Παρά το γεγονός ότι ήταν Τσικνοπέμπτη, όπου επί της ουσίας ξεκινάνε οι Απόκριες για πολλούς, δεν φορούσαν μάσκες. Ποτέ δεν φόρεσαν εξάλλου τα τελευταία χρόνια και ήταν ειλικρινής ο ένας για τον άλλον, παρά τη σύγκρουση που είχαν.
Τα χαμόγελα, έστω και τυπικά, βγήκαν και βοήθησαν σιγά-σιγά να σπάσει ο πάγος. «Α, πολύ ωραίο κτίριο, δεν θυμόμουν ότι είναι τόσο ωραίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιάννη Στουρνάρα, για να απαντήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ρολόι έδειχνε 4 μ.μ. την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρώην πρωθυπουργός διέβη το κατώφλι του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος για να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Ηταν το πρώτο τετ α τετ επί του πεδίου ύστερα από περίπου επτά χρόνια, και όχι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συζήτησαν επί της ουσίας την οικονομική κατάσταση. Οι σχέσεις τους εξάλλου πέρασαν από «σαράντα κύματα» και ήρθε η ώρα να κτιστούν εκ νέου γέφυρες και να γίνει το πρώτο βήμα, έστω και για ανταλλαγή απόψεων.
Αποστολή εξετελέσθη και για τις δύο πλευρές. Οι αντιθέσεις λειάνθηκαν. Φίλοι δεν έγιναν, ούτε συνεργασία υπήρξε. Απλώς ανταλλαγή απόψεων. Η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα του κ. Τσίπρα που θέλησε να δει τον κ. Στουρνάρα, ένα πρόσωπο το οποίο άλλοτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να τιμωρηθεί για το σκάνδαλο Novartis, για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και ευρύτερα για την κατάσταση στην οικονομία.
Επί τρεις ώρες ο κ. Τσίπρας μαζί με την ομάδα του, το άλλοτε οικονομικό δίδυμο, τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και άλλους δύο που διαπραγματεύονταν με την τρόικα, την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, το τωρινό δίδυμο επί των οικονομικών, αλλά και τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου, συζήτησαν για όλο το φάσμα της οικονομίας. Εκεί απέναντί τους ήταν εκτός από τον κ. Στουρνάρα, οι υποδιοικητές, αλλά και διευθυντές, περίπου 13 στελέχη της Τράπεζας που έδωσαν κατατοπιστικά στοιχεία για πολλά. Με τόσο πολλά άτομα στην αίθουσα ήταν δύσκολο να ειπωθούν πολλά, ούτε συγγνώμες, αλλά δεν υπήρξαν και καρφιά εκατέρωθεν, καθώς όλα θα ήταν εύκολο να κυκλοφορήσουν υπό τη μορφή «διαρροών».
Τα παλιά πυρά
Τσίπρας για Στουρνάρα
«Επιβεβλημένος από το Βερολίνο»
(εφημερίδα «Le Monde»)
Στουρνάρας για Τσίπρα
«Εχει ένδεια επιχειρημάτων. Βλάπτει ενσυνειδήτως τη χώρα του και αυτό καταγράφεται στην προσωπική του ιστορία»
3.3.2018
(3o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών)
Τσίπρας για πιστοληπτική γραμμή: «Η επιμονή σε αυτές τις απόψεις μόνο ερωτηματικά προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της, προσωπική ή πολιτική»
17.5.2019
Τσίπρας (Τρίκαλα): «Αν οι πολίτες δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική μας, κανείς διευθυντής τράπεζας και κανείς τεχνοκράτης δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα μέτρα αυτά»
21.3.2013
Στουρνάρας (υπουργός Οικονομικών): «Ο κ. Τσίπρας είναι μια sui generis περίπτωση διανόησης, δηλαδή πιστεύει στη δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό… Νομίζει ότι για πολύ καιρό ακόμη θα πατάει σε δυο βάρκες. Τον πληροφορώ ότι θα πέσει στη θάλασσα»
2014
Πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ κατά Στουρνάρα.
