Οι λυκοφιλίες μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης φροντίζει να κρατά ευδιάκριτες αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα - Τα σενάρια για μυστικούς διαύλους επικοινωνίας μένουν στο συρτάρι

Το μεσημέρι της Τρίτης, σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρίσκονταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κινήθηκε προς το τραπέζι των προσκεκλημένων όπου ήδη είχαν πάρει θέση η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαιρέτησε τον κ. Σταϊκούρα βάζοντας φιλικά το χέρι στον ώμο του και τον κ. Τσίπρα με ένα νεύμα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθονταν αντικριστά στο τραπέζι και το μεταξύ τους κλίμα περιγράφεται ως ψυχρό. Ο πάγος έσπασε για λίγο όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε με χιουμοριστική διάθεση στον τρόπο που τραυματίστηκε, παίζοντας μπάσκετ, στο προαύλιο του Ζαππείου.

Ακολούθησε μια σύντομη στιχομυθία μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη με αναφορές σε πέναλτι και τρίποντα και μετά ξανά ψυχρότητα. Οπως έλεγε ένας από τους παρευρισκομένους, η μόνη κοινή επιθυμία που μπορούν να έχουν σε αυτή τη φάση οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «είναι να πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός», η ομάδα που υποστηρίζουν.

Ευδιάκριτες αποστάσεις από τον Τσίπρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φροντίζει να κρατά ευδιάκριτες αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και η υποψία πρόθεσης για συνεργασία ή μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ΠαΣοΚ.

Η βάση του, σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να διακατέχεται από μη φιλικά συναισθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, εξακολουθεί, παρά την υπόθεση των υποκλοπών, όπως δείχνουν και όλες οι τελευταίες μετρήσεις, να αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πληγές που δημιουργήθηκαν από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε την εξαφάνιση του ΠαΣοΚ από τον πολιτικό χάρτη δεν έχουν κλείσει. Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών των δύο κομμάτων έχουν υπερβεί το ψυχροπολεμικό κλίμα των τελευταίων χρόνων. Φιλίες που δοκιμάστηκαν αναθερμάνθηκαν, συμμαχίες, σε τοπικό κυρίως επίπεδο, ανασυστάθηκαν. Εικόνες όπως αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου να συνομιλεί στον διάδρομο της Βουλής με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ Ευαγγελία Λιακούλη, μετά από μια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, θα ήταν αδιανόητη, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι καφέδες και το… Τείχος του Βερολίνου

Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται να απέχουν από τα σενάρια που θέλουν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να έχουν μυστικούς διαύλους επικοινωνίας αλλά και αυτά που φέρουν πρόσωπα να αναλαμβάνουν τη διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας των δύο κομμάτων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ενα γεύμα στην «Παλιά Αγορά» με συνδαιτυμόνες τους Χρήστο Σπίρτζη και Δημήτρη Ρέππα, που συνδέονται με γνωριμία χρόνων, πήγε προς στιγμήν να τροφοδοτήσει σενάρια ανάλογα του καφέ που είχαν πιει προ διετίας ο Κώστας Γείτονας με τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Ο κ. Σπίρτζης έχει αναλάβει τον ρόλο του πολιορκητικού κριού του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο και ο κ. Ρέππας είναι εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, που εκπέμπουν το μήνυμα της μη συνεργασίας με τη ΝΔ. Στους κόλπους του ΠαΣοΚ η προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» βρίσκει ευήκοα ώτα. Ωστόσο, όπως λέγεται, σε αυτή τη φάση, και τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι πρώτες κάλπες, στις σχέσεις των δύο κομμάτων θα υψωθεί «Τείχος του Βερολίνου».

ΑΛΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τα βρίσκουν στις αυτοδιοικητικές

Το παγωμένο σκηνικό μεταξύ των δύο κομμάτων αλλάζει στο τοπικό επίπεδο, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίας αλλά και υπάρχουν συμφωνίες για συνεργασία σε επίπεδο δήμων. Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος κατά την ολομέλεια των αυτοδοικητικών στελεχών του ΠαΣοΚ που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στη Λάρισα, άκουσε ότι πράγματι δήμαρχοι ή και πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έναν δήμο, έχουν δεχθεί προτάσεις στήριξης από τον Χρήστο Σπίρτζη. Τόνισαν μάλιστα ότι η στήριξη αυτή είναι ευπρόσδεκτη, διαφορετικά «είναι σαν να αφήνουμε τους δήμους στα χέρια της ΝΔ». Η Χαριλάου Τρικούπη, στις δημοτικές εκλογές, δεν θα δώσει επίσημη γραμμή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τις τοπικές συμμαχίες. Ούτε μπορεί, όπως λέγεται, να πει σε στελέχη όπως ο Κώστας Ασκούνης, που θα διεκδικήσει τον Δήμο Καλλιθέας, να μην έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία φέρεται να έχει εξασφαλίσει.

Σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές, οι περιφερειακές εκλογές είναι καθαρά πολιτικές. Η ΝΔ έχει κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες, έχασε αυτή της Κρήτης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα της ύπαρξης μιας κεντρικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων. «Θα έχουμε δικούς μας υποψηφίους και στις 13 περιφέρειες» φέρεται να είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σύσκεψη στελεχών. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται διατεθειμένος να απευθύνει ακόμα και επίσημη πρόταση συνεργασίας, όταν η Χαριλάου Τρικούπη ανακοινώσει τη σύνθεση του τομέα αυτοδιοίκησης, η οποία εκκρεμεί. Η Κουμουνδούρου, όπως αναφέρουν αρμόδια κομματικά στελέχη, θα συζητούσε στήριξη κοινών υποψηφίων. Πέραν της Κρήτης, όπως λέγεται, θα μπορούσε να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πετρίδη, προσωπικού φίλου του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Γιώργου Πεταλωτή, στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Κώστα Μπαργιώτα στη Θεσσαλία, του Σταμάτη Μαλέλη στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και του Γιάννη Σγουρού στην Αττική.

Σχέσεις ανταγωνιστικές στη μάχη του σταυρού

Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη και των δύο κομμάτων, δεν βρισκόμαστε σε εποχή πολιτικών ζυμώσεων αλλά σε προεκλογική περίοδο. Οι σχέσεις των δύο κομμάτων, που στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο, είναι ευθέως ανταγωνιστικές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υποψηφίους βουλευτές που δίνουν ήδη τη μάχη του σταυρού. Υποψήφιοι του ΠαΣοΚ που διεκδικούν, μέσω της ανόδου των ποσοστών του κόμματος, την εκλογή τους στη Βουλή, απευθύνονται επί της ουσίας στο κεντροαριστερό εκλογικό ακροατήριο δημιουργώντας ανταγωνιστικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ, της ίδιας περιφέρειας.

INFO

Στο Λεκανοπέδιο είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου υποψήφιοι του ΠαΣοΚ απευθύνονται στο ίδιο κεντροαριστερό εκλογικό ακροατήριο με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μιχάλη Καρχιμάκη. Οπως όμως λέγεται, η εκλογή στη Βουλή προέχει της όποιας «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.