Διοικητικές, ποινικές και ευρύτερες πολιτικές περιπλοκές ενδέχεται να κρύβει η υπόθεση της διαρροής προσωπικών στοιχείων και emails πολιτών και η παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή Αννα Ασημακοπούλου.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε από την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει μια στοιχειώδη διαχείριση της κρίσης, η οποία όμως ενδέχεται να πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί δεκάδες αγωγές από έλληνες πολίτες του εξωτερικού και αναμένονται πολύ περισσότερες. Η ανησυχία γίνεται πάντως μεγαλύτερη, καθώς η νέα αυτή αστοχία επισωρεύεται στις δημοσκοπικές ζημιές που υφίσταται η κυβέρνηση λόγω, μεταξύ άλλων, της διαχείρισης του γάμου των ομοφύλων και της Εξεταστικής για το δυστύχημα των Τεμπών.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι παράλληλες έρευνες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενδέχεται να καταλήξουν σε αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις, πέραν των αγωγών οι οποίες θα κατατεθούν από πολίτες. Πιθανώς δε αυτές να μην περιοριστούν στα πρόσωπα τα οποία αποπέμφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο.
Το πρόβλημα με την επιστολή ψήφο
Κατά τις ίδιες πηγές, οι εν εξελίξει έρευνες είναι κρίσιμες και μένει να φανεί αν θα οδηγήσουν σε επιπλέον διαπιστώσεις και αποκαλύψεις, κυρίως ως προς το αν παραμένει ασφαλής και αδιάβλητη η διαδικασία εγγραφών στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Αν υπάρξουν στοιχεία που θα θέσουν εν αμφιβόλω κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι η υπόθεση θα λάβει διαφορετική τροπή, με πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την κυβέρνηση, ευρύτερα.
Γεγονός είναι πάντως ότι το νέο αυτό σκάνδαλο έχει πλήξει – έστω και εξ αντανακλάσεως – την αξιοπιστία της διαδικασίας για την επιστολική ψήφο, την οποία η κυβέρνηση είχε διαφημίσει ως εμβληματική μεταρρύθμιση. Ασχέτως του αν η χρήση των emails από την Αννα Ασημακοπούλου δεν σχετίζεται άμεσα με την πλατφόρμα η οποία λειτουργεί εν όψει ευρωεκλογών (και εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί μέχρι τέλους), είναι δεδομένο ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και ότι, με μία ακόμα αφορμή, η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας.
Σε ό,τι αφορά την άμεση πολιτική επίπτωση των αποκαλύψεων, δίνεται μια προφανής αφορμή στην αντιπολίτευση να παραπέμψει στην υπόθεση των υποκλοπών, με την προσδοκία ότι η όποια συνέχεια θα δικαιώσει τελικώς την κριτική.
Επικέντρωση πάλι σε ατομικές ευθύνες
Το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή τη φάση της υπόθεσης επιχείρησε μια πρώτη διαχείριση, με την απόδοση ευθυνών σε ένα κομματικό στέλεχος, έναν υπηρεσιακό παράγοντα και την Αννα Ασημακοπούλου.
Παρά ταύτα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι δύσκολα θα γίνει εφικτός ο περιορισμός των ευθυνών στο ατομικό επίπεδο, καθώς είναι προφανές ότι κατά τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών προς το κόμμα της ΝΔ και εν συνεχεία προς την ευρωβουλευτή έχουν παραβιαστεί μία σειρά από κανόνες ασφαλείας και σχετικές νομοθετικές διατάξεις.
Ως κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης εμφανίζεται (και από το Μέγαρο Μαξίμου) ο αποπεμφθείς γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος. Κατά πληροφορίες είναι ένα από τα νεαρά στελέχη της ΝΔ που χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη φιλοδοξία, έχει κατά το παρελθόν επανειλημμένως εμφανιστεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάφορες εκδηλώσεις και σε σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ήταν μέλος της Ομάδας Αλήθειας και φέρεται να ήταν πρόσωπο της επιρροής του Γρηγόρη Δημητριάδη, του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, ο οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.
Επιτάχυνση της πολιτικής φθοράς
Η υπόθεση σωρεύεται σε μια σειρά προηγούμενων αστοχιών και αρχίζει να διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δοκιμασίας για την κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται μεταξύ δημοσκόπων, κατά το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς παράγονται μόνο αρνητικές ειδήσεις και οι όποιες προσπάθειες του επικοινωνιακού μηχανισμού της ΝΔ να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού (είτε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες είτε στη δημοσκοπική καθήλωση του ΠαΣοΚ κ.λπ.),δεν λειτουργούν αντισταθμιστικά για τα λάθη της κυβέρνησης.
Υπό αυτό το πρίσμα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, διατυπώνονται εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η συσσώρευση των αρνητικών στοιχείων των τελευταίων μηνών (διαχείριση της Εξεταστικής για τα Τέμπη, κρίση με την Εκκλησία, υπόθεση υποκλοπών, υπόθεση διαρροής emails, κ.ά.) πιθανόν να αποτελέσουν θρυαλλίδες για την επιτάχυνση της πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης.