Μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι Στέφανου Κασσελάκη και Παύλου Πολάκη; Για πάρα πολλούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Οπως όμως όλα δείχνουν, οι ανέμελες σχέσεις των δύο ανήκουν στο παρελθόν. Και αυτό παρά τα εύσημα που απένειμε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστώντας δημόσια τον Π. Πολάκη, αλλά και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μανώλη Καπνισάκη, επειδή, όπως είπε, χάρη σε αυτούς ήρθε κοντά στο κόμμα. Το ερώτημα κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εάν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται… εν ειρήνη στην περίπτωση που ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να δίνει αφορμές για να δέχονται επικρίσεις το κόμμα και ο πρόεδρός του.
Η στάση του Π. Πολάκη είναι τις περισσότερες φορές απεχθής σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήριζε «αστικό σύστημα». Είναι όμως συμπαθής σε ένα σεβαστό μέρος του κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που, κατά τους ίδιους, «τα λέει έξω από τα δόντια και δεν φοβάται».
Η ασυλία και οι ενοχλήσεις
Αυτό είναι αρκετό, παράλληλα με την απήχηση που έχει σε πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, για να του εξασφαλίζει ασυλία. Μέχρι πού φτάνει όμως αυτή; Δεν είναι λίγες οι φορές που στο ευρύτερο προεδρικό σύστημα αλλά και σε σημαντικά τμήματα της ΚΟ έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις του.
Το θέμα είναι όμως τι κάνει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης και εάν είναι διατεθειμένος να δώσει τέλος σε αυτή την πολιτική σχέση. Ο ίδιος είχε πει παραμονές των Χριστουγέννων στους δημοσιογράφους, πίνοντας χαλαρά μια μπίρα για ανταλλαγή ευχών πριν φύγει για τις ΗΠΑ, ότι τον σέβεται, εκτιμά τον ίδιο και τη δουλειά που έκανε και κάνει, αλλά δεν καθοδηγείται από τον πρώην υπουργό.
Η κίνηση τότε, πριν από περίπου έναν μήνα, ήταν σαφής και αποτέλεσε μήνυμα πως δεν ταυτίζονται. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που φάνηκε η αποστασιοποίηση της ηγεσίας από δηλώσεις του και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ενόχληση ήταν πολλές φορές περισσότερο για το ύφος παρά για την ουσία, καθώς του πιστώνουν τις πολλές αποκαλύψεις που έχουν δώσει καίριο πλήγμα στη ΝΔ, ανεξάρτητα εάν υπήρξε σαφής και μεγάλη αδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ να τις αξιοποιήσει ή έδειχνε πως δεν επιθυμούσε να σηκώσει ορισμένα θέματα περισσότερο.
Το νέο κρούσμα
Την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις του Π. Πολάκη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την επίθεση του πρώην υπουργού στον σκιτσογράφο – γελοιογράφο της «Καθημερινής» Ηλία Μακρή.
O κρητικός πολιτικός μετά την έντονη κριτική στους δημοσιογράφους στις Σπέτσες έριξε νέα «βέλη». Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής Χανίων έβαλε στο «στόχαστρο» τον γελοιογράφο της εφημερίδας: «Εκτός από τα σιχάματα της «δημοσιογραφίας» υπάρχουν και τα βοθρολύματα της «γελοιογραφίας». Μάλλον ζητάει αύξηση και δείχνει χαρακτήρα εναντίον μου αυτό το βδέλυγμα! Ηλίας Μακρής, γελοιογράφος, λέει, της «σοβαρής» Καθημερινής! Τράβα στο Μακελειό λυξόνταρμα, εκεί θα έχεις πέραση!».
Η ιδιαίτερα επικριτική ανάρτηση δεν άρεσε στον Στ. Κασσελάκη, καθώς για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Και γι’ αυτό αμέσως τον άδειασαν με ανακοίνωση του κόμματος με την αναφορά: «Επ’ ουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέτοιες αντιδράσεις ακόμη κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπου».
Ομως ο Π. Πολάκης επανήλθε με αναφορές ότι οι αντιδράσεις δεν τον κάμπτουν και επί της ουσίας επέμεινε.
Το σενάριο της αποχής
Εν μέσω πάλι επικρίσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον Π. Πολάκη και ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως το «όχι» τελικά στην επιστολική ψήφο, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κ.λπ., ο Στ. Κασσελάκης δέχθηκε εισηγήσεις να υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα, αν και αυτό που ζητούν κάποιοι να τον θέσει εκτός κόμματος είναι απίθανο.
Πριν από τη σύναξη της ΚΟ στις Σπέτσες ο Π. Πολάκης είχε διαφοροποιηθεί στο θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια με μια αιχμηρή τοποθέτηση, για να του απαντήσει με έμμεσο τρόπο ο Στ. Κασσελάκης στην ΚΕ.
Και το θέμα είναι τι θα κάνει ο Π. Πολάκης τελικά στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια από τη στιγμή που και πολλοί ψηφοφόροι του στα Χανιά δεν ενθουσιάζονται με το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ. Εμπειροι παρατηρητές λένε πως ίσως επιλέξει την αποχή για να μη φέρει σε δύσκολη θέση και τον Στ. Κασσελάκη που έχει θέσει κομματική πειθαρχία.
Μένει να φανεί κατά πόσο το περιστατικό με τον γελοιογράφο θα τελειώσει τη σχέση Κασσελάλη-Πολάκη, αν και από την ηγεσία του κόμματος δεν θέλησαν να προχωρήσουν, καθώς ο βουλευτής δεν έδωσε περαιτέρω συνέχεια στην κόντρα του με τον γελοιογράφο.
Για τον Στ. Κασσελάκη, όμως, το ζήτημα της «βιτρίνας» του κόμματος είναι σημαντικό, αλλά και το πώς και με ποιους θα πρέπει να γίνει δουλειά στο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δίνει βάση στα think tanks που ξεκινούν την παραγωγή έργου με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων με πολύ καλά βιογραφικά.
Στον δρόμο για το συνέδριο
Οι κινήσεις του Π. Πολάκη, που πάντα όμως έτσι κινούνταν και δεν άλλαξε απόψεις, σχετίζονται και με τις διεργασίες εν όψει του συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με πρόσωπα με ισχύ στην παρούσα περίοδο, όπως ο Νίκος Παππάς. Η επαφή υπάρχει, αλλά όχι το τόσο στενό δέσιμο όπως στο παρελθόν. Ο Ν. Παππάς έχει στόχο να αυξήσει την επιρροή του με την εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων συνέδρων και την ανάδειξη μελών στην ΚΕ που συνδέονται μαζί του. Και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα έχει αυξημένη δύναμη σε σχέση με το παρελθόν.
Από εκεί και πέρα ιδιαίτερη δυναμική αναπτύσσει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας που έχει στήσει πανελλαδικό δίκτυο. Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του διαδραματίζει και ο μπαρουτοκαπνισμένος, με μακρά θητεία στο ΠαΣοΚ, νυν πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς, που προ ημερών είχε σύσκεψη με μέλη του δικτύου υποστήριξης του Δ. Τεμπονέρα ανά την Ελλάδα. Ο Δ. Τεμπονέρας με το Μέτωπο Δημοκρατίας ζητεί την έναρξη διαλόγου, συντονισμού και ενότητας δράσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό χώρο μακριά από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις του χθες.
Ο εσωκομματικός χάρτης
Οι κινήσεις όλων είναι στραμμένες στο επικείμενο συνέδριο και υπό αυτό το πρίσμα πολλοί θέλουν να τα έχουν καλά με τον Π. Πολάκη και να στηριχθούν στην επιρροή του για πριμοδότηση στη σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή.
Εξάλλου, το επικείμενο συνέδριο θεωρείται κομβικό καθώς από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν θα διαμορφωθεί και ο εσωκομματικός χάρτης της επόμενης μέρας. Συσχετισμοί που θα είναι καθοριστικοί και για τις διεργασίες την επομένη των ευρωεκλογών σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εισέλθει σε φάση ανασύνταξης εν όψει του έκτακτου συνεδρίου. Μετά τον προσυνεδριακό διάλογο θα ακολουθήσει η εκλογή συνέδρων, νέων συντονιστικών Οργανώσεων Μελών και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών στις 17-18 Φεβρουαρίου.
