Στον δρόμο για το συνέδριό του, στα τέλη Φεβρουαρίου, οδεύει και επισήμως από σήμερα με τη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με κύριο χαρακτηριστικό την αιφνιδιαστική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να κόψει το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τις γέφυρες με το ΠαΣοΚ με μια πρωτοφανή επίθεση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέστρεψε στην παλαιά γνώριμη τακτική του κόμματος για μετωπική στάση έναντι του ΠαΣοΚ, με το οποίο ουσιαστικά διαγκωνίζονται εν όψει των ευρωεκλογών για τη δεύτερη θέση.
Το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δημοσκοπήσεις, έστω με μικρή διαφορά, προκαλεί έντονο εκνευρισμό που εκπέμπεται σε πολλές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή υπάρχει αναβρασμός στο εσωτερικό του κόμματος για το τι πρέπει να γίνει στο πεδίο των συνεργασιών ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο.
Και αυτό διότι από την παρούσα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει η λογική ότι ο ευρύτερος χώρος έχει ως σημείο αναφοράς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προφανώς όχι το ΠαΣοΚ. Αυτή η αντίληψη, αρκετά «βοναπαρτική» για κόμμα του 11%-12%, με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δυο μηνών, βρίσκει αντίθετους αρκετούς βουλευτές και πολλά στελέχη που προκρίνουν, αν όχι τη συνεργασία στην παρούσα περίοδο, τουλάχιστον την επικοινωνία σε πρώτο βαθμό με τις άλλες δυνάμεις του χώρου.
Παραμονές της ΚΕ ο Στ. Κασσελάκης είδε τον Διονύση Τεμπονέρα να καταθέτει κείμενο-πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός Μετώπου Δημοκρατίας και τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο (είναι και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), να προκρίνουν τη μετακίνηση από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το θέμα των συνεργασιών – ειδικά με το ΠαΣοΚ – το θέτουν αρκετοί και δεν πτοούνται από την επίθεση του Στ. Κασσελάκη στον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη και τη σκληρή απάντηση της Χαρ. Τρικούπη, και θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αρκετά και στο συνέδριο.
Οι ανοιχτές εκκρεμότητες
Υπό τη σκιά της κριτικής του ΠαΣοΚ για «Πολάκη made in USA» ως απάντηση στα περί εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη από τον Πρωθυπουργό, των σεναρίων για πιθανή υπουργοποίηση του Στ. Κασσελάκη από τον Κ. Μητσοτάκη και των συζητήσεων για το δάνειο προς τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και το τριήμερο στις Σπέτσες (το κάλεσμα προς τους βουλευτές για συζήτηση μετά διαφανειών-power point), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κλείσει πολλά μέτωπα.
«Δεν μπορεί να κλείσει η πόρτα των συνεργασιών» λένε πολλά κεντρικά στελέχη, αλλά ο Στ. Κασσελάκης θα πορευθεί από εδώ και πέρα – καθώς είναι και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο – με στόχο να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει μετά τις ευρωεκλογές και θα κριθεί στις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ο προοδευτικός πόλος έναντι της ΝΔ, αλλά ξέρει και αυτός πως ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης το είχε περιγράψει πριν από καιρό ουσιαστικά, όταν είπε πως η σκέψη του πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο.
Με δεδομένο ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα γίνει και σύγκρουση για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές έχει μεταλλαχθεί, ο Στ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει να στήσει πιο στέρεες βάσεις. Η αρχή θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα με την έναρξη των προσυνεδρίων και βέβαια θα φανεί κατά πόσο ελέγχει και σε ποιον βαθμό το κόμμα, με την εκλογή και των συνέδρων και των νέων νομαρχιακών επιτροπών.
Τα πρώτα βήματα από τους αποχωρήσαντες
Από την άλλη πλευρά, όσοι αποχώρησαν έκαναν το πρώτο βήμα με διήμερη συζήτηση (βασικοί ομιλητές οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος) για να ξεκινήσει η οργανωτική συγκρότηση της Νέας Αριστεράς που προγραμματίζει πανελλαδική συνδιάσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν στελέχη ΚΕ που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτές, συνδικαλιστές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της νεολαίας, φοιτητές, εργαζόμενοι κ.λπ.