«Ο,τι κάνουμε από εδώ και στο εξής έχει ορίζοντα τις εκλογές» ομολογούν στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό αυτό το πρίσμα διαπιστώνεται ότι ακόμη και η εφετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός είχε (και) προεκλογικό χαρακτήρα.
Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε την παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2023 περισσότερο για να επιβεβαιώσει την επιτυχή πορεία της Ελλάδας τα τελευταία τριάμισι χρόνια, παρά για να επιδιώξει νέες επιχειρηματικές ή επενδυτικές συμφωνίες.
Παράλληλα όμως φρόντισε, σε συνδυασμό και με τον επίσης παριστάμενο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να διαμορφώσει ένα πρώτο πλαίσιο των προσδοκιών εν όψει της προεκλογικής περιόδου.
Οι εξαγγελίες που έρχονται
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε μεταξύ των άλλων, κατά τη συζήτησή του στο Νταβός με τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 θα κινηθεί με ρυθμούς ενδεχομένως και υψηλότερους του 2%. Η αισιόδοξη αυτή αναφορά συνδυάστηκε με το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης, το οποίο διατυπώθηκε με την εξής φράση: «Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθούν η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023».
Είναι φανερό ότι λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προετοιμασίες της στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο.
Ένα επιτελείο αποτελούμενο από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον υπεύθυνο του προγράμματος Χάρη Θεοχάρη και το δίδυμο Χρήστου Σταϊκούρα – Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, έχουν ήδη διαμορφώσει τους κεντρικούς άξονες των εξαγγελιών του προσεχούς διαστήματος, με ορίζοντα τις εκλογές.
Τα κύρια στοιχεία των εξαγγελιών και των μέτρων αναμένεται να περιλάβουν:
- Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 801 ευρώ από τον Απρίλιο.
- Την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Τη χορήγηση δώρου Πάσχα είτε σε ειδικές ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων είτε οριζόντια σε όλους τους συνταξιούχους (σε αυτή την περίπτωση το ποσό θα είναι χαμηλότερο).
- Την τμηματική ή σταδιακή μείωση/κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός από τα τελευταία μνημονιακά χαράτσια.
- Την κατάργηση (ενδεχομένως) του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Εν όψει αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει αύριο Δευτέρα την πρώτη του προεκλογική συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομία και την ανάπτυξη.
Πολιτική τοποθέτηση στο Νταβός
Το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός θέλησε να αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός (περισσότερο ρεπορτάζ: Ανάπτυξη Β5) και για τοποθετήσεις πολιτικού – ιδεολογικού χαρακτήρα. Μιλώντας στο συνέδριο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και στην καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε την πολιτική του ταυτότητα λέγοντας ότι «είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός, αλλά πολλές από τις πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον προοδευτικές» και εν είδει πολιτικής διακήρυξης υπογράμμισε: «Ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε είναι φιλελεύθερος στην οικονομία, προοδευτικός στην κοινωνική πολιτική και πατριωτικός όταν πρόκειται για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ περιέγραψε και την εκλογική του επιδίωξη: «Νομίζω ότι έχετε ένα παράδειγμα πώς μπορεί κάποιος να απευθυνθεί εκτός της στενής κομματικής του βάσης. Και κατάφερα να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ένα κεντροδεξιό κόμμα στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις ερχόμενες εκλογές».
Ο στόχος του «επαναπατρισμού»
Η επαναπροσέγγιση ενός τμήματος των ψηφοφόρων του 2019, οι οποίοι σήμερα μοιάζουν να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την κυβέρνηση, είναι η κεντρική στρατηγική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούν για τον στόχο του «επαναπατρισμού», εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα υποσύνολο περίπου 30%-40% της αδιευκρίνιστης ψήφου, της οποίας τα δημοσκοπικά ποσοστά κυμαίνονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 10%. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται και στην τελευταία έρευνα της Metron Analysis, στην οποία η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου διατηρείται στο 8,9% (36,4% έναντι 27,5%).
«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια» διαβεβαίωσε από το Νταβός ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικοι και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας».
Η στρατηγική της μίας κάλπης
Ο εκλογικός σχεδιασμός των επιτελείων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα και στην κυβέρνηση έχει καταλήξει στη «στρατηγική της μίας κάλπης», και με αυτό εννοείται της πρώτης. Οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι η απολύτως καθοριστική, αφού σε αυτήν θα διαμορφωθεί η πραγματική εικόνα των συσχετισμών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα δικαιολογήσουν ή θα διαψεύσουν τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών.
Η σημασία της επίσκεψης Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα
Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου θεωρείται μία από τις κρίσιμες και σημαντικές παραμέτρους της προεκλογικής περιόδου.
Έχει ατύπως επιβεβαιωθεί και θα πραγματοποιηθεί έναν μήνα μετά την «παγωμένη» συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και αφότου θα έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος στην Κύπρο.
Η επίσκεψη αντιμετωπίζεται εκ προοιμίου θετικά στην Αθήνα και θεωρείται ότι μεταξύ των άλλων θα συμβάλει στην αποφυγή εντάσεων στη Αιγαίο κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα εξελιχθεί ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου οι προεδρικές εκλογές επισπεύδονται για τις 14 Μαΐου. Κατά πληροφορίες, το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα συμπεριλάβει την Τουρκία και το Ισραήλ.