ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη ψηφοφορία, η μάχη του συνεδρίου και η δύσκολη επόμενη μέρα

Καταμέτρηση δυνάμεων στο ΣΥΡΙΖΑ η ψηφοφορία - Εξαιρετικά δύσκολη η συνύπαρξη την επόμενη μέρα, δηλώσεις ρήξης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - «Οι σύνεδροι να αποφασίσουν αν θα είμαι υποψήφιος» η γραμμή Κασσελάκη

Σε ένα σπιράλ καθημερινής απαξίωσης και πολιτικού ευτελισμού έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη όλων των πλευρών στην πορεία προς το πιο κρίσιμο συνέδριο των τελευταίων ετών, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει πρώτα απ’ όλα μάχη επιβίωσης. «Η μάχη των μαχών» όπως λένε πολλοί για μια διαδικασία, υποτίθεται την ύψιστη κομματική, η οποία όμως αμφισβητείται έντονα από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει και η σημερινή, συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία με βάση τους «87».

Αδύνατη η συνύπαρξη στο ΣΥΡΙΖΑ


Το κυρίαρχο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο συνέδριο. Θα υπάρξει η οριστική ρήξη και η αναμενόμενη διάσπαση; Για λόγους τακτικής ουδείς μιλάει για αυτή, ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά. Το κλίμα όμως δεν είναι απλώς τεταμένο. Είναι τόσο πολεμικό που θεωρείται αδύνατο να συνυπάρξουν τα δύο στρατόπεδα την επαύριο είτε του συνεδρίου είτε των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου.

Αυτό καταγράφηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και οι εκλογές που ξεκίνησαν από χθες και ολοκληρώνονται σήμερα για την ανάδειξη συνέδρων σε 700 οργανώσεις ανά την επικράτεια επιβεβαιώνουν πως μιλάμε πλέον για δύο κόμματα. Απομένει, απλά, η επικύρωση της διάσπασης που έρχεται όλο και πιο κοντά.

Θέλει την ανατροπή

Η αποψινή καταμέτρηση δυνάμεων θα είναι κρίσιμη για τα μελλούμενα. Από τους συσχετισμούς της κάλπης θα φανεί κατά πόσο ο κ. Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να ανατρέψει στο συνέδριο τον αποκλεισμό του από τις εκλογές για την ηγεσία.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε και η Πολιτική Γραμματεία στα μέσα της περασμένης εβδομάδας επικύρωσε τις τέσσερις υποψηφιότητες, πλην του Στ. Κασσελάκη, δηλαδή των Σωκράτη Φάμελλου, Παύλου Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολου Γκλέτσου, κινήσεις που αμφισβητούνται συνεχώς από τον πρώην πρόεδρο και τους υποστηρικτές του.

Τι θα κάνει ο Κασσελάκης; Θα εκλεγεί σύνεδρος, όπως είναι αναμενόμενο, και θα παραστεί στο συνέδριο κανονικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξαν ακραίες φωνές από τμήμα των «87» για να τον αποκλείσουν και από σύνεδρο, αλλά αυτό θα έδειχνε περαιτέρω φοβικότητα, μεγαλύτερη από αυτή που επιδεικνύεται την τελευταία περίοδο και η οποία οδηγεί και σε λάθος ενέργειες που τραυματίζουν την εικόνα του κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα μια κρίσιμη περίοδο.

Η μάχη Κασσελάκη στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο από μόνη της θα δώσει και άλλο χρώμα στη διαδικασία, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών και των οργάνων δεν συμμετείχε. Εκεί εξάλλου ο ίδιος θα δώσει τη μάχη και ανάλογα με τον αριθμό των συνέδρων που επηρεάζει θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις.

Και μπορεί το νυχτερινό κατάστημα στο Γκάζι να μην παίζει μουσική στο συνέδριο, αλλά ένταση μετά μουσικής θα υπάρξει – και αυτό είναι δεδομένο με βάση τη σημερινή κατάσταση.

Παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να δοθεί η αίσθηση πως θα γίνει μια κανονική πολιτική διαδικασία, αυτό που προμηνύεται, πάντα σύμφωνα με τις κινήσεις του παρασκηνίου, θα είναι κυριολεκτικά «πόλεμος».

Ο κ. Κασσελάκης θα ζητήσει να λάβει το λόγο ως σύνεδρος. Μπορεί να μην τον δώσουν; Δύσκολο. Πώς θα κινηθεί; Στη γραμμή που έχει χαράξει: «Εγώ είμαι υποψήφιος και αυτό θα το αποφασίσει το συνέδριο». Εκεί θα παρέμβει η πλειοψηφία που έχει άλλη άποψη. Πώς θα αντιδράσει η πλευρά Κασσελάκη; Ολα είναι ανοικτά, από τις σφοδρές αντιδράσεις και αποδοκιμασίες με τελική κίνηση την αποχώρηση από το συνέδριο εν μέσω καταγγελιών.

Το κλίμα διάσπασης πάντως από προχθές το πρωί έγινε πιο εμφανές κυρίως μετά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη (ΑΝΤ1) και όσα είπε για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Αν και είπε πως θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ρευστοποιηθεί, «θα πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα πιο φιλικό στο επιχειρείν». Πάνω σε αυτό πάτησαν οι «87» και του «κούνησαν μαντίλι» με διαρροές: «Καλή του τύχη στον δρόμο που διάλεξε και όσο για το νέο κόμμα που ετοιμάζει, θα είναι σίγουρα ασύμβατο με την Αριστερά, τον προοδευτικό χώρο και τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας» λένε.

Πολεμική ατμόσφαιρα


Οπως είναι σαφές, ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται σε αυτή την κρίσιμη εβδομάδα εν μέσω πολεμικής ατμόσφαιρας και ακόμα και η διαδικασία της εκλογής συνέδρων, που ολοκληρώνεται το βράδυ, δεν ήταν ανέφελη, αφού στελέχη προσκείμενα στον Στ. Κασσελάκη κατήγγειλαν ότι «με απόφαση της συγκυριακής πλειοψηφίας της ΚΟΕΣ επιδιώκεται ο αποκλεισμός όχι απλώς μεμονωμένων συνέδρων, αλλά ακόμη και ολόκληρων ΟΜ και ΝΕ που τολμούν να έχουν και να εκφράζουν διαφορετική άποψη από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της ΠΓ».

Την καταγγελία υπέγραψαν υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης, η Χαρά Καφαντάρη, ο Θάνος Μωραΐτης, και οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Θεοδώρα Τζάκρη με μομφή για την Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων.

Τα εκφυλιστικά φαινόμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει σε απευθείας σύνδεση αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και το τελειωτικό χτύπημα ενδεχομένως να δοθεί στο συνέδριο – εάν υπάρξουν έκτροπα όπως προβλέπεται –, το οποίο μπορεί ακόμα και αυτό να αμφισβητηθεί τις επόμενες ώρες εάν κοπούν σύνεδροι.

Το συνέδριο των «πρώην»

Εν μέσω της διαλυτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, όσα στελέχη αποχώρησαν πριν από έναν χρόνο συγκροτώντας τη Νέα Αριστερά κάνουν το δικό τους πολιτικό συνέδριο. Αντί για νυχτερινό μαγαζί, το πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς θα γίνει στο ΣΕΦ το τετραήμερο 7-10 Νοεμβρίου. Επί της ουσίας είναι η απάντηση και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η διαδικασία είχε δρομολογηθεί μήνες πριν, μεταδίδουν από τη Νέα Αριστερά που έκανε ένα ουσιαστικό βήμα οργανωτικής ανασυγκρότησης. Στόχος στο συνέδριο, όπως λένε τα κεντρικά της στελέχη, είναι η Νέα Αριστερά να επανασυστηθεί στους πολίτες, στέλνοντας σήμα ανανέωσης και επανεκκίνησης. Διαψεύδοντας συγχρόνως ως «ανυπόστατες φήμες» τα σενάρια επανασύνδεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο οργανικά όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης «εξοριστεί» οριστικά από το κόμμα της Κουμουνδούρου και ηγηθεί δικού του κόμματος.

«Εδώ είμαι, δεν έφυγα»

Με ανησυχία παρακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά την προχθεσινή του ομιλία σε συνέδριο στο Κοινοβούλιο για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς βλέπει την κατάσταση είπε με νόημα: «Ασ’ τα… ας πούμε κάτι ευχάριστο». Μάλιστα στο σχόλιο έτερου δημοσιογράφου «διαισθανόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψετε» προτίμησε να πει: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα». Βέβαια νωρίτερα στην αίθουσα, όταν μίλησε με αιχμές για τη Δικαιοσύνη με επίκεντρο το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο, την τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην παρατήρηση της γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη ότι «διαισθανθήκαμε ότι είστε και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγοντας την ομιλία σας, απάντησε: «Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.