Στην ελληνική πρωτεύουσα συμμερίζονται τη γερμανική οπτική ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αφεθεί να βγει εκτός ελέγχου – ακόμη και αν η αφετηρία από την οποία η κάθε πλευρά προσεγγίζει το πρόβλημα είναι διαφορετική. Η γερμανική διπλωματία κινείται σε κάθε επίπεδο με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα που έχει διαμορφωθεί. Η νεότερη κίνηση εκ μέρους του Βερολίνου θα είναι η επίσκεψη στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ακόμη και στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τη γερμανίδα καγκελάριο, το θέμα «Τουρκία» κυριάρχησε.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Η έκβαση των συνομιλιών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Brexit και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο δεν επιτρέπουν να αποσπαστεί η προσοχή του Βερολίνου. Ωστόσο, ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι η Γαλλία. Οι σχέσεις του Παρισιού με την Αγκυρα έχουν χτυπηθεί από διπλωματικό «βαρομετρικό χαμηλό» σε όλα τα μέτωπα – με αυτό της Λιβύης να είναι το κομβικό – και το πώς θα εξελιχθούν είναι απρόβλεπτο. Η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί περιγράφεται γλαφυρά από τον τίτλο «Ερντογάν: Ο πόλεμος προ των πυλών» στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Le Point».

Προληπτικά

Για τους έμπειρους παρατηρητές, είναι προφανές ότι το Βερολίνο κινείται προληπτικά. Αν ο έλεγχος στην Ανατολική Μεσόγειο χαθεί και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτραχυνθούν περαιτέρω μέσω ενός θερμού επεισοδίου, τότε το Βερολίνο θα βρεθεί ενώπιον μιας κατάστασης που θα πρέπει να εξετάσει πλέον σοβαρότατα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων. Μια γαλλογερμανική αντιπαράθεση σχετικά με την επιβολή ή όχι κυρώσεων θα ήταν ένα απευκταίο σενάριο. Προς το παρόν, το Βερολίνο μοιάζει να πιέζει την Αγκυρα μέσα από τη διατήρηση της Τουρκίας στη λίστα των χωρών με τις οποίες δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα σύνορα – πιέζοντας τον τουρκικό τουρισμό. Είναι επίσης προφανές ότι ένας ελληνοτουρκικός διάλογος – εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις – θα ήταν προτιμότερος πριν παρά ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο.