Ενα επεισόδιο που δεν πήρε διάσταση κυριάρχησε την περασμένη Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία και παραλίγο να επισκιάσει τη συνεδρίαση που αφορούσε κυρίως το ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμεία κριτική στον μεταβατικό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο με αφορμή τις δηλώσεις του περί «γραφειοκρατικών υποψηφιοτήτων» για την αρχηγία του κόμματος. Η αντίδραση του κ. Φάμελλου ήταν άμεση και ζήτησε τη στήριξη των μελών της ΠΓ, ενώ με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ηρέμησαν τα πνεύματα.

Υποβόσκουσα ένταση

Το επεισόδιο αυτό προβάλλεται για να ενισχύσει την άποψη ότι δεν είναι όλα ρόδινα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν αποτελεί τον κανόνα. Ομως αυτό που συνέβη και μάλιστα σε επίπεδο υψηλό, σε ανώτερο καθοδηγητικό κομματικό όργανο, αποτύπωσε και την υποβόσκουσα ένταση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και να επιχειρούν διάφορα στελέχη να εμφανίσουν πως πρόκειται για μια ήρεμη διαδικασία.

Το αντίθετο συμβαίνει, καθώς μπορεί σε υψηλό επίπεδο να μην αποτυπώνεται η τοξικότητα και λογικό είναι για να μη δυναμιτισθεί η προεκλογική περίοδος αλλά σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού καταγράφεται μεγάλη ένταση ακόμα και στις δημόσιες παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κλίμα που δημιουργείται προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο θα κινητοποιηθούν τα μέλη να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χωρίς να αναφέρεται όπως είναι λογικό στα φαινόμενα τοξικότητας που απασχολούν όμως πολλούς, έβαλε ευθέως προ ημερών το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο: το ζητούμενο, όπως επανειλημμένα σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές έχει διατυπωθεί, είναι η όσο το δυνατόν μαζική συμμετοχή των μελών και των νέων μελών στην ανοιχτή διαδικασία της 10ης Σεπτεμβρίου.

Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για την επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: κατά πόσο οι ψηφοφόροι μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία και βλέποντας διάφορα διαλυτικά φαινόμενα θα πειστούν να συμμετάσχουν. Ουδείς μπορεί με σαφήνεια να απαντήσει, ειδικά εάν επιχειρήσει να κάνει προβλέψεις έχοντας στην εξίσωση και γεγονότα όπως αυτά που προηγήθηκαν σχετικά με το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας.

Αιχμές και επικρίσεις

Ο Στέφανος Τζουμάκας, ένας εκ των υποψήφιων προέδρων, είπε όμως τη μεγάλη αλήθεια, αφού πρώτα θέλησε να μεταδώσει το μήνυμα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για διαλυτικά φαινόμενα: για τη διεύρυνση ήρθαν 150.000 άνθρωποι και ψήφισαν για τον Αλ. Τσίπρα. Οταν αυτούς τους ανθρώπους δεν τους θεωρούμε ισότιμους, δεν συμπορευόμαστε, αλλά τους θέλουμε για χρήση εκλογική τότε το αποτέλεσμα είναι σαφές.

Οι υποψήφιοι από τη μεριά τους, αν και βλέπουν και στα επιτελεία τους το τοξικό κλίμα με τις εκατέρωθεν βολές μέσω σάιτ, μπλογκ και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχέσεις με κεντρικά στελέχη του κόμματος, ασχολούνται με την προεκλογική τους καμπάνια.

Σε πιο εντατικούς ρυθμούς κινούνται αυτή την περίοδο με περιοδείες και ομιλίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Τζουμάκας, με τον πρώτο να τονίζει σχετικά με τις εσωκομματικές διεργασίες ότι γενικά το κόμμα και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν δείξει θετικά αντανακλαστικά που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. «Δεν είναι όλα λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνονται πολλά καλά πράγματα αλλά πολλές φορές το σύνολο είναι μικρότερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Γίνεται δουλειά στις προγραμματικές θέσεις, οι τοπικές οργανώσεις είναι δραστήριες. Υπάρχουν εμβληματικά παραδείγματα που πρέπει, ως κόμμα, να πολλαπλασιαστούν. Δεν ξεκινάει το κόμμα από μηδενική βάση, χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα» υποστηρίζει και παράλληλα αναφέρει ότι το θέμα για τη νέα ηγεσία, που ελπίζει να είναι συλλογική στη λειτουργία της, είναι να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να πολλαπλασιάσει τα καλά παραδείγματα.

Η μάχη της «ταυτότητας»

Κατά τον Νίκο Παππά ο μετασχηματισμός του κόμματος πρέπει να αναζωογονηθεί ενώ ρίχνει τα βέλη του προς τους συνυποψηφίους του, καθώς θέτει το εξής στρατηγικό διακύβευμα: με τη διακήρυξή μας το 2019 έχουμε ομολογήσει ο ένας στον άλλον ότι είμαστε από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Δεν υπάρχει καμία άλλη πολιτική εξίσωση. Οτιδήποτε άλλο είναι μια αναδίπλωση και μια επιλογή η οποία απλώς μας διασφαλίζει ένα ασφαλές λιμάνι, αλλά τα καράβια δεν φτιάχτηκαν για να μένουν στα λιμάνια αλλά για να ταξιδεύουν.

Η αιχμή αφορά κυρίως την Εφη Αχτσιόγλου (σ.σ. δέχεται και τις περισσότερες επιθέσεις στον τοξικό πόλεμο του Διαδικτύου) που εμμένει όμως στην άποψη ότι εκφράζει ένα διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας και υποστηρίζει ότι η συζήτηση περί «ταμπέλας» πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση, ενώ προτάσσει την ανάγκη των αλλαγών στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποκτήσει δεσμούς στους φορείς εκπροσώπησης, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Ο λευκός καπνός σε κλίμα διχασμού

«Και τώρα τρέχουμε όλοι ενωμένοι». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα επί της ουσίας του Κώστα Ζαχαριάδη που από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είναι και επισήμως ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Αθηναίων. Και μπορεί ο κ. Ζαχαριάδης να επιχειρεί να πείσει ότι θα είναι μια δυναμική υποψηφιότητα που δύναται να κάνει τη διαφορά και να «παλέψει» με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάνη, αλλά έχει να αντιμετωπίσει επί της ουσίας έντονο κλίμα δυσφορίας για όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα που μόνο θετική εικόνα δεν έδειξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.