Ακροδεξιά βία: Γιατί μπήκαν χειροπέδες στο περιστύλιο της Βουλής

Οι προτάσεις για αυστηροποίηση του Κανονισμού μετά την επίθεση Φλώρου κατά Γραμμένου - Η κλιμάκωση του επεισοδίου και το κλίμα ακραίας έντασης

Προς αυστηροποίηση του Κανονισμού της Βουλής οδηγούνται τα πράγματα μετά και την αποτρόπαια εικόνα της επίθεσης βουλευτή κατά βουλευτή στο κατώφλι της αίθουσας της Ολομέλειας.

Ηδη πάντως τα μέτρα που αποφασιστικά και άμεσα πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετά τη χειροδικία του ανεξάρτητου – πρώην «Σπαρτιάτη» – Κώστα Φλώρου κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά, καταδεικνύοντας ότι η Βουλή είναι αποφασισμένη να θέσει ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο όριο ως προς την παραβίαση των δημοκρατικών θεσμικών κανόνων και αρχών λειτουργίας της.

Η κράτηση του Φλώρου από την αστυνομική φρουρά και η παραπομπή του στις αρμόδιες αρχές και στη Δικαιοσύνη, ο αποκλεισμός του επί 15ήμερο (το οποίο δεν θα είναι ημερολογιακό αλλά θα αφορά μέρες συνεδριάσεων) από τις διαδικασίες της Βουλής – δεν θα έχει τη δυνατότητα ούτε να περάσει την πύλη –, η περικοπή του ενός δεύτερου της βουλευτικής αποζημίωσής του και βεβαίως η ενεργοποίηση του άρθρου 157 του Ποινικού Κώδικα του αυτόφωρου κακουργήματος για εγκλήματα κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων και ειδικότερα το αδίκημα της βιαιοπραγίας εις βάρος βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του, για το οποίο προβλέπεται κάθειρξη έως δέκα έτη, ήταν ο δρόμος που δεν γυρίζει πίσω.

Οι συζητήσεις

Ηδη συζητούνται σκέψεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 81), όπως η επέκταση κατά πολύ περισσότερο του 15ήμερου αποκλεισμού για ανεπίτρεπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά ή η σαφώς μεγαλύτερη περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης από το μισό που ισχύει τώρα κ.λπ.

Ο κ. Τασούλας αναμένει σχετικές εισηγήσεις νομικών της Βουλής και σε εύθετο χρόνο – και όχι εν θερμώ – θα τεθεί το θέμα των αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής. Η αρχή πάντως με την άμεση λήψη των παραπάνω μέτρων κατά του Φλώρου και ειδικότερα η επιστράτευση της διάταξης για το αυτόφωρο κακούργημα έγινε.

Μάλιστα το τελευταίο, που ιστορικά εφαρμόζεται για πρώτη φορά, δεν αφορά μόνον τους βουλευτές που βιαιοπραγούν κατά βουλευτών, αλλά και όσους θερμοκέφαλους βιαιοπραγούν κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σημειώνεται ότι προτού αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας το 2019, προβλεπόταν και η ποινή της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για βιαιοπραγία κατά βουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση, το αποκρουστικό περιστατικό που βίωσε η Βουλή δεν θα ξεχαστεί. Όχι μόνο ως προς αυτή καθαυτήν την πράξη βίας και τη χειροδικία, αλλά και ως προς τον συμβολισμό που εξέπεμψε μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε «σαλούν».

Και μπορεί ο Φλώρος να αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να δικαστεί, ωστόσο του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως το να μην πλησιάζει στα 50 μέτρα τον κ. Γραμμένο, κάτι που στους χώρους του Κοινοβουλίου μοιάζει πρακτικά δύσκολο. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «δεν μπορώ να επιβάλω στο θύμα πού θα καθίσει, θα έχει δικαίωμα να κινείται ελεύθερα μέσα στη Βουλή».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν ενώ στην Ολομέλεια βρισκόταν σε εξέλιξη την περασμένη Τετάρτη η διαδικασία άρσης της ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου έπειτα από μήνυση του πατέρα του κ. Φλώρου, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Λύσης, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και πλέον βρίσκεται σε δικαστικό «πόλεμο» με τον πρόεδρο του κόμματος. Βουλευτές μεταφέρουν ότι μεταξύ των δυο «πρωταγωνιστών» υπήρξε φραστική αντιπαράθεση με εκφράσεις πεζοδρομίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, ο βουλευτής – συνεργάτης του κ. Βελόπουλου του επιτέθηκε φραστικά λέγοντάς του ότι «εσένα θα σου γ… τη μανούλα και θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα», κάτι που από το κόμμα του διέψευδαν κατηγορηματικά. Στα πρακτικά δεν έχει καταγραφεί κάτι, όμως το βέβαιο είναι ότι μέσα στην αίθουσα κάτι ειπώθηκε μεταξύ τους και σίγουρα δεν ήταν εκφράσεις αβροφροσύνης. Γι’ αυτό και ο κ. Γραμμένος σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα, ενώ ο κ. Φλώρος έσπευσε να τον ακολουθήσει παρά την προσπάθεια του επίσης πρώην »Σπαρτιάτη» βουλευτή Διονύση Βαλτογιάννη να τον συγκρατήσει.

Ο αστυνομικός της φρουράς που ήταν έξω ακριβώς από την πόρτα της εισόδου δεν κατάφερε να αποτρέψει τη βιαιοπραγία και κ. Φλώρος φέρεται να έριξε μια γροθιά στο θύμα, κατ’ άλλους τον έσπρωξε βιαίως από τον λαιμό, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω, ενώ μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής και αργότερα στο νοσοκομείο με κάταγμα στη μύτη και κακώσεις στον ώμο και στο χέρι.

Και με Βελόπουλο

Ο κ. Φλώρος απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς προς αποφυγή των χειρότερων, ενώ όταν απομάκρυναν τον κ. Γραμμένο από την ανοιχτή πόρτα της Ολομέλειας συνέχισε να αντιδικεί με τον κ. Βελόπουλο, που από του βήματος δήλωνε ότι είναι «αδιανόητο μειράκια του βίου της πολιτικής να συμπεριφέρονται με βία ως προβατόσχημοι λύκοι», με τον κ. Φλώρο μαινόμενο να φωνάζει ότι το θύμα του έβρισε χυδαία τη μάνα.

«Δεν έχετε καταλάβει τι απαράδεκτη συμπεριφορά έχετε» του είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ο Κανονισμός δεν προβλέπει αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, γι’ αυτό και τολμώ να πω ότι είναι αρκετά επιεικής γιατί όταν τον φτιάχναμε νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους». Ακολούθως ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς για να απομακρύνουν τον κ. Φλώρο επιβάλλοντας τον αποκλεισμό του, ενώ, αφού κρατήθηκε, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ και από εκεί στην Ευελπίδων με χειροπέδες.

Ο κ. Τασούλας είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε για το άθλιο περιστατικό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και καταλυτική παρέμβαση του προεδρείου.

«Στοχοποίηση»

Το βίαιο επεισόδιο έρχεται σε μια περίοδο καλλιέργειας ενός κλίματος έντασης, όπως εκδηλώθηκε με το χαστούκι από πρώην πολιτευτή της Νίκης κατά της βουλευτού της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη σε εκκλησία της Καβάλας επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και προτροπών αποδοκιμασίας των βουλευτών που στήριξαν το τολμηρό νομοθέτημα από λειτουργούς της Εκκλησίας, ενώ σε αυτές προστέθηκαν και οι νουθεσίες Βελόπουλου προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να αποφεύγουν το Πάσχα τις εκκλησίες, στάση που, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη, «αποτελεί αποδοχή πράξεων βίας και στοχοποίησης βουλευτών» και για τον Πρόεδρο της Βουλής «είναι στην ουσία μια έμμεση προτροπή για βία».

Από τις καρεκλιές του 1934 στο χρυσαυγίτικο μπαράζ

Ηταν 4 Ιουνίου 1934. Στο βήμα της Παλαιάς Βουλής βρισκόταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αρχηγός του Αγροτικού Εργατικού Κόμματος, εξαπολύοντας πυρά κατά του παριστάμενου υπουργού Στρατιωτικών Γεωργίου Κονδύλη, ο οποίος εκνευρισμένος τον διέκοπτε διαρκώς. Κουβέντα την κουβέντα οι δυο πολιτικοί έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν βαριές μομφές: «Είσαι συκοφάντης!» φώναζε ο Κονδύλης.

«Είσαι ανάξιος να κάθεσαι σε αυτά τα έδρανα» του έλεγε ο Παπαναστασίου, όταν ο βουλευτής Καρδίτσας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος πετάχτηκε σαν ελατήριο, βούτηξε ένα κάθισμα και το πέταξε στον ομιλητή χτυπώντας τον στον δεξιό ώμο με αποτέλεσμα να υποστεί εξάρθρωση, αλλά και ο Παπαναστασίου δεν κάθισε με δεμένα χέρια και πέταξε πίσω το κάθισμα, χωρίς όμως να τον πετύχει.

Δεν ήταν η μοναδική φορά που άναψαν τα αίματα στο Κοινοβούλιο. Ειδικά την ταραχώδη δεκαετία του 1960 ήταν συχνά τα περιστατικά εκδηλώσεων βίας λόγω των αυξημένων πολιτικών παθών της εποχής. Οπως το 1962 όταν ο ακροδεξιός βουλευτής Κιλκίς της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εκσφενδόνισε ποτήρι κατά του συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ Ηλία Μπρεδήμα σκίζοντάς του το μέτωπο.

Ο ίδιος πρωταγωνίστησε και σε άλλο περιστατικό. Τον Μάρτιο του 1963 άρχισε να εκστομίζει απειλές προς την πτέρυγα της ΕΔΑ («Βούλγαροι προδότες, θα ταφείτε…»), με τους βουλευτές της Αριστεράς να του φωνάζουν «μιλάει ο αξιωματικός των SS» λόγω του κατοχικού παρελθόντος του. Εκείνος επιτέθηκε στον Αντώνη Μπριλλάκη και άρχισε το ξύλο, ενώ επενέβη ο Γρηγόρης Λαμπράκης πηδώντας πάνω από τα έδρανα και χώνοντας μια γερή γροθιά στον ακροδεξιό Παπαδόπουλο. Χρειάστηκε η παρέμβαση της φρουράς για να τους χωρίσουν.

Αλλά και το 1966, στη σκιά της Αποστασίας, υπήρξαν ανάλογα επεισόδια μεταξύ βουλευτών της Ενωσης Κέντρου και αποστατών ή βουλευτών της ΕΡΕ: «Με θλίψιν είδον συναδέλφους συµπλεκοµένους και αλληλοδαροµένους» θα πει ο πρόεδρος του Σώµατος ∆ημήτριος Παπασπύρου.

Στη Μεταπολίτευση από τα επεισόδια που ξεχώρισαν ήταν εκείνο του 1982 όταν ο βουλευτής Καβάλας του ΠαΣοΚ Γιάννης Τσακλίδης γρονθοκόπησε τον νεοδημοκράτη Ηλία Βουγιουκλάκη σπάζοντάς του τα μούτρα – έλεγαν ότι τα αίματα πήραν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κωστή Στεφανόπουλο που κάθονταν πιο δίπλα.

Αλλά και το 1993 ο φιλοβασιλικός βουλευτής της ΝΔ Κώστας Ζαχαράκης είχε χειροδικήσει βιαίως κατά του βουλευτή Β’ Πειραιά του ΠαΣοΚ Γιάννη Διαμαντίδη.

Την ίδια χρονιά ο θερμόαιμος βουλευτής Ευβοίας του ΠαΣοΚ Βασίλης Κεδίκογλου είχε… χαστουκίσει σε επιτροπή της Βουλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα αφήνοντας εμβρόντητους τους πάντες.

Ωσπου φτάσαμε στις χρυσαυγίτικες βιαιότητες, όπως το 2014, όταν ο έξαλλος Νίκος Μίχος κατευθύνθηκε απειλητικά κατά του Πέτρου Τατσόπουλου και χρειάστηκε να σηκωθεί ο Πύρρος Δήμας και να του πει «κάτσε κάτω» για να μαζευτεί, ή το 2017, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπρωξε επιδεικτικά τον τότε υπουργό Νίκο Δένδια που πέρασε από μπροστά του, με τον προεδρεύοντα τότε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Μάκη Μπαλαούρα να φωνάζει «φρουρά, φρουρά….» αποβάλλοντας τον χρυσαυγίτη βουλευτή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.