Οι οιωνοί για τα Ελληνοτουρκικά

Το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022 – Η διάθεση της Αγκυρας να οξύνει την κατάσταση είναι σαφής, αν και η Αθήνα θα επιθυμούσε τον διάλογο – Τα πεδία της κρίσης, οι ισχυρές συμμαχίες και η πολιτική της εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης από την Ελλάδα

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για την Τουρκία για διάφορους λόγους. Οι οικονομικές δυσκολίες, σε κανονικές συνθήκες, θα απέτρεπαν κάποια εξωτερική περιπέτεια. Επειδή ο κ. Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει εκλογές και να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά όπως κάποιος άλλος φυσιολογικός ηγέτης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπει στον πειρασμό μιας εξωτερικής περιπέτειας. Δεν είναι το πιθανότερο, αλλά είναι ένα σενάριο που οι ελληνικές υπηρεσίες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη» δηλώνει στο «Βήμα» ανώτερος έλληνας αξιωματούχος.

Το χαμηλό βαρομετρικό στα Ελληνοτουρκικά – διπλωμάτες μιλούν για αρκετά βαρύ κλίμα – γεννά το ερώτημα: Θα κάνει η Αγκυρα «το απονενοημένο» και αν ναι, ποιο πεδίο θα επιλέξει; Τη νέα χρονιά η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές και σύνθετες απειλές ασφαλείας. Το εγγύς παρελθόν είναι ενδεικτικό. Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία (Μάρτιος 2020) στον Εβρο συμπίπτει με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Το θέρος του ίδιου έτους υπήρξε μακρά ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο που λίγο έλειψε να γίνει «θερμή» λόγω και της επιθετικής πολιτικής της Αγκυρας. Οι σύγχρονες προκλήσεις «διεύρυναν» την έννοια της ασφάλειας. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από κακοκαιρίες (π.χ. «Ιανός») και οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού υπερτόνισαν τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, για την Αθήνα βασική απειλή ασφαλείας και το 2022 παραμένει η Τουρκία.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.