«Το σύστημα δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι αποτυχημένο και πρέπει να αλλάξει»  τονίζει ο δασολόγος κ. Ηλίας Αποστολίδης, συνιδρυτής της μελετητικής εταιρείας «Υλη», ο οποίος είχε συντονίσει τις μελέτες για την αποκατάσταση του δάσους της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Οπως αναφέρει, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν στην κατάσβεση η Πυροσβεστική, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες και οι δήμοι και όχι η δασική υπηρεσία.   

«Πρέπει να εμπλακούν με διακριτούς ρόλους η Πυροσβεστική και η δασική υπηρεσία, η οποία γνωρίζει καλύτερα την πρόληψη, την προ-καταστολή, την οργάνωση. Θέλει ειδικές γνώσεις για να χαράξεις… ζώνη άμυνας ανάλογα με το ανάγλυφο, τη βλάστηση κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια έμπειρη υπηρεσία και να μην τη χρησιμοποιείς. Απαιτείται σχέδιο επέμβασης ξεχωριστό για κάθε περιοχή» σημειώνει ο ίδιος.

Προβλήματα

Από την πλευρά του, ο κ. Μπόκαρης επισημαίνει ότι οι καταστροφές του τελευταίου δεκαημέρου ανέδειξαν τα προβλήματα στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών. «Η συζήτηση για  σύστημα οργάνωσης, αντιπυρικού σχεδιασμού και εκτέλεσης στο πεδίο πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Ηταν τεράστιο λάθος ο αποκλεισμός το 1998 της δασικής υπηρεσίας» υπογραμμίζει.   Για να βγει όμως από το περιθώριο πρέπει προηγουμένως να ενισχυθεί με προσωπικό και πόρους. «Ξεκίνησε διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ ( 200 δασολόγων, 200 δασοπόνων, 50 δασοφυλάκων και 50 διοικητικών), αλλά δεν έχει προχωρήσει. Εκκρεμεί και η προμήθεια 300 οχημάτων για περιπολίες στα δάση, αλλά για φέτος το χάσαμε το στοίχημα» σημειώνει ο κ. Μπόκαρης.  

Στις μεγάλες φωτιές χρειάζονται όλοι, δασικοί, πυροσβέστες και ντόπιοι, προσθέτει. «Οι  υπηρεσίες πρέπει να καταγράψουν σε κάθε οικισμό πόσοι πρέπει να το εγκαταλείψουν άμεσα σε περίπτωση φωτιάς (ηλικιωμένοι, άρρωστοι κ.ά.) και πόσοι μπορούν να βοηθήσουν π.χ. κόβοντας δέντρα και δημιουργώντας αντιπυρική ζώνη, συμβάλλοντας στην κατάσβεση με ψεκαστικά, αγροτικά μηχανήματα, υδροφόρες κ.ά.».  

Ωστόσο, το «κλειδί» βρίσκεται και στη διαχείριση των δασών. Σύμφωνα όμως με τον κ. Αποστολίδη είναι πλέον οικονομικά ασύμφορη και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δασικούς συνεταιρισμούς για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα δάση.