Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και μετά σε διάφορα πολιτικά στέκια της Αθήνας, το ΠαΣοΚ ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ήλπιζαν ότι δεν θα τους έκλεινε τόσο γρήγορα την πόρτα της συνεργασίας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η σπουδή του Ν. Ανδρουλάκη ενόχλησε τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη. Στο ΠαΣοΚ, εξάλλου, το θέμα συζήτησης δεν είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο υπερβαίνουν με διπλάσιο ποσοστό στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά η απειλή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Πλεύση Ελευθερίας απέκτησε ξαφνικά δυναμική που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται, έστω οριακά σε σύγκριση με το ΠαΣοΚ, δεύτερο κόμμα.

Η απόρριψη Ανδρουλάκη

Ο Σ. Φάμελλος, χωρίς να έχει επί της ουσίας πολιτική εξουσιοδότηση, καθώς σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έκανε την πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο, έχοντας τη στήριξη κεντρικών στελεχών, όπως της Ολγας Γεροβασίλη, των Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη, Γιώργου Βασιλειάδη, Κώστα Ζαχαριάδη, Διονύση Τεμπονέρα και άλλων. Ολοι αυτοί συνυπογράφουν την πρόταση που απέρριψε αυθωρεί ο Ν. Ανδρουλάκης επιμένοντας στην αυτόνομη πορεία του ΠαΣοΚ, με την επισήμανση πως αυτή τη δέσμευση έχει αναλάβει έναντι των ψηφοφόρων του κόμματος.

Στην πολιτική «1+1» δεν κάνει «2» και αυτό το υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αλλά το γνωρίζουν και στην Κουμουνδούρου, που αναζητούν πολιτικό σωσίβιο μετά τα συνεχή χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα. Πολύπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ επισήμαινε ότι η άθροιση στην πολιτική υποτιθέμενων ποσοστών δεν φέρνει απαραίτητα και αύξηση των ψηφοφόρων, αλλά πολλές φορές προκαλεί αντισυσπειρώσεις και δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις.

Την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν ότι είναι μονόδρομος η συνεργασία και προς αυτή την κατεύθυνση, παρά την άρνηση του Ανδρουλάκη, θα συνεχίσουν, τουλάχιστον η νέα προεδρική πλειοψηφία, να κινούνται. Ουσιαστικά θεωρούν ότι βρίσκονται στο πνεύμα της αντίληψης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προκρίνει τον δρόμο της συνεννόησης και των συνεργασιών υπό το βάρος της πίεσης μέρους της κοινωνικής βάσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠαΣοΚ έχει περάσει από σαράντα κύματα και δεν υπάρχει προοπτική όχι συμπόρευσης, ούτε καν συνεργασίας ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οσα έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τον πόλεμο των δύο κομμάτων για ένα σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την άρνηση Ανδρουλάκη έδειξε ότι το χάσμα παραμένει μεγάλο και δύσκολα θα κλείσει.

«Η διατύπωσή του (σ.σ.: του Ν. Ανδρουλάκη) ότι αν αθροιστούμε θα μειωθούν συνολικά οι δυνάμεις παραβιάζει την κοινή λογική και τα μαθηματικά. Και επειδή τα παραβιάζει, αισθάνομαι ότι, ενδεχομένως, κάποιος να του άσκησε βέτο» είπε ο κ. Παππάς, εξοργίζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη της οποίας τον χαρακτήρισαν τοξικό υβριστή και ζήτησαν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τον καταδικάσει.

Ομως, στο πλαίσιο των νέων εσωκομματικών ισορροπιών και της αρχής «primus inter pares – πρώτος μεταξύ ίσων», ο Ν. Παππάς απολαμβάνει τη στήριξη της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος ως επιφανές μέλος της. Εξάλλου, η πρόταση Φάμελλου έγινε κατόπιν συνεννόησης με ορισμένα κεντρικά στελέχη, χωρίς να γνωρίζουν άλλοι, όπως ο Παύλος Πολάκης, που είναι αντίθετοι. Ως εκ τούτου η στήριξη ήταν προφανής: «Αλήθεια είπε ο Νίκος Παππάς. Ας μας πει ο κ. Ανδρουλάκης ποιος τον τραβάει κάθε μέρα από το δεξί πέτο…» ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου το βράδυ της Πέμπτης σε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών που έδειξε ότι δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης.

Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο ήξεραν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επικρατήσει συναντίληψη ως προς το ενδεχόμενο συμπόρευσης των δύο κομμάτων. Για το ΠαΣοΚ ήταν πιο σαφές, καθώς πριν από την άρνηση του Ν. Ανδρουλάκη η Αννα Διαμαντοπούλου είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Αντίθετη τροπή από ό,τι με ΠαΣοΚ έχει πάρει η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Η επικοινωνία έχει αποκατασταθεί και υπάρχει καλύτερο κλίμα σε σύγκριση με το παρελθόν. Το πρόβλημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όμως, δεν έχει εκλείψει.

«Οχι παράδοση άνευ όρων» επιμένουν στη Νέα Αριστερά και δεν αρνούνται εξαρχής τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούν ότι πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση, με σαφές περιεχόμενο. «Να γίνει, αλλά όχι απλά για να επιστρέψουν ο Φάμελλος και η ευρύτερη αυλή στην αξιωματική αντιπολίτευση» σχολίαζε στέλεχος της Νέας Αριστεράς, στην οποία αρχίζει να διαφαίνεται ένας διαχασμός με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες, καθώς θετικοί στην επαναπροσέγγιση εμφανίζονται οι Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, ενώ επιφυλακτικοί φέρονται να είναι οι Νάσος Ηλιόπουλος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αρνητικός είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο μόνο σημείο που φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ και Νέας Αριστεράς είναι κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις προσκλήσεις για συνεργασία και αυτό θα φανεί με μεγαλύτερη ένταση στον δρόμο προς το συνέδριο με όχημα και την Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης, για την οποία ωστόσο κεντρικό στέλεχος του ΠαΣοΚ έλεγε ότι είναι «μία από τα ίδια». Αντίθετα το ΠαΣοΚ, που έχει να λύσει και τα δικά του προβλήματα εσωστρέφειας, θα επιμείνει προγραμματικά μέσω των θεματικών εκδηλώσεων και των περιφερειακών συνεδρίων, ευελπιστώντας σε δημοσκοπική άνοδο που θα το φέρει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας.

Ο Τσίπρας ακούει από τις ΗΠΑ

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τις διαλέξεις στο Χάρβαρντ, εδώ και λίγες μέρες, μαθαίνει όσα γίνονται, ακόμα και την πικρόχολη και προσβλητική – όπως έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ – αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι βρίσκεται σε λαγούμι. Γύρω από το όνομά του πλάθονται σενάρια για την εκ νέου ενεργοποίησή του και τη δημιουργία ενός νέου φορέα. «Τον έχετε επαναφέρει τουλάχιστον 5-7 φορές από την ημέρα που έφυγε» έλεγε στο «Βήμα» τακτικός συνομιλητής του. Μπορεί ο ίδιος να μη θέλει να ρίξει νερό στον μύλο με διαρροές περί πιθανής επιστροφής του, αλλά, όπως ανέφερε πρόσωπο που τον ξέρει καλά, «του αρέσει η συγκεκριμένη συζήτηση».

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι, στη σκιά της πρόσφατης δήλωσης της Λούκας Κατσέλη ότι θα ξαναμπεί στην ενεργό πολιτική, έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν πληροφορίες από συνομιλητές του ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από στελέχη της Αριστεράς και από ψηφοφόρους να επανέλθει. Το έδαφος στρώνεται, αλλά είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια προοπτική το ΠαΣοΚ θα στήσει οδοφράγματα. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού κρατούν ζεστό το πιθανό ακροατήριό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται «σπουδαία» μετά το Πάσχα και την επιστροφή του στην Ελλάδα.