Αλ. Τσίπρας: «Με δόλο και αθλιότητες θέλει να πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος»
Καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές
Το κλίμα πάντως ήταν καλό στον δεύτερο όροφο του κτιρίου επί της οδού Πανεπιστημίου και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Στουρνάρας έδειξε ότι δεν κρατάει κακίες από το παρελθόν παρά τη μεγάλη ένταση και τα πολλά επεισόδια εναντίον του, με πιο χαρακτηριστική την περίοδο 2017-2018 που μαζί με τη σύζυγό του δεχόταν συνεχή επικριτικά σχόλια και καταγγελίες από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρχαν αρκετά επικριτικά δημοσιεύματα από ΜΜΕ φιλικά προς το κόμμα.
Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Τσίπρας θέλει – και με την κίνηση αυτή – να στείλει μήνυμα σε διάφορα κέντρα, επιχειρηματικά και πολιτικά, αλλά και σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι είναι πιο συστημικός και θεσμικός παίκτης κινούμενος στο πεδίο της realpolitik.
Ποιος κανόνισε το «προξενιό»
Ενας θεσμικός παίκτης είναι και ο κ. Χουλιαράκης που διαδραμάτισε ρόλο κεντρικό να γίνει αυτή η συνάντηση. Ο άλλοτε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι πλέον, εκτός από σύμβουλος του κ. Τσίπρα, και συνεργάτης της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν ο βασικός «προξενητής» για να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές και να πει ο πρώην πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης: «Υπάρχει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα».
Η συνάντηση ξάφνιασε πολλούς, όπως π.χ. τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώτο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, τον Γιάνη Βαρουφάκη, όχι όμως τους μυημένους επί των παρασκηνίων. «Τοποτηρητής της τρόικας ήταν το ’15, τοποτηρητής της τρόικας είναι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας είναι ένας επίορκος διοικητής της ΤτΕ…» είπε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Λειτουργεί εκ μέρους των ξένων δανειστών και το απέδειξε το 2015 αυτό, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα τα λέγαμε αυτά, δεν είναι απλά η δική μου η άποψη. Τώρα, αν ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε θέση και άποψη και εκτίμηση και τον θεωρεί θεσμικό παράγοντα, αυτό είναι προσωπική επιλογή και προσωπική τραγωδία του κ. Τσίπρα».
Πλειστηριασμοί στο τραπέζι
Στην τρίωρη συνάντηση, εκτός από το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, των funds και των κόκκινων δανείων, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα μακροοικονομικά, για την ευρωπαϊκή οικονομία, τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τις εξαγωγές και για τη διεύρυνση ανισοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν γίνεται να σημειώνεται τέτοια προκλητική κερδοφορία των τραπεζών και να θέλουν να μοιράσουν και μέρισμα στους μετόχους, ενώ ζουν από τον αναβαλλόμενο φόρο και τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Ακόμα, στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως δεν γίνεται: α) Να έχουν πάρει 51,8 δισ. από το πρόγραμμα TLTRO για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αρνητικό επιτόκιο 1%, άρα να έχουν 518 εκατ. κέρδος και να μην έχουν δώσει ούτε ευρώ στις ΜμΕ, β) να έχουν βγάλει 2,2 δισ. από το πρόγραμμα PEPP από κέρδη ελληνικών ομολόγων μέσω swap με τον ΟΔΔΗΧ, γ) να έχουν καταγράψει στο πρώτο εννεάμηνο κέρδη 3,8 δισ. από τη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και δ) παρ’ όλα αυτά να μη δίνουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και να μην κατεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος θα επιδιώξει συνάντηση και με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η προοδευτική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα έχει στρατηγική που θα επιβάλλει στις τράπεζες μια άλλη πολιτική. Και όσον αφορά το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμα και για πρώτες κατοικίες, υπογράμμισε ότι θα εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό του επιτελείο, την προσεχή εβδομάδα πέρα από την προστασία της πρώτης κατοικίας θα υπάρξει πρόβλεψη και για «εύλογο κέρδος» στους servicers που θα κυμαίνεται μεταξύ 10%-15%. Για το θέμα των κόκκινων δανείων ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του τόσο για το τσουνάμι πλειστηριασμών που επιφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου μετά και τον πτωχευτικό νόμο του κ. Μητσοτάκη που ήρε, όπως είπε, για πρώτη φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο όμως και για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί από τις διαρκείς αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα μέχρι πρότινος συνεπείς δανειολήπτες να αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.