«Το αρχείο Ανδρουλάκη διαγράφηκε από τους χειριστές του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων γιατί το παλιό αυτό μηχάνημα του οποίου η χωρητικότητα ήταν μικρή λόγω της παλαιότητάς του, με ημερομηνία κατασκευής του περί τα έτη 2000 έως 2003, και είχε τη δυνατότητα να καταγράφει συνομιλίες μόνο μέσω 3G όταν έληγε η ισχύς της διατάξεως του εισαγγελέα και περνούσε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή περίπου τρεις μήνες, το σύστημα από μόνο του διέγραφε τα αρχεία, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση κι εξαίρεση σε κανένα σημείο της μνήμης του και της συγκεκριμένης διαδικασίας. Θα έπρεπε λοιπόν οι χειριστές του να διαγράψουν τα πιο παλιά αρχεία (πάντα με την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης που έχει ζητήσει την παρακολούθηση) γιατί αλλιώς θα γίνονταν με αυτόματο τρόπο».
Αυτή φέρεται να ήταν – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – η μυστική ενημέρωση της ΑΔΑΕ (δόθηκε και μέσω 15σέλιδου απορρήτου σημειώματος) από την ΕΥΠ για την τύχη του πολυσυζητημένου αρχείου με τα δεδομένα της τρίμηνης παρακολούθησης, το φθινόπωρο του 2021, του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Με κύριο ζήτημα αιχμής γιατί δεν διατηρήθηκε το εν λόγω αρχείο. Με το Μέγαρο Μαξίμου να ζητεί τις τελευταίες ημέρες από τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών «να βρεθεί με κάθε τρόπο ο «φάκελος Ανδρουλάκη» ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πολιτικό ζήτημα». Με συνεκτίμηση ότι για αυτές τις συνακροάσεις δεν υπήρξε ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη ενώ έχουν χαθεί και τα έγγραφα με τις απομαγνητοφωνήσεις ή τα δεδομένα περαιτέρω παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη.
Πώς εξαϋλώθηκε το αρχείο
Οπως παρουσιάζει «Το Βήμα», στην ενημέρωσή της η ΕΥΠ προς τα μέλη της ΑΔΑΕ ανέλυσε ότι «στις παρακολουθήσεις στόχων υπάρχουν δύο αρχεία. Το αρχείο που περιέχει έγγραφα με πληροφορίες όπως και οποιοδήποτε άλλο συμπληρωματικό υλικό και το αρχείο που προέκυψε από τη νόμιμη επισύνδεση. Τα αρχεία καταστρέφονται με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης που υπέβαλε το αίτημα άρσης απορρήτου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εκείνη που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα, την αντικατασκοπεία κ.λπ. Το έγχαρτο αρχείο τηρείται στην εν λόγω Διεύθυνση με τον αρμόδιο εισαγγελέα να λαμβάνει μόνο γνώση του περιεχομένου των εγγράφων, χωρίς να μπορεί να κρατήσει οτιδήποτε. Ο εισαγγελέας τηρεί μόνο το αρχείο των διατάξεων που εκδίδει».
- Ο πολύχρονος «πόλεμος συμφερόντων» εντός της ΕΥΠ – Οι υποκλοπές και τα διαλυμένα «δίκτυα κατασκόπων»
Με συμπληρωματική αναφορά, για να αιτιολογηθεί η εξαΰλωση του αρχείου Ανδρουλάκη, ότι βάσει νόμου «αν δεν χρειάζεται το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και στα δύο αρχεία – το έντυπο και το ηλεκτρονικό – προκειμένου να προωθηθεί στις δικαστικές αρχές, πρέπει να καταστρέφεται». Κι αυτό «γιατί δεν μπορεί να τηρείται στο διηνεκές» όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στην ενημέρωση των υπευθύνων της ΑΔΑΕ. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να αναρωτιούνται «πώς καταστράφηκε το υλικό της παρακολούθησης του αρχηγού σημαντικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως… αδιάφορο. Αν από την καταγραφή των συνομιλιών του δεν προέκυπτε ενδιαφέρον στοιχείο, γιατί είχε ζητηθεί παράταση της παρακολούθησής του για ένα ακόμη δίμηνο τον Νοέμβριο του 2021; Αυτό φαίνεται ως αντιφατικό…».
Ακόμη οι υπεύθυνοι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν και εγγράφως ότι «η καταστροφή του παλιού συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ προκάλεσε και την καταστροφή του υλικού των επισυνδέσεων που περιέχονταν σε αυτό, εκτός από εκείνες που υπήρχαν νέες άρσεις και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της ΕΥΠ και οι οποίες εισήλθαν στο νέο σύστημα. Για αυτά που διασώθηκαν υπήρχε σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων».
Ο παρακολουθήσας τού… παρακολουθήσαντος
Την ίδια ώρα διευρύνονται τα ερωτήματα και η σύγχυση για την υπόθεση των υποκλοπών που απασχολεί το τελευταίο δίμηνο τον πολιτικό κόσμο.
Κι αυτό γιατί αρχικά αποκαλύπτεται ότι στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών υπέβαλε αίτημα για να διαπιστωθεί αν έχει γίνει στόχος παρακολούθησης διοικητικό… μέλος της ίδιας αυτής Αρχής που ερευνά την υπόθεση! Μάλιστα ο αιτών, μέλος της ΑΔΑΕ που υποψιάζεται ότι υποκλέπτονται οι συνομιλίες του και απευθύνθηκε στην… ΑΔΑΕ, έχει διορισθεί να ερευνήσει τις τυχόν συνακροάσεις άλλων πολιτών (συνολικά περίπου 25 άτομα, ανάμεσα σε αυτούς έξι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πρώην αστυνομικοί) που έχουν εκφράσει τις ίδιες υπόνοιες.
Σε μία επιλογή που έχει προκαλέσει δυσφορία και προστριβές σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης διαπιστώνεται ότι στους πρόσφατους ελέγχους της ΑΔΑΕ στις μυστικές υπηρεσίες για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συντάχθηκε 15σέλιδο έγγραφο με σειρά ευρημάτων και διαπιστώσεων για το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, ορισμένες από τις οποίες θεωρούνται σημαντικές. Επιπλέον φαίνεται να υπήρξε ένταση και προστριβές ανάμεσα σε ορισμένους ελεγκτές και υπηρεσιακά στελέχη για θέματα περιεχομένου αλλά και «ύφους» της έρευνας.
Επίσης η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ φέρεται να προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση (με πλήρη τήρηση του απορρήτου και της «ανωνυμίας») για τον τρόπο παρακολουθήσεων τουλάχιστον 5-6 ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, για θέματα κρατικής ασφάλειας που σχετίζονται με την Τουρκία και τις βαλκανικές αρχές. Η επίδειξη αυτή έγινε προκειμένου να γίνει αντιληπτή η διαδικασία μέσω της οποίας υπήρξε η καταγραφή των συνομιλιών του κ. Ανδρουλάκη και ότι τα σχετικά έγγραφα έχουν έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης υπήρξε συζήτηση για δεκάδες αιτήματα (υπολογίζονται σε άνω των 200) παρακολουθήσεων που δεν εγκρίθηκαν και ορισμένες από τις οποίες θεωρήθηκαν αιχμής.