Μεγάλη συζήτηση θα γίνει στο συνέδριο για το θέμα της φυσιογνωμίας του κόμματος και των συνεργασιών – ειδικά με το ΠαΣοΚ – που το θέτουν αρκετοί. «Δεν μπορεί να κλείσει η πόρτα των συνεργασιών» λένε πολλά κεντρικά στελέχη, αλλά ο Στ. Κασσελάκης θα πορευθεί από εδώ και πέρα – καθώς είναι και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο – με στόχο να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του και μάλιστα με εμφαντικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει μετά τις ευρωεκλογές και θα κριθεί στις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ο προοδευτικός πόλος έναντι της ΝΔ, αλλά ξέρει και αυτός πως ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Η πρόταση της μετακόμισης
Στο συνέδριο θα συζητηθεί και η πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η πρόταση ήδη συζητείται σε διάφορους κύκλους γιατί βάζει ένα ευρύτερο πολιτικό θέμα προσδιορισμού και τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο εν όψει και των ευρωεκλογών.
Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη που συμφωνούν και μάλιστα επιχειρηματολογούν με βάση τα στοιχεία δημοσκοπήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί κεντροαριστερά (το 62% των ψηφοφόρων του εκφράζει αυτή την επιθυμία σύμφωνα με δημοσκόπηση προ ημερών της MRB).
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διοργανώσει Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια – η αρχή στις 4 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη και στις 10 στη Λάρισα – με έναν διττό στόχο: αφενός, για να επικαιροποιήσει τις τοπικές αναπτυξιακές προτάσεις του, με το βλέμμα στην ενίσχυση της περιφέρειας και της αποκέντρωσης. Αφετέρου, για να ακούσει αλλά και να κινητοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις ώστε να συνδιαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθούν τα Περιφερειακά Συνέδρια θα είναι αυτά της πρωτογενούς παραγωγής και της πολιτικής προστασίας, της δημόσιας, δωρεάν υγείας, της ισχυρής και ποιοτικής δημόσιας, σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, του δικαιώματος στη στέγαση, των ασφαλών και γρήγορων μεταφορών και οδικών δικτύων, της ψηφιακής πρόσβασης για μια νέα οικονομία.
Δεύτερη σχολή δικαστών, κρατικοποιήσεις, επιστροφή των δώρων, σίτιση στα σχολεία
Θέσεις και προτάσεις που προκαλούν ευρύτερες συζητήσεις για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστούν χωρίς να δημιουργηθούν αναταράξεις και να τροφοδοτηθούν συγκρούσεις προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από το τριήμερο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες. Ηδη, για τα μέτρα αυτά που παρουσιάστηκαν με διαφάνειες (power points) υπάρχει συζήτηση κατά πόσο είναι κοστολογημένα, κάτι που λένε από την Κουμουνδούρου πως έχει γίνει, και ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι το όποιο δημοσιονομικό τους αποτύπωμα θα αντισταθμιστεί με μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν τους ήδη υπερφορολογημένους πολίτες.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προτάσεις αναδείχθηκαν από τον συντονιστή των τομεαρχών της ΚΟ Παύλο Πολάκη και αφορούν την αλλαγή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης (με ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών, ενοποίηση προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης και μία μόνο αναβολή στις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος), αλλά και τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας και επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στις στρατηγικές υποδομές (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Εγινε λόγος ακόμη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με διπλασιασμό των αποδοχών των λειτουργών του και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης με συγκεκριμένα τοπικά σχέδια ανάπτυξης.
Τι άλλο προτάθηκε; Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από τη φορολόγηση, την ανακατανομή των πόρων, την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της αγοράς, αλλά και με την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την επαναφορά των επιδομάτων Πάσχα, Αδείας και Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση ενιαίας προοδευτικής φορολόγησης φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως της πηγής εισοδήματος και προοδευτικού συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, αλλά και μέτρα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.
Στο πεδίο της Παιδείας μια από τις προτεραιότητες είναι η εφαρμογή καθολικής δωρεάν σίτισης και για τα 14 έτη σπουδών από το νηπιαγωγείο δηλαδή μέχρι και το λύκειο και σε όλους τους τύπους σχολείου. Επίσης, όσον αφορά την Ανώτατη Παιδεία, προτείνει τουλάχιστον τριπλασιασμό των κονδυλίων.
Αλλες προτάσεις αφορούν την επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα, εισιτήρια, γεωργικά εφόδια, αλλά και την Εθνική Στρατηγική Ενταξης προσφύγων και μεταναστών για την τακτοποίηση του χάους στη μετάκληση εργατών γης και για ένα δίκαιο σύστημα κτήσης ιθαγένειας χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς.