Οι επιλεκτικές… ευαισθησίες του Προκόπη Παυλόπουλου

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος είχε αποφύγει όλο το προηγούμενο διάστημα να τοποθετηθεί ευθέως επί των τρεχόντων κυβερνητικών πραγμάτων. Προτιμούσε έως τώρα αυτονόητες παρεμβάσεις επί εθνικών θεμάτων κατά τα πρότυπα των δεκάρικων λόγων που εκφωνούσε στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, φροντίζοντας πάντα να κινείται στο γνωστό μοτίβο της έντασης με την τουρκική ηγεσία, έχοντας πάντα κατά νου τη δυστυχή για εκείνον εμπειρία της ταραχώδους επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017. Τις προηγούμενες ημέρες ξέφυγε από τον ανώδυνο κανόνα και είπε να τοποθετηθεί για τις υποκλοπές της παρούσης περιόδου, υπερασπιζόμενος το συνταγματικώς κατοχυρωμένο ατομικό δικαίωμα του απαραβίαστου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Αυτονοήτως και πάλι όμως, παρά την όποια… τόλμη του. Μόνο που κάποιοι θυμήθηκαν ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν υπήρξε τόσο τολμηρός απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα. Ολοι ενθυμούνται με πόση κατανόηση αντιμετώπιζε του Πάνου Καμμένου τις αυθαιρεσίες ή των προστατευομένων του κ. Τσίπρα τα δικαστικά άλματα. Δυο μέτρα και δυο σταθμά δεν ταιριάζουν στον άλλοτε πρώτο πολίτη της χώρας…

 

Σημεία και τέρατα στην
πολύπαθη Τράπεζα Αττικής

Σημεία και τέρατα φαίνεται να έχουν συμβεί στη διάρκεια διαχείρισης της πολύπαθης Τράπεζας Αττικής από τους υπευθύνους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίοι παρότι απαράσκευοι – ούτε κατείχαν την τραπεζική τέχνη, ούτε την απέκτησαν ποτέ -, διεκδίκησαν και ανέλαβαν την εξυγίανση του ατυχούς πιστωτικού ιδρύματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο η Τράπεζα Αττικής συμβουλευόταν τουλάχιστον δέκα συμβουλευτικές εταιρείες. Δηλαδή διά πάσαν νόσον και ένας σύμβουλος. Αποτέλεσμα αυτής της αντιπαραγωγικής πρακτικής ήταν η Τράπεζα να κολλήσει και να μην μπορέσει να εφαρμόσει το συμφωνηθέν σχέδιο εξυγίανσής της. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν μασάει τα λόγια του, φέρεται να δηλώνει στον κύκλο του ότι «χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος με τα καμώματα του ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής». Μάλιστα προχωράει ακόμη παραπέρα σημειώνοντας ότι «το ΤΧΣ εξέπνευσε, δεν έχει ρόλο να παίξει πια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πρέπει το συντομότερο να τελειώνουμε με τη λειτουργία του». Εκνευρισμένος δε φέρεται να οικτίρει τον εαυτό του που δεν επέμεινε στις ευρωπαϊκές αρχές και αποδέχθηκε την παράταση της λειτουργίας του μέχρι το 2025. Κάπως έτσι, υπό το πρίσμα αυτών των βεβαιοτήτων, απαίτησε την αντικατάσταση της διοίκησης και την ανάθεση του έργου εξυγίανσης της Τράπεζας στην κυρία Ελένη Βρεττού, ένα έμπειρο και μάχιμο τραπεζικό στέλεχος.

 

Μετά το πρώτο σοκ των υποκλοπών το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνει σημάδια πρώτης αντίδρασης και προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση στο ευμενέστερο, βάσει των αριθμών και των επιδόσεων, πεδίο της οικονομίας. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού έσπευσε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής να δώσει συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης εκθειάζοντας τις αντοχές και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πέραν των άλλων και τον υψηλό συμβολισμό της οριστικής εξόδου από το καθεστώς της αυξημένης εποπτείας. Κατά τον κ. Πατέλη η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση από τις κεντροευρωπαϊκές επειδή ορίζεται περισσότερο από τις υπηρεσίες και λιγότερο από την παραγωγή. Αυτό που ήταν μειονέκτημα πριν, έχει εξελιχθεί σε πλεονέκτημα τώρα, καθώς είναι λιγότερο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και ταυτόχρονα κερδίζει από τη διάθεση των πολλών ανθρώπων, μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων, να ταξιδέψουν και να ξοδέψουν. Επιμένει ωστόσο στην ανάγκη αυτοελέγχου και ισορροπημένης οικονομικής πολιτικής ώστε να μην υπονομευθεί η επίτευξη του εθνικού στόχου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας τύχει στον δρόμο, δεν γνωρίζουμε τα απρόβλεπτα, αυτά που μπορεί να συμβούν», τα οποία είναι αλήθεια ότι τελευταίως απεδείχθησαν πάρα πολλά…

 

Τι θα συζητήσει
ο Μητσοτάκης στο Κατάρ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αύριο Δευτέρα δεν θα είναι εδώ. Παρά την κρισιμότητα της περιόδου και των εξελίξεων στο επίμαχο θέμα των υποκλοπών, επέλεξε να πραγματοποιήσει και να μην αναβάλει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει με τον εμίρη του Κατάρ στην Ντόχα θα είναι τα ενεργειακά (εξ ου και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα).

Κατά τα όσα μεταδίδονται εν όψει αυτών από το περιβάλλον του Μαξίμου, η συνάντηση εντάσσεται στη διακηρυγμένη στρατηγική της κυβέρνησης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας (και κυρίως του φυσικού αερίου). Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου ότι το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο, η συνάντηση με τον σεΐχη Ταμίν μπιτ Χαμάντ αλ Τανί αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία να συζητηθούν οι προοπτικές εμβάθυνσης και συστηματοποίησης της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας.

Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Τανί στις 27 Ιουλίου και μένει πλέον να φανεί αν και πώς μπορεί να ανοίξει παράθυρο συνεργασίας, στο πλαίσιο της ελληνικής επιδίωξης να καταστεί η χώρα μας γέφυρα (και) του Κατάρ με την Ευρώπη, μέσω των πυλών εισόδου του σταθμού της Ρεβυθούσας και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον διαμηνύεται ότι θα συζητηθούν και οι περιφερειακές διεθνείς εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το Κατάρ είναι χώρα με σημαντικό ρόλο στην περιοχή, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στενές σχέσεις με σημαντικούς «παίκτες».

Οπως λέει και ο οικονομικός του σύμβουλος, κ. Αλεξ Πατέλης, ο Πρωθυπουργός κάνει αυτό που συνηθίζει, επενδύει σε ένα διεθνές δίκτυο επαφών και συμμαχιών.

Η αυτοκριτική των Αμερικανών και ο… αλάθητος Μαγιορκίνης

Δεν φαίνεται να άρεσε στον Γκίκα Μαγιορκίνη η πρόσφατη σκληρή αυτοκριτική των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control, CDC), σύμφωνα με την επικεφαλής των οποίων η απόδοσή τους στη διαχείριση της πανδημίας «ήταν κάτω των προσδοκιών» και ως εκ τούτου σχεδιάζεται η αναδιάρθρωσή τους.
«Η χθεσινή είδηση για την αναδόμηση του αμερικανικού CDC δεν λέει κάτι. Για την ακρίβεια, περισσότερο θολώνει τα νερά παρά ξεκαθαρίζει τι πήγε στραβά στην αμερικανική ετοιμότητα έναντι στην πανδημία» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος μάλλον δεν τα πάει και πολύ καλά με την αυτοκριτική.
Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία. Είναι πολύ, άραγε, να ελπίσουμε ότι ίσως, όταν ο κ. Μαγιορκίνης χορτάσει την πείνα και τη δίψα του με γαρίδες λιγκουίνι, περουβιανά μεζεδάκια και νεγκρόνι – σε παραλίες, πισίνες και κλαμπ που υπερηφάνως αναρτώνται φωτογραφικά στα κοινωνικά δίκτυα ανάμεσα στις περισπούδαστες εξηγήσεις του για την πανδημία –, θα βρει τον καιρό να αναρωτηθεί για τα πιθανά εγχώρια λάθη στη διαχείρισή της; Ισως έτσι μπορέσει να σκεφτεί και τα δικά του λάθη. Δεν θα είναι δύσκολο να τα εντοπίσει. Φτάνει να αναζητήσει τις αναρτήσεις του εκείνες στις οποίες έχει σπεύσει να καταγράψει τη βεβαιότητά του ότι «και αυτή η ανάρτηση θα διαστρεβλωθεί».
Η διαχείριση της δημόσιας εικόνας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για ανθρώπους που εκτοξεύονται στη δημόσια σφαίρα εν μια νυκτί. Αν όμως ο κ. Μαγιορκίνης είναι όσο ευφυής θέλει να πιστεύει όταν εξηγεί σε εμάς τους κοινούς θνητούς «με όσο πιο απλό τρόπο και χωρίς μαθηματικά» τα πανδημικά τερτίπια, δεν θα του είναι δύσκολο να θυμηθεί ότι κάποτε κλήθηκε να αντικαταστήσει έναν Σωτήρη Τσιόδρα και να αντιληφθεί ότι έχει προ πολλού πάψει να υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο επιλέχθηκε.

Τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει, υπό τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να αποφασίσει θα είναι πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και τούτο γιατί θα πρέπει να εγκρίνει την τοποθέτηση του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη (φωτογραφία) στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει λάβει τον χαρακτήρα του «επείγοντος», καθότι ο πρέσβης κ. Δεμίρης θα κληθεί (μαζί με τους διατελέσαντες στο παρελθόν διοικητές) ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το μείζον θέμα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Και εάν δεν εγκριθεί πρώτα από τη Βουλή η τοποθέτησή του στην ΕΥΠ, πώς αλήθεια θα μπορέσει να καταθέσει; Η συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής θα γίνει την προσεχή Τετάρτη. Ωστόσο, το ερώτημα που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία δεν είναι τόσο η τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, αλλά πότε θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις υποκλοπές. ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ πιέζουν να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Η συζήτηση μαθαίνω ότι θα διεξαχθεί τελικά προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας (Πέμπτη ή Παρασκευή).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.