Μια προεκλογική κούρσα που ξεκίνησε ουσιαστικά το βράδυ των ευρωεκλογών τελειώνει σήμερα. Οι στρατοί των μονομάχων στις εκλογές του ΠαΣοΚ θα βρίσκονται πίσω από τις κάλπες για να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της κορυφαίας διαδικασίας.
Κάποιος θα ελέγχει την ταυτότητα του ψηφοφόρου, άλλος θα γράφει το όνομά του στο ειδικό εκλογικό τετράδιο. Ενα τρίτο πρόσωπο θα καταχωρίζει το όνομα του ψηφοφόρου στο τάμπλετ, που θα είναι διασυνδεδεμένο με κεντρικό σύστημα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλοεγγραφής. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται και η συμμετοχή, που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για όλους και το τεράστιο στοίχημα της ημέρας.
Εξω από τα εκλογικά κέντρα κινητοποιητές των υποψηφίων θα σβήνουν από τις χαρτογραφήσεις εκείνους που ψήφισαν και θα επικοινωνούν με εκείνους που δεν έχουν μπει στο παραβάν. Μια διαδικασία που στο ΠαΣοΚ την έχουν κάνει αρκετές φορές και οι επιτελάρχες των μονομάχων τη γνωρίζουν καλά.
Η επόμενη ημέρα
Στις 19.00 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η καταμέτρηση, εκτός αν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, κάτι που θα δείξει αυτόματα τον δρόμο της παράτασης σε ορισμένα εκλογικά κέντρα. Δύο ώρες μετά θα υπάρχει μια ασφαλής εικόνα σχετικά με το αποτέλεσμα. Μετά τις 21.00 θα γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δύο μονομάχοι που θα περάσουν στον επόμενο γύρο και ποιοι είναι εκείνοι που θα έχουν κοπεί. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα στο ΠαΣοΚ.
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα περάσει πρώτος στην επόμενη φάση. Σύμφωνα με συνεργάτες του, «είναι αρκετά ανεβασμένος στην Αττική, ενώ η Κρήτη, που ψηφίζουν χιλιάδες ψηφοφόροι, αποτελεί το μεγάλο του κάστρο».
Συν και πλην
Παράλληλα, περιμένουν πως θα πάει αρκετά καλά και σε άλλες περιοχές, κυρίως της Πελοποννήσου. Επιπρόσθετα, Χίος, Ξάνθη, Δράμα και Ιωάννινα χαρίζουν χαμόγελα στον στενό του πυρήνα. Ο προβληματισμός ξεκινάει όταν στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει η Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί καταγράφει σημαντικές απώλειες. Προβληματισμός υπάρχει και για περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Ευρυτανία, την οποία και δεν κατάφερε να επισκεφθεί στην περιοδεία του, και την προηγούμενη φορά ήταν δεύτερος.
Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, «φαίνεται ότι το στοίχημα που έβαλε να απευθυνθεί στον απλό κόσμο του ΠαΣοΚ αποδίδει καρπούς» και συνέχισε τονίζοντας πως «κάποιες απώλειες που έχει σε σχέση με το 2021 φαίνεται να τις αναπληρώνει με ψηφοφόρους που αγκάλιασαν την τακτική της αυτόνομης πορείας και το ζήτημα του ήθους που ανέδειξε».
Σε σχέση με το 2021 υπάρχουν 100 περισσότερες κάλπες που συμφωνήθηκαν ομόφωνα στην ΕΔΕΚΑΠ. Κάτι που σημαίνει πιο εύκολη πρόσβαση για αρκετούς ψηφοφόρους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Αυτοργάνωση
Η Αννα Διαμαντοπούλου, που μπήκε τελευταία στην κούρσα της διεκδίκησης, κατάφερε οργανωτικά να κάνει την έκπληξη και να βρει τον απαιτούμενο κόσμο για να ελέγξει τη διαδικασία. «Με πολλή δουλειά στο οργανωτικό σκέλος μπορέσαμε να βρούμε αντιπροσώπους για πάνω από το 95% των εκλογικών τμημάτων» ανέφερε στενός της συνεργάτης στο «Βήμα» και συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό είναι κάτι που δείχνει το υψηλό επίπεδο αυτοργάνωσης που συγκροτήθηκε, κυρίως από εθελοντές αλλά και κοινωνικά στελέχη». Στο στρατόπεδο της Αννας Διαμαντοπούλου τονίζουν πως η υποψηφιότητά της πηγαίνει αρκετά καλά σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Δυτική Μακεδονία, που είναι και η έδρα της. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες γίνεται στοχευμένη προσπάθεια να ενισχυθεί το αποτύπωμά της σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αχαΐα, η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Αρκαδία.
Μυρίζει μπαρούτι
Η Αρκαδία θα είναι από τα μεγάλα ντέρμπι που θα δώσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κάλπη μυρίζει μπαρούτι καιρό τώρα. Ο Χάρης Δούκας όμως αντιμετωπίζει σε άλλες περιοχές μεγαλύτερα προβλήματα. Λασίθι, Ρέθυμνο, Κοζάνη, Φλώρινα και Κιλκίς είναι περιοχές που σίγουρα δεν θα τερματίσει στην πρώτη θέση. Από το επιτελείο του τονίζουν πως «μεγάλες κάλπες, όπως η Αθήνα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λάρισα, που έχει γίνει καλή δουλειά το προηγούμενο διάστημα, δίνουν ένα αβαντάζ στον δήμαρχο Αθηναίων».
Στην πλατεία Κοτζιά θεωρούν πως «ο Χάρης Δούκας κατάφερε να περάσει το δίλημμα, το οποίο ενισχύει την υποψηφιότητά του, και έπιασε τον σφυγμό εκείνων που θέλουν να δουν το ΠαΣοΚ κυβέρνηση. Μειονέκτημά του είναι η πολιτική απειρία που φάνηκε στο ντιμπέιτ και τον στόχευσαν οι αντίπαλοί του με ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως είναι αυτό του διπλού ρόλου δημάρχου και προέδρου κόμματος. Το πρόβλημα αυτό ωστόσο φαίνεται να το συζητεί η κοινωνία στα αστικά κέντρα, όχι όμως στην επαρχία».
Η επιλογή
Ο Παύλος Γερουλάνος τις τελευταίες ημέρες προβάλλει το επιχείρημα πως μόνο αυτός μπορεί να κερδίσει τον Ανδρουλάκη. Συνεργάτης του δηλώνει στο «Βήμα» πως «το μήνυμα «επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας» τέθηκε και πέρασε στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Κυρίως όμως το συζήτησε η κοινωνία και εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν, γιατί θέλουν αλλαγή ηγεσίας, η οποία θα σηματοδοτήσει και μια νικηφόρα πορεία τις επόμενες εκλογές».
Στο επιτελείο του επενδύουν ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στον Εβρο και στην Κεφαλλονιά, ενώ προβληματίζονται για την Ηλεία, την Αρκαδία και αφήνουν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη Χαλκιδική.
Η Ηλεία θα είναι το φρούριο του Μιχάλη Κατρίνη που έχει διάσπαρτες δυνάμεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Συνδικαλιστές, στελέχη της νεότερης γενιάς και αυτοδιοικητικοί αποτελούν κήρυκες της υποψηφιότητας του κ. Κατρίνη. Ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου επενδύει στους Μεσσήνιους και στη Δυτική Αθήνα όπου εκλέγεται βουλευτής.
Οι καμπάνιες, οι ατάκες και η στρατηγική
Επικοινωνιολόγοι. Αναλυτές δεδομένων. Δημοσιογράφοι. Στελέχη του οργανωτικού του ΠαΣοΚ και αρκετοί εθελοντές. Αυτοί είναι εδώ και μήνες οι στενοί συνεργάτες των υποψήφιων προέδρων. Είναι ο πρωινός τους καφές, για τη χάραξη της στρατηγικής, αλλά και το τελευταίο τηλέφωνο το βράδυ, για τον ορισμό της αυριανής ατζέντας.
Τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων προέδρων έχουν πολυπλόκαμη δομή. Πρέπει να λειτουργούν ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή που θα διαχέει το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας σε κάθε μέσο επικοινωνίας προκειμένου να φτάσει στον κάθε ψηφοφόρο.
Κοινά στοιχεία
Σύμφωνα με δημοσκόπο μεγάλης εταιρείας, όλες οι καμπάνιες είχαν αρχικά δύο κοινά στοιχεία. Το ένα είναι πως όλοι οι υποψήφιοι εστίασαν στο προγραμματικό πλαίσιο. Το άλλο είναι πως «όλες οι προεκλογικές εκστρατείες ήταν πολύ προσωπομετρικές. Ακόμη και ο Χάρης Δούκας, που έχει ψηλά το στοιχείο της ομάδας, το αφήγημά του στηριζόταν στο πρόσωπό του. Κανένας υποψήφιος δεν έδειξε ποια είναι τα πρόσωπα της ομάδας του» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» και συνέχισε αναλύοντας το κάθε πρόσωπο που φιλοδοξεί να ηγηθεί του ΠαΣοΚ.
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπιζόμενος το έργο του και τη δουλειά σαν ΠαΣοΚ εστίασε στα όσα έγινα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το κυριότερο στοιχείο που επικράτησε ήταν η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο έγινε η αμφισβήτησή του. Στο τέλος κράτησε ψηλά το θυμικό του τι ακριβώς συνέβη. Η ατάκα του “αυτοί που με αμφισβήτησαν επτά και δέκα ξέρω τι έκαναν στις επτά παρά δέκα” επαναλήφθηκε και διαδόθηκε καλλιεργώντας το αίσθημα της αδικίας».
Απουσίαζε
Η Αννα Διαμαντοπούλου κινήθηκε ενωτικά και αντιπολιτευτικά. «Συγκεκριμένα εστίασε στην εμπειρία της και με θετικό λόγο ξεδίπλωσε ένα νέο ήθος» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως «ίσως δεν μπορούσε να πει ότι κάτι στο ΠαΣοΚ δεν δούλευε το προηγούμενο διάστημα, καθώς απουσίαζε από τη λειτουργία του κόμματος. Μίλησε για το αύριο και κέρδισε χαμένο έδαφος, καθώς μπήκε τελευταία στην προεκλογική κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος».
Ο Χάρης Δούκας που επέλεξε την τηλεμαχία για να χτυπήσει στο θέμα της ΔΕΗ έδειξε με αυτόν τον τρόπο πως στοχεύει σε ένα πιο αριστερό κοινό, όμως και πάλι «σε γενικές γραμμές δεν είχε σημαντικές διαφοροποιήσεις στο επικοινωνιακό σκέλος από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Εθεσε αρκετές φορές το δίλημμα για ένα ανοιχτό ή κλειστό και φοβικό κόμμα και έδειξε πως η καμπάνια του έχει συγκεκριμένο πρόσημο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προτάσεις
Σύμφωνα με δημοσκόπους και επικοινωνιολόγους, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε και αυτός θετική καμπάνια, με προτάσεις και κεντρικό μήνυμα το μότο του «νίκη αξιών». Δεν μπήκε σε κάποια κόντρα. Είχε μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τον Χάρη Δούκα παρά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Αυτό ίσως είναι ένα στοιχείο που ενδεχομένως να του στοιχήσει στον δεύτερο γύρο, καθώς δεν πόλωσε αρκετά τους υποστηρικτές του, δεν τους συσπείρωσε και άργησε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που του έδωσαν οι δημοσκοπήσεις, που αναφέρουν πως έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει σε δεύτερη φάση τον Νίκο Ανδρουλάκη» δηλώνουν στο «Βήμα».
Σε θετικό κλίμα
Για τους άλλους δύο υποψηφίους οι δημοσκόποι είναι ξεκάθαροι. Ο Μιχάλης Κατρίνης, που εξέπληξε με τον αριθμό των υπογραφών, το πλήθος αλλά και τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων, «φάνηκε έντονα παραταξιακός και ενωτικός χωρίς να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση, αλλά σε πολιτική. Σε αντίθεση με τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που στοχεύοντας στην τηλεμαχία στον Νίκο Ανδρουλάκη έδειξε πως απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό».
Ολα αυτά συμβαίνουν σε θετικό κλίμα, με μικρές εξαιρέσεις εντάσεων που βοηθούν να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις των υποψηφίων, κάτι που ενισχύει αυτόματα το αποτύπωμα του ΠαΣοΚ στην κοινωνία. Ειδικά με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικών άλλων όμορων κομμάτων.