«Η Εύα Καϊλή ενσάρκωνε το ιδανικό πρόσωπο για να βοηθήσει τους ιθύνοντες του Κατάρ να κάνουν μια κάθαρση – ή μήπως Κάταρ-ση; Η βελγική αστυνομία αποφάσισε αλλιώτικα» παρατηρούσε η βελγική εφημερίδα «Le Soir». Προτού όμως μπει η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου στο κάδρο, είχαν αναλάβει δουλειά οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας λόγω της εμπλοκής ξένου κράτους στην υπόθεση.
Αυτές είχαν ερευνήσει μυστικά το σπίτι του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι τον Ιούλιο και είχαν δει ότι «κυκλοφορούσαν» στους χώρους του 700.000 ευρώ σε μετρητά. Η υπόθεση μπορούσε πλέον να περάσει στον οικονομικό εισαγγελέα και στην αστυνομία.
Το χρονικό της υπόθεσης
- 12.07.2002 Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες «επισκέφθηκαν» κρυφά το διαμέρισμα στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι όπου εντόπισαν περίπου 700.000 μετρητά. Η αστυνομική έρευνα για το Qatargate μπορούσε επιτέλους να ξεκινήσει.
- 22.11.2022 Η Καϊλή εκφώνησε στο Στρασβούργο μία από τις διαβόητες πλέον ομιλίες της υπέρ του Κατάρ που έκαναν πολλούς συναδέλφους της να απορήσουν. «Μόνο εγώ έλεγα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» είπε.
- 9.12.2022 Από τα χαράματα, βέλγοι αστυνομικοί περίμεναν τον Φραντσέσκο Τζόρτζι έξω από το σπίτι του στην οδό Wiertz για να τον συλλάβουν. Αλλά το πραγματικό «δώρο» τους το έκανε ο πατέρας της Καϊλή: χάρη στη βαλίτσα με τα χρήματα, η υπόθεση πήγε Αυτόφωρο.
- 13.12.2022 Η Καϊλή «ενώνει» την Ευρωβουλή. Η πρόταση για την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδου, που είχε αναλάβει τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν σχεδόν ομόφωνη: 625 ψήφοι υπέρ, επί συνόλου 628. Προηγήθηκε η διαγραφή της από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, όμως η ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει ως ανεξάρτητη καθώς δεν έχει εγκαταλείψει την έδρα της.
Η έρευνα στο σπίτι
Οταν στις 9 Δεκεμβρίου βέλγοι αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι στην οδό Wiertz στις Βρυξέλλες, δεν εξεπλάγησαν που εντόπισαν περίπου 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, κρυμμένα σε διάφορες τσάντες. Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα παρομοίασε το σπίτι της Καϊλή με σπίτι εμπόρου ναρκωτικών.
Ανδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν ξεκινήσει από τα χαράματα εκείνης της ημέρας την παρακολούθηση του σπιτιού. Περίμεναν τον Τζόρτζι να βγει για να τον συλλάβουν. Μόλις ξεμύτισε από το γκαράζ, έπεσαν πάνω του. Ωστόσο ο πατέρας της Καϊλή ήταν εκείνος που τους έκανε το πραγματικό δώρο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας: συνελήφθη στο γειτονικό ξενοδοχείο Sofitel με μια συνηθισμένη βαλίτσα καμπίνας που μόλις είχε μεταφέρει από το σπίτι της κόρης του και η οποία αποδείχθηκε ότι είχε ασυνήθιστο περιεχόμενο: 600.000 ευρώ σε μετρητά. Η σύλληψή του επ’ αυτοφόρω έδωσε το «πάτημα» στις βελγικές αρχές για να μπουν στο σπίτι της Καϊλή, παρακάμπτοντας την ασυλία λόγω της θέσης της.
Η ύποπτη ΜΚΟ
Ο Τζόρτζι, σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο για εξωτερικές υποθέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αυτοπαρουσιάζεται στο LinkedIn ως ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity. Γύρω από αυτή τη ΜΚΟ διοχετευόταν το μαύρο χρήμα από το Κατάρ και αλλού.
Ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fight Impunity φιγουράρουν προσωπικότητες όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η ιταλίδα πρώην επίτροπος Εμα Μπονίνο, ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, η σουηδέζα πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίλκστρομ, ο κονγκολέζος γυναικολόγος, κάτοχος Νομπέλ Ειρήνης Ντένις Μουκουέγκε και ο έλληνας πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι τέσσερις από αυτούς (Μογκερίνι, Καζνέβ, Βίλκστρομ και Αβραμόπουλος) υπέβαλαν αμέσως την παραίτησή τους μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο (συνεχίζουν όμως να υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ).
Τα ονόματα των πέντε μόνιμων στελεχών της ΜΚΟ, ανάμεσα στους οποίους και ο Τζόρτζι, «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς από την ιστοσελίδα. Ερωτηθείσα από την ιταλική «La Repubblica» για τον ρόλο της στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, η Μπονίνο δήλωσε: «Δεν με συμβουλεύθηκαν ποτέ. Το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε συνεδριάσει ποτέ».
Ο Τζόρτζι «έσπασε» πολύ γρήγορα στην ανάκριση από την αστυνομία του Βελγίου. Παραδέχθηκε ότι λαδωνόταν από το Κατάρ, «κάρφωσε» δύο ευρωβουλευτές από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών (τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπελά) και «έδωσε» το Μαρόκο ως μία ακόμα χώρα που λάδωνε για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Παραδέχθηκε επίσης ότι στο κόλπο που είχε στηθεί ο ίδιος χειριζόταν τα μετρητά.
Το οικόπεδο στην Πάρο
Ολα γκρεμίστηκαν πολύ γρήγορα. Η Καϊλή παύθηκε σχεδόν ομόφωνα (μόνο ένας στους 628 ψήφισε κατά, ο ανεξάρτητος κροάτης ευρωβουλευτής Μίσλαβ Κολάκουσιτς) από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, την οποία κατείχε επί σχεδόν έναν χρόνο, και διαγράφηκε από το ΠαΣοΚ και από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. Η περιουσία της στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα «πάγωσε» και αποκαλύφθηκε με λεπτομέρειες ο πολυτελής τρόπος ζωής της, που μάλλον θα γινόταν ακόμα πολυτελέστερος καθώς το ζεύγος Καϊλή-Τζόρτζι είχε μόλις αρχίσει να επενδύει.
Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, οι δυο τους αγόρασαν ένα οικόπεδο 9 στρεμμάτων στην Πάρο, κοντά στον οικισμό Υστέρνι, 600 μέτρα από τη θάλασσα και με θέα στη Νάξο. Η αγορά ελέγχεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, σε συνδυασμό και με την εταιρεία real estate που έστησαν πρόσφατα στο Κολωνάκι.
Νέο πλήγμα η υπόθεση Σπυράκη
Η ανησυχία της γενικής πολιτικής απαξίωσης εντείνεται και λόγω της υπόθεσης της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη (φωτογραφία). Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας της (όπως και της Εύας Καϊλή), καθώς διενεργούν έρευνα με αντικείμενο τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τις αμοιβές των συνεργατών των ευρωβουλευτών. Η ίδια ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα, όπως και εκείνο για αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε την υπόθεση της Εύας Καϊλή «πολύ δυσάρεστη ιστορία» και εκείνη της Μαρίας Σπυράκη «σοβαρή».