Η Αθήνα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις τουρκικές εκλογές.
Τις παρακολουθεί και προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. «Αν με ρωτάτε αν έχω άποψη, σαφώς και έχω αλλά δεν θα την εκφράσω ποτέ δημόσια» έχει πει ο Νίκος Δένδιας όσες φορές έχει ερωτηθεί.
Το ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία, πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, τι παρεμβάσεις θα υπάρξουν, αλλά και πώς θα τοποθετηθεί η νέα κυβέρνηση είτε είναι υπό τον Ερντογάν είτε είναι υπό τον Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην Ελλάδα είναι σαφώς το ερώτημα της Αθήνας. Και παράλληλα με τις εκλογές στην Τουρκία η Αθήνα παρακολουθεί και τη ρητορική και τις κινήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με όποια κυβέρνηση προκύψει στην Τουρκία, ωστόσο αυτό που είναι σαφές στην Αθήνα είναι πως είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιτσντάρογλου οι πάγιες και διακηρυγμένες θέσεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν.
Αυτό που αλλάζει είναι η διαχείριση και η ρητορική. Χωρικά ύδατα, Γαλάζια Πατρίδα, τουρκολιβυκό μνημόνιο, Κυπριακό, απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης νησιών αλλά και γκρίζες ζώνες δεν αναμένεται να «σβηστούν από τον χάρτη» την επόμενη των εκλογών όποιος και αν είναι ο νικητής.
Το δόγμα Κιλιτσντάρογλου
Ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι θα επαναφέρει το δόγμα «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο», ενώ χαρακτηρίζει αλληλένδετη τη μοίρα Τουρκίας και Ελλάδας. Εχει πει στο παρελθόν πως ο μόνος τρόπος για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι το να βρίσκονται σε διάλογο και να αναζητούν ειρηνικές λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων». Αλλά την ίδια στιγμή είναι ο άνθρωπος που ασκώντας κριτική στον Ερντογάν έχει ταχθεί, έναν χρόνο πριν, υπέρ της αύξησης της πίεσης σε Μεσόγειο και Αιγαίο, καλώντας τον τούρκο πρόεδρο να μην απειλεί αλλά να πράττει.
Διπλωμάτες που παρακολουθούν τον Κιλιτσντάρογλου επισημαίνουν ότι η ρητορική του όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο «θεσμική» και δεν θα εμπεριέχει απειλές. Ωστόσο οι θέσεις του προβλέπουν ότι θα είναι ίσως και πιο σκληρές, δεδομένης και της ιστορίας του CHP στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενας «σκληρός εθνικιστής», όπως λένε, που θα επιδιώξει καλές σχέσεις με τη Δύση αλλά θα δώσει και τις δικές του εξετάσεις για να αποδείξει τον «τουρκισμό» του, που ίσως κάποιοι αμφισβητούν, ως αλεβίτη και κουρδικής καταγωγής. Επίσης, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, ο συνασπισμός που στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου είναι από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά και άρα τα περιθώρια ελιγμών του και «ριζοσπαστικών» αποφάσεων είναι ελάχιστα.
Οι επιδιώξεις Ερντογάν
Ο Ερντογάν από την άλλη είναι αυτός που έκανε το επόμενο βήμα στις τουρκικές διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα από το 2019 και μετά. Και έβαλε Ελλάδα και Τουρκία σε μία ιδιότυπη «αίθουσα αναμονής» πολέμου. Η αλλαγή ρητορικής είναι ένα σενάριο, ανάλογα με τη στάση που θα θελήσει να κρατήσει ο τούρκος πρόεδρος απέναντι στη Δύση εφόσον επανεκλεγεί, αλλά και το τι θα επιδιώξει να αφήσει ως κληρονομιά. Με τον Ερντογάν να έχει «φλερτάρει» προεκλογικά με την προκλητική ρητορική, αλλά να αποφεύγει την όξυνση με επιμέλεια.
Σε αυτό το πλαίσιο όλοι στην Αθήνα βλέπουν ταύτιση των δύο μονομάχων στις πάγιες θέσεις της Αγκυρας και στην εξέλιξή τους, με αναλυτές να σημειώνουν ότι αυτές θα διατηρηθούν, με τις διαφοροποιήσεις να αφορούν τη ρητορική και ίσως κάποιες λεπτές γραμμές στις τοποθετήσεις επί των αρχών.
Γαλάζια Πατρίδα. Ενα αφήγημα των τούρκων στρατιωτικών που επιβλήθηκε στους διπλωμάτες. Και εξελίχθηκε στον κεντρικό άξονα της πολιτικής της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν από το 2019 με την υπογραφή του (παράνομου) τουρκολιβυκού μνημονίου επιχειρεί να υλοποιήσει το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας με συγκεκριμένα βήματα. Την ίδια στιγμή έχει εξελίξει και τη θεωρία περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επιχειρώντας παράλληλα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Επιμένει και στις «γκρίζες ζώνες». Η πλευρά Κιλιτσντάρογλου δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ την εξέλιξη των πάγιων διεκδικήσεων της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν. Δηλώνει ότι δεν θα κάνει υποχωρήσεις στα συμφέροντα της Τουρκίας και επικαλείται συχνά τον Ετζεβίτ ως τον πρωθυπουργό της εισβολής…