊό απομονώθηκε στην Αίγινα και έτσι στη Βουλή λησμόνησαν τον μονόχνοτο χαρακτήρα του, για ό,τι διαδικαστικό χρειαζόταν απευθύνονταν όλοι στη Σοφία Σακοράφα. Πάντως, έχουν να το λένε ότι το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που στα τέσσερα χρόνια της κοινοβουλευτικής θητείας του δεν ζήτησε το παραμικρό ρουσφέτι.
«Προφήτης των καταστροφών»
Στο site του ΜέΡΑ25 υπάρχει μια ομιλία του Βαρουφάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με τίτλο «Εδώ χτίζεται η νέα ανυπότακτη αγωνιστική Αριστερά», το σλόγκαν του είναι «υπεύθυνη ανυπακοή». Πόσο υπεύθυνο είναι να εκμεταλλεύεται μια δύσκολη συγκυρία για ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για να σπείρει τον πανικό για τις ελληνικές τράπεζες λίγο πριν τις εκλογές είναι προς συζήτηση. Κάποιοι υποψιάζονται ότι παίζει το παιχνίδι του Μητσοτάκη για τους δικούς λόγους, δεν αποκλείεται όμως και να παριστάνει τον «προφήτη των καταστροφών».
Η κριτική πάει χαμένη, ο Βαρουφάκης δεν δίνει δεκάρα για τους ισχυρούς και τους καθεστωτικούς, η μόνη γνώμη που τον ενδιαφέρει είναι αυτή των Εξαρχείων. Ακόμα και όταν τον ξυλοφορτώνουν αναρχικοί, εκείνος βλέπει μπράβους της νύχτας, αμφισβητώντας ακόμα και τα αποδεικτικά βίντεο.