Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει βρει στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναν προνομιακό συνομιλητή, έναν πολιτικό που ταυτίζεται με τις θέσεις του, ταυτίζει τις προτεραιότητες της χώρας του με εκείνες της Ευρώπης και έχει ως κεντρική επιδίωξη τη ριζική μεταρρύθμιση της Ενωσης. Ο Μακρόν έχει προτείνει την έκδοση κοινών ομολόγων με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ενέργεια. Είναι υπέρμαχος της αμυντικής χειραφέτησης της ΕΕ και τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης.
Δεδομένου ότι ο γάλλος πρόεδρος έλαβε καθαρή εντολή στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το κύρος του στην Ευρώπη, αλλά και ότι ο σημερινός καγκελάριος Ολαφ Σολτς «δεν έχει χάρισμα και έχει κάνει ένα αβέβαιο ξεκίνημα», όπως σχολιάζει ο Γκίντιον Ράχμαν των «Financial Times», αναλυτές θεωρούν πως ο Μακρόν με τον Ντράγκι θα είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας στην Ευρώπη.
Το δίδυμο αναμένεται ότι θα δώσει νέα πνοή και δυναμισμό στα ευρωπαϊκά δρώμενα και ίσως καταφέρει να οικοδομήσει μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε με τη Συνθήκη του Κυρηνάλιου τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αναβαθμίζει τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας σε μια στρατηγική συμμαχία στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη μετανάστευση, στο εμπόριο και στον πολιτισμό. Μένει να φανεί η πραγματική εμβέλεια του γαλλοϊταλικού άξονα σε μια περίοδο που η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό περίπλοκων απειλών. Θα γίνει υπολογίσιμο αντίβαρο στη μέχρι πρότινος παντοδυναμία του Βερολίνου;