Το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος των βελγικών αρχών για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έπεσαν με τα μούτρα σε κάτι που έμαθαν να κάνουν καλά από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Εβαλαν στο μικροσκόπιο τους διαύλους επικοινωνίας του ημιεπίσημου ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκαλούν συγκεκριμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλησαν να έχουν μια πλήρη εικόνα για τον τρόπο αντίδρασης της Κουμουνδούρου. Για τη γραμμή άμυνας αλλά και τυχόν παιχνίδια που θα έπαιζε. Το κλίμα καχυποψίας είναι πάντα παρών σε ό,τι έχει να κάνει με το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν εκείνη την ώρα στο Στρασβούργο για τις διαδικασίες παραίτησής του από την Ευρωβουλή. Ηταν πλήρως ενημερωμένος για το τι είχε συμβεί από την ίδια την Ε.Χ. με την οποία είχε μιλήσει στο τηλέφωνο αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Οργή με το παιχνίδι της Κουμουνδούρου
Εχοντας περάσει τρεις ώρες και ενώ οι πληροφορίες αλλά και η παραπληροφόρηση έτρεχαν με ρυθμό καταιγιστικό, τα συμπεράσματα είχαν ήδη εξαχθεί. Είχε έλθει η ώρα της σύσκεψης και της πρώτης αντίδρασης. Στις τάξεις των επιτελών του Ν. Ανδρουλάκη υπήρχε κλίμα μεγάλης ενόχλησης. Οχι μόνο γιατί ήταν βέβαιοι ότι η διαρροή του ονόματος έγινε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί έβλεπαν να κλιμακώνεται, με χρονική συνέχεια, μια απόπειρα συσκοτισμού της κοινής γνώμης για όσα πραγματικά είχαν συμβεί.
Μέσω των επίσημων και των ανεπίσημων διαύλων της, η Κουμουνδούρου έπαιζε ένα παιχνίδι, το οποίο χαρακτηρίστηκε εξοργιστικό. Αρχικά έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί η όλη υπόθεση ως πολιτική αντιδικία, τονιζόταν η πολιτική ιδιότητα της καταγγέλλουσας, ότι είναι μέλος του ΠαΣοΚ. Λίγο αργότερα, διαδιδόταν ότι ήταν ένα περιστατικό απλής παρενόχλησης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που διατηρούσαν σχέση. Και στο τέλος διατυπωνόταν το ερώτημα: «Τώρα, πριν τις εκλογές θυμήθηκε να κάνει την καταγγελία;».
Αποφασίστηκε η πρώτη αντίδραση να κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, να προστατευθεί η κυρία Χ. και, δεύτερον, να αποκατασταθεί η αλήθεια. «Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος.
Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε: Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία» ανέφερε μεταξύ άλλων το πρώτο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη. Ηταν ένα μήνυμα ότι «είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην αντεπίθεση». Ακολούθησε την επόμενη ημέρα η ανάρτηση της κυρίας Χ. που, όπως λέγεται, «με γενναιότητα έδωσε απαντήσεις και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους».
Οι αναρτήσεις που προκάλεσαν οργή
Το κυνήγι των λογαριασμών στελεχών και ανεπίσημων διαύλων επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε αμείωτα. Αυτό έφερε στην επιφάνεια αναρτήσεις όπως αυτές της Αναστασίας Γαϊταρτζή, της Ζωής Βαρέλη-Στεφανίδη και του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής της Λάρισας Βασίλη Μίγα, που προκάλεσαν οργή. «Μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν στελέχη και υποψήφιοι που εκφράζουν ένα κόμμα και τοποθετούνται δημόσια με τέτοιες απαράδεκτες και αδιανόητες δηλώσεις. Με χυδαίες αναρτήσεις» υπογράμμισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Η διαγραφή του κ. Μίγα προκάλεσε πικρόχολα σχόλια από τα στελέχη του ΠαΣοΚ. «Τις άλλες δύο κυρίες γιατί δεν τις διαγράφει; Εχει ο κ. Τσίπρας α λα καρτ ευαισθησία και στις χυδαιότητες;» αναφέρουν. Οι κατά μέτωπο επιθέσεις που εξαπολύει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιούργησαν το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει περιθώριο Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου να έλθουν πιο κοντά. Την απάντηση την έδωσε η υπόθεση Γεωργούλη.
Η σχέση των δύο κομμάτων στην πορεία προς τις κάλπες παραμένει άκρως ανταγωνιστική. Και η «προοδευτική κυβέρνηση» αλλά και τα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων» που επανέφεραν οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος αλλά έχει απορρίψει ο κ. Τσίπρας; Είναι ενδεικτική η απάντηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου: «Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός. Ας κάνει τις επιλογές του».