Η εύθραυστη ισορροπία της περιόδου και ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν πολιτικά η ανησυχία και η αβεβαιότητα των πολιτών για την ακρίβεια αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης.Ενδεικτικά είναι ορισμένα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, την προηγούμενη εβδομάδα. Ως σημαντικότερα προβλήματα της χώρας αναδεικνύονται η ακρίβεια και η οικονομία, με ένα αθροιστικό ποσοστό 63%, ακολουθεί η ενεργειακή κρίση (6%), ενώ η ανεργία ως πηγή ανησυχίας έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση, επίσης με 6%. Την ίδια στιγμή, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποδεικνύεται το πλέον αδύναμο σημείο της κυβέρνησης, καθώς μόνον το 17% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην πρώτη θέση των αξιολογήσεων βρίσκεται η προσέλκυση τουρισμού με τις θετικές εντυπώσεις να φτάνουν το 69%. Ως προς την συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, οι αρνητικές εντυπώσεις φτάνουν το 55% και οι θετικές το 38% (καταγράφοντας πάντως μία σημαντική άνοδο από το 32% του προηγούμενου μήνα).

Συντριπτικά πάντως είναι τα συγκριτικά ποσοστά των αξιολογήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει 51% αρνητικές γνώμες και 43% θετικές, τη στιγμή κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογείται αρνητικά από το 69% των ερωτηθέντων και θετικά μόλις από το 23%.

Αναστρέψιμη
φθορά

Αξιοσημείωτο πάντως στοιχείο της έρευνας της Metron Analysis είναι ότι σχεδόν σε όλες τις αξιολογήσεις, ακόμη και στα πεδία όπου η κυβέρνηση κρίνεται αρνητικά, οι δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους του προηγούμενου μήνα.

Σχολιάζοντας το στοιχείο αυτό, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η πολιτική φθορά που είχε αρχίσει να καταγράφεται είναι αναστρέψιμη και ότι υπάρχουν περιθώρια επιστροφής και για όσους είχαν αρχίσει να εκδηλώνουν επιφυλάξεις για την κυβέρνηση. Προσδοκούν υπό αυτό το πρίσμα ότι η τάση βελτίωσης θα ενισχυθεί από τις επόμενες εβδομάδες, μόλις αποτυπωθούν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Δεδομένου δε και ότι στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ καταγράφει μία άνοδο 2,8 μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο και φτάνει το 36,1% (με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται κατά 1,3% στο 25,7% και το ΠαΣοΚ να υποχωρεί από το 17,7% στο 15%), συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η επιδίωξη της αυτοδυναμίας είναι μία ρεαλιστική προσδοκία, ειδικώς σε συνθήκες διπλής εκλογικής αναμέτρησης και με ζητούμενο την κυβερνησιμότητα.

Εκλογές σε
άγνωστη συγκυρία

Ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο (και άγνωστο αυτή τη στιγμή) είναι η συγκυρία στην οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές και τα θέματα που θα κυριαρχούν σε αυτήν. Οπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, «άλλο είναι να κυριαρχεί στην εικόνα ο κ. Μητσοτάκης ως ομιλητής στο Κογκρέσο και άλλο να κυριαρχεί «το καλάθι της νοικοκυράς«».

Η αβεβαιότητα ως προς αυτά κρατά «ζωντανά» τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, υπό την έννοια ότι εκτιμάται πως ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε συνθήκες όσο το δυνατόν ευνοϊκότερες για τον ίδιο και την κυβέρνηση.