«Να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο» είναι η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Τσίπρα με την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η προ ημερών ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του κ. Τσίπρα και σε όλο τον κομματικό μηχανισμό που θα κινηθεί σε μια προεκλογική περίοδο ακραίας πόλωσης και σκανδαλολογίας.
Πριν από δυο χρόνια περίπου ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κομματική διαδικασία, όταν ουσιαστικά του ετέθη το ερώτημα «Quo vadis», «πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ;» είπε ότι για να νικήσει το κόμμα στις εκλογές πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο, να στρίψει αριστερά για να κερδίσει το Κέντρο, με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα.
Με σύνθημα την πολιτική αλλαγή
Τότε η κριτική που ασκήθηκε ήταν ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό που αφορά την αυτοκριτική, η οποία επί της ουσίας δεν έγινε, ενώ ακόμα και στο προγραμματικό πεδίο, παρά την έντονη δουλειά που έκανε ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρόγραμμα δεν έχει προβληθεί επίσημα. Αντίθετα, η Ομπρέλα δημοσιοποίησε συγκροτημένη πρόταση, αν και εσωτερική τάση, ενώ ανεξάρτητο think tank όπως το ΕΝΑ, που είναι πολύ κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση, διοργάνωσε συνέδριο προγραμματικό με τη συμμετοχή πολλών στελεχών που είχαν θέσεις ευθύνης επί ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα πόστα, και όλοι επικαλούνται τις έξι προγραμματικές δεσμεύσεις που παρουσιάστηκαν στην περασμένη ΔΕΘ.
Αυτά όμως μένουν στην άκρη τώρα για την ηγεσία, καθώς το μείζον διακύβευμα είναι να ηττηθεί, όπως λένε ο κ. Μητσοτάκης και η σημερινή ΝΔ, δηλ. όπως την προσδιορίζουν, «η κακή Δεξιά» για την οποία ετοιμάζουν και «μαύρη βίβλο» με σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που συνεχίζει εντατικά τις περιοδείες του (προχθές στο Αργος), ξεκίνησε και τις ανοικτές συγκεντρώσεις όπως το βράδυ της Παρασκευή στην Καλαμάτα, από όπου έστειλε εκ νέου μήνυμα για την ανάγκη ισχυρής προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι σαφές πως σε αυτές τις επτά προεκλογικές εβδομάδες θα επενδύσει στην απλή αναλογική και ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι πολύ διαφορετικά θα μιλήσουν το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής οι πολιτικοί αρχηγοί που είναι τώρα αρνητικοί να δεχθούν κυβέρνηση συνεργασίας, και αυτό διότι θα είναι, όπως λέει, τελείως διαφορετική η πολιτική γεωγραφία.
Στη μαρκίζα θα είναι το σύνθημα «πολιτική αλλαγή» για την οποία προϋπόθεση, όπως λέει, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατά τον ίδιο το διακύβευμα δεν είναι ποιο κόμμα θα κερδίσει απλά, αλλά τι θα ξημερώσει για τους πολίτες. Μάλιστα προχθές από το Αργος θυμήθηκε και σύνθημα του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Γιώργου Παπανδρέου, πολιτικοί φίλοι του οποίου δεν είναι τόσο αρνητικοί όσο στο παρελθόν για τον κ. Τσίπρα. «Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή θα αλλάξουμε;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στο δίλημμα των εκλογών. Ουσιαστικά είπε το ίδιο που είχαν πει ο κ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ ως σύνθημα στις εκλογές του 2009, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Επιστροφή στο σκληρό ροκ
Εάν παρατηρήσει κανείς θα δει πολλά κοινά σημεία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πορεία προς τις εκλογές με παλαιότερες καμπάνιες του ΠαΣοΚ. Η αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου που έγινε «πολιτική αλλαγή», το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου, το αφήγημα περί «κακής» και «επαράτου Δεξιάς», έμπνευσης του Κώστα Λαλιώτη, κ.ά. και βέβαια οι αναφορές περί τοξικότητας για τον Πρωθυπουργό, όπως έλεγαν και τα στελέχη του ΠαΣοΚ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990-1993. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία και η προ ημερών αναφορά του – σε συνέντευξή του στη Δώρα Αναγνωστοπούλου στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ – στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη όταν έθεσε το θέμα γιατί τον ενοχλεί μόνο ο κ. Μητσοτάκης και δεν τον ενοχλεί η συνεργασία με τη ΝΔ, δηλαδή τη Δεξιά όπως είπε.
«Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει από την επόμενη μέρα ένα σχέδιο ώστε να έχουμε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό κράτος, αποτελεσματικό, δίπλα στον πολίτη. Με ένα νέο ΕΣΥ, με ασφάλεια και προστασία για όλους. Και με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού» τονίζει ο κ. Τσίπρας και αυτό θα είναι ένα βασικό σύνθημα.