Μυστήριο παραμένει πώς και αν θα εφαρμοστεί η πρόθεση της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλια από τις «εχθρικές χώρες» που αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο. Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν το ανακοίνωσε την Τετάρτη, δίνοντας μία εβδομάδα περιθώριο στην κεντρική ρωσική τράπεζα να οργανώσει την αλλαγή, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ότι αποσκοπεί στο να στηρίξει το ρούβλι που έχει χάσει άνω του 20% της αξίας του το τελευταίο τρίμηνο. Η άμεση επίπτωση από την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου ήταν άνοδος για το ρούβλι αλλά και άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου.
Το ρωσικό αέριο που εισάγει η Ευρώπη στοιχίζει από 200 ως 800 εκατ. ευρώ την ημέρα. Αν όλες οι χώρες αρχίσουν να αναζητούν ρούβλια για να πληρώσουν αυτά τα ποσά, το ρωσικό νόμισμα θα ενισχυθεί και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα έχουν παρακαμφθεί. Αλλά δεν είναι σαφές πόσα από τα υπάρχοντα συμβόλαια με ευρωπαϊκά κράτη για την παροχή ρωσικού αερίου έχουν συμφωνηθεί σε ευρώ και σε πόσα περιλαμβάνεται η πιθανότητα πληρωμής σε ρούβλια.
Ευρωπαίοι ηγέτες και αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Ρωσία αλλάξει μονομερώς τα συμβόλαια για να πληρώνεται σε ρούβλια, θα σκάψει μόνη τον λάκκο της: αυτή η κίνηση θα καταστήσει το συμβόλαιο άκυρο και θα δώσει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να το τερματίσει νωρίτερα.
Αντίθετα οι «φιλικές χώρες» θα μπορούν να πληρώνουν το ρωσικό αέριο με κρυπτονομίσματα ή με το εθνικό τους νόμισμα.
Εχει ενδιαφέρον το ότι ο Πάβελ Ζαβάλνι, επικεφαλής της επιτροπής της Δούμα (Βουλής) για την Ενέργεια, ο οποίος πραγματοποίησε την ανακοίνωση, για τις «φιλικές χώρες» έδωσε ως παραδείγματα αυτών την Κίνα και την Τουρκία επειδή «δεν συμμετέχουν στην πίεση των κυρώσεων». Ο Ζαβάλνι παραδέχθηκε ότι η Μόσχα προτείνει εδώ και καιρό στο Πεκίνο να πραγματοποιεί τις πληρωμές του σε ρούβλια ή γουάν, καλλιεργώντας ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να ενορχηστρώσει μαζί με άλλες χώρες, κυρίως την Κίνα, την αποκαθήλωση του δολαρίου από